ÝMSAD YILSONU BÜYÜME BEKLENTÝSÝNÝ AÇIKLADI

ÝMSAD YILSONU BÜYÜME BEKLENTÝSÝNÝ AÇIKLADI

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD), 2016 yýlýnýn ikinci Gündem Buluþmalarý'nda 2016 yýlýnýn ikinci yarýsýna yönelik ekonomik ve siyasi beklentiler masaya yatýrýlýrken, katýlýmcýlar ekonomik büyümeye iliþkin iyimser yaklaþýmýn rehavete neden olmamasý gerektiðini vurguladý. Ýnþaat sektörünün yýlsonu büyüme beklentisi ise yüzde 3 ?û 3,5 olarak ifade edildi.

Türkiye ÝMSAD'ýn yýlda dört kez düzenlediði Gündem Buluþmalarý etkinliðinin ikincisi 16 Mayýs Perþembe günü Ortaköy Feriye'de gerçekleþtirildi. Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Oktay Alptekin'in açýlýþ konuþmasýný yaptýðý Gündem Buluþmalarý'nda panel, Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Çetin Tecdelioðlu'nun moderatörlüðünde, Türkiye ÝMSAD Ekonomi Danýþmaný Prof. Dr. Kerem Alkin, Ekonomi ve Strateji Dan. Hiz. Baþkaný Dr. Can Fuat Gürlesel ve BETAM Direktörü ve Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Gürsel katýlýmýyla düzenledi. "Yýlýn Ýkinci Yarýsýnda Ekonomik ve Siyasi Beklentiler" temasýyla düzenlenen Gündem Buluþmalarý'nda 2016 yýlý sonuna kadar küresel ve bölgesel siyasi politikalar ve bunlarýn ekonomiye yansýmalarý ele alýndý.  

Alptekin: "2016'ya dair umutlarýmýz yeþerdi"
Toplantýnýn açýlýþ konuþmasýný gerçekleþtiren Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkan Vekili Oktay Alptekin, 2016 yýlýna umutla baþladýklarýný ve mevcut göstergelerin bu umutlarý yeþerttiðini belirterek, son döneme ait rakamsal verileri paylaþtý: "Yýlýn ilk çeyreðinde Türkiye ekonomisi yüzde 4,8 büyüdü. Bu büyümede inþaat sektörünün katkýsýný da görüyoruz. Sektör ilk çeyrekte yüzde 6,6 büyüyerek, 2013'teki performansýný yakaladý. Ýnþaat sektörü harcamalarýndaki yüzde 8,2'lik büyümede özel sektör yatýrýmlarýnýn etkili olduðu görülürken, bu büyüme 30,36 milyar TL'ye tekabül ediyor. Yine 2016'nýn ilk çeyreðinde alýnan yapý ruhsatlarý geçen yýla göre yüzde 37,4 artýþ göstermiþ durumda. Konut dýþý bina yapý ruhsatlarýnda da yüzde 16,6'lýk bir artýþ var. Ýç pazara dair rakamlar da umut verici. Ýnþaat malzemeleri sanayi üretimi yüzde 7,2 artarken, sektörün iç pazar büyüklüðü ilk çeyrekte 32,1 milyar TL'ye ulaþtý. Geçen senenin ayný dönemine göre yüzde 13,4 artýþ yaþandý."

Alptekin, iç pazardaki olumlu geliþmelerin ihracat pazarýna yansýmadýðýný ifade ederek, "Maalesef ihracat rakamlarýnda hala olumlu bir tablo göremiyoruz. Ýhracatýmýz ilk çeyrekte yüzde 15,6'lýk bir kayýpla 3,76 milyar dolara kadar geriledi. Öte yandan, ithalat hareketlendi. Biz hep sektör olarak cari açýða saðladýðýmýz pozitif katkýyla övünürdük, ancak ihracattaki gerilemenin aksine ithalatýmýzda yüzde 10'a yaklaþan (%9,9) bir artýþ var; ilk çeyrekte sektörün ithalatý 2,43 milyar dolara yükselmiþ durumda?à Yani bu, ihracatla ithalat arasýndaki çýtanýn daraldýðý anlamýna geliyor ki, sadece sektörümüz adýna deðil, ülkemiz için de dikkatle deðerlendirilmesi gereken bir geliþme. Kalite + fiyat + ülke ekonomisine saðladýðý katma deðer anlamýnda yerli ürünümüzün birçok avantajý varken, ithal ürüne yönelimin nedenlerini anlamakta zorlanýyoruz. Bunun nedenlerini iyi analiz etmeliyiz. Bir diðer husus; yakýn coðrafyamýzdaki siyasi geliþmelerden en çok etkilenen sektörlerimizden biri de inþaat ve inþaat malzemeleri sektörleri. Geçtiðimiz yýlýn ilk çeyreðinde müteahhitlerimiz yurt dýþýnda toplam 2,78 milyar dolar deðerinde 28 proje almýþ iken, bu yýlýn ayný döneminde 1 milyar dolar tutarýnda sadece 8 proje alabildi. Ýhracat verilerini de hatýrlarsak sektörün dýþ pazar verileri endiþe verici" diyerek, bu konularda ivedilikle önlem alýnmasý ve topyek??n bir eylem planý geliþtirilmesi gerektiðinin altýný çizdi. Alptekin, 70 yýldýr soðan patates üretimindeki plansýzlýklarý örnek göstererek, "Daha az karmaþýk ve yalýn projeler üretmeliyiz" dedi.

Prof. Dr. Seyfettin Gürsel: Türkiye 2016'da yüzde 4 büyür

2016 yýlý ilk çeyrek büyüme oranýnýn iyimser göründüðüne ancak abartýlarýn da olabileceðine deðinen BETAM Direktörü ve Ekonomist Prof. Dr. Seyfettin Gürsel þunlarý konuþtu: "Büyümenin geleceði konusunda kritik nokta, büyümenin çeyrekten çeyreðe nasýl bir tempoda devam edeceði. Yüzde 0,8'lik büyüme çok büyük ölçüde özel tüketim artýþý sayesinde gerçekleþti. Bu artýþýn baþlýca nedeni olarak ilk çeyrekte meydana gelen yüksek reel ücret artýþlarý görülüyor. Ücret þokunun tüketim üzerindeki etkilerinin önümüzdeki aylarda zayýflamasý bekleniyor. Öte yandan, ilk çeyrekte iki harcama kaleminde ciddi düþ kýrýklýðý söz konusu. Özel yatýrýmlar önceki çeyreðe göre düþüþ gösterdi. Yatýrým iþtahýndaki zafiyet devam ediyor. Diðer düþ kýrýklýðý ise, net ihracatýn büyüme katkýsýnýn negatif kalmaya devam etmesi. Mal ve hizmet Ýhracat artýþý sýnýrlý kalýrken ithalat artýþý yüksek. Büyüme dengesiz ve saðlam temellerden yoksun. Bu koþullarda 2016 büyüme oranýnýn tahminler doðrultusunda yüzde 4 civarýnda gerçekleþmesi yüksek ihtimal. Küresel düzeyde bakýldýðýnda düþük deðil ama Türkiye'nin özgün koþullarýnda yeterli deðil. Türkiye ekonomisi 2012'den itibaren yüzde 2 ile 4 arasýnda dalgalanan nispeten düþük bir büyüme trendi izliyor. Üretim faktörleri yönünden büyüme mercek altýna alýndýðýnda bir yandan çok vasat yatýrým-GSYH oraný, diðer yandan verimlilik artýþlarýnda durgunluk düþük büyümeyi açýklýyor. Bu çifte sorunun nasýl aþýlacaðý ise belirsiz."

"2016 gündemi turizm, Amerika, Ýngiltere, petrol ve emtia fiyatlarý olacak"
Türkiye ÝMSAD Ekonomi Danýþmaný Prof. Dr. Kerem Alkin, dünya ekonomisinin çok önemli bekleyiþlerde olduðuna deðindi. Alkin, "ABD Merkez Bankasý'nýn 2016 yýlýnýn ikinci yarýsýnda 1 veya 2 faiz artýþý gerçekleþtirmesinin beklendiði, ABD baþkanlýk seçimlerinin sonuçlarýnýn küresel siyaset üzerindeki olasý sonuçlarýnýn merak edildiði, ABD'nin yeni baþkanýnýn Orta Doðu politikalarý konusundaki tercihlerinin, Suriye, Irak ve Ýran baþlýklarýnda ne tür sonuçlarý olabileceðinin tartýþýldýðý, küresel büyüme ve ticaretle ilgili beklentilerin hala iyileþmediði bir konjonktür sürecindeyiz. Tüm bu durumlar dünya ekonomisinin en büyük beklentilerini oluþturuyor" dedi.

Küresel terörün, dünyanýn önde gelen þehirlerinde sebep olduðu saldýrýlar ve bu saldýrýlarýn sebep olduðu tedirginlik, hem mobiliteyi, hem de ekonomik aktiviteyi etkilemekte olduðuna deðinen Alkin, "Ülkelerin çoðunda ve Türkiye'de turizm sektörü son bir kaç yýlýn en zor dönemini geçiriyor. Küresel petrol fiyatlarý, Ýngilizlerin 23 Haziran'daki Avrupa Birliði'nde kalma veya çýkma referandumu, küresel petrol ve emtia fiyatlarýnýn geleceði, 2016'nýn ikinci yarýsýnda sürekli konuþacaðýmýz gündem baþlýklarýný oluþturacak" dedi.

Ýnþaatta büyüme beklentisi yüzde 3 - 3,5 oranýnda
Türkiye ÝMSAD Ekonomi Danýþmaný Dr. Can Fuat Gürlesel, 2016 yýlý ilk çeyrek döneminde inþaat sektörünün yüzde 6,6 büyüme gösterdiðini ve böylelikle son dokuz çeyrektir en büyük büyümenin yaþandýðýna dikkat çekerek, "Kamu inþaat harcamalarý çok sýnýrlý artarken, özel sektör inþaat harcamalarýnda önemli bir artýþ yaþanmýþtýr. Özel sektör 2015 yýlýnda ertelediði ve ötelediði inþaat yatýrýmlarýna 2016 baþýndan itibaren yeniden hýz vermiþtir. Ýçeride inþaat iþlerinde canlanma görülmektedir. Buna baðlý olarak ilk çeyrekte inþaat malzemeleri sanayi üretiminde de yüzde 7,2 artýþ gerçekleþmiþtir" dedi.

Yýlýn ilk çeyreðinde alýnan yüksek yapý ruhsatlarýnýn, yýlýn geri kalaný için özel sektörün yatýrým iþtahýný gösterdiðini ifade eden Gürlesel, "Konut satýþlarý da yavaþlamakla birlikte sürmektedir. Yýlýn ikinci çeyreðinde faaliyetler mevsimsellik etkisi ile canlý seyretmektedir. Ancak Ramazan ve uzun bayram tatili iþlerde yavaþlamaya yol açacaktýr.  Ýnþaat malzemeleri üretimini iç talep sürüklerken, ihracatta gerileme sürmektedir.  Bununla birlikte yýl sonu beklentileri ile ilgili olarak inþaatta büyüme oranýnýn yüzde 3 ?û 3,5 seviyesinde olacaðýný söyleyebiliriz" açýklamasýnda bulundu.   

Yorumlar

Top