BOðAZÝÇÝ MEZUNLARI ABD KONUT PÝYASASINA YÖNELDÝ

BOðAZÝÇÝ MEZUNLARI ABD KONUT PÝYASASINA YÖNELDÝ

ABD'nin en büyük gayrimenkul yatýrýmcýlarýndan Lennar International, Türkiye ve Ortadoðu pazarýna girdi.

Türkiye'ye Projebeyaz Uluslararasý Gayrimenkul ortaklýðýyla gelen Lennar International, Türk yatýrýmcýyý ABD'deki fýrsatlarla tanýþtýrýrken, ayný zamanda Türkiye'de de yatýrým yapmayý planlýyor. Geçtiðimiz günlerde Türkiye bizzat gelen Lennar'ýn CEO'su ChrisMarlin, Boðaziçi Üniversitesi Mezunlarý Derneði (BÜMED) üyelerine ABD'de deki yatýrým fýrsatlarý konulu seminer verdi. Seminerde Türkler'in Amerika emlak piyasasýna ilgisi, ABD'den hangi þartlarda ev alýnabileceði, ev alanlara vatandaþlýk haklarý, yasalar, konularýný anlatan Marlin, 18 eyalet 60'dan fazla þehirde Türk yatýrýmcýlarý bekleyen fýrsatlarýn olduðunu söyledi. Halen Brookings Enstitüsü Büyükþehir Politikasý Liderlik Konseyi üyesi de olan ChrisMarlin'e seminerde avukatlarý ve mortgage yetkilileri de eþlik etti.
 
Toplantýya katýlan BÜMED üyelerinin önemli kýsmý ABD'den konut alabileceklerini söyledi. Üyeler, Lennar CEO'suna en çok hangi bölgelerin konut alamý için avantajlý olduðunu sordu. Lennar International Ceo'suChrisMarlin ise þunlarý söyledi: "Baþta Miami, Orlando, Los Angeles, Dallas, New York olmak üzere 60'dan fazla þehir ve 18 eyalette yer alan projeler ile Türk yatýrýmcýlar için ABD bir fýrsatlar ülkesi. 150 bin dolardan baþlayýp 3 milyon dolara kadar yatýrým fýrsatlarý var. Ortalama 300 ile 500 bin dolara aldýðýnýz evi kiraya verdiðinizde, yýllýk getirisi  40 bin ile 60 bin dolar arasýnda. Ayrýca ABD'de 500 bin dolar EB5 yatýrýmý yapýlmasý halinde ABD vatandaþý da olunabiliyor. Ayrýca geliþmiþ ve iþleyen kurallar sayesinde ABD kanunlarý ile de korunuyorlar ve Lennar bu yatýrým programýnda da öncü bir çözüm ortaðý."

Türkiye'de yatýrým konusuna da deðinen Marlin, "Son 15 yýlda özellikle Ýstanbul'da olmak üzere Türkiye'de emlak yatýrýmlarý çok arttý. Yani bütün ülkede altyapý ve üstyapýda bir hareket var. Bu bilinçli hareketin oluþturduðu geliþme ve büyüme gibi etkileri biz doðrudan görebiliyoruz. Temelde dikkatimizi çeken de bu büyüme oldu. Ayrýca Türkiye'deki gayrimenkul yatýrýmcýlarý tarafýndan, ABD'de gerek kiþisel kullaným gerekse de yatýrým amaçlý ikinci ev almak gibi güçlü istekler belirtilerek tarafýmýza ulaþtý.Ýstanbul da bütün dünyada son 15 yýllýk dönemde Gayri Safi Milli Hasýla (GSMH) açýsýndan sürekli olarak en geliþen þehir. Ne zaman bu þekilde bir büyüme olsa emlak yatýrýmcýlarý yatýrýmlarýný þekillendirmek istiyorlar. Dolayýsýyla bu çeþitlilik oraya gidecek ve onlara bir þeyler sunmamýzý gerektirdi" diye konuþtu.

Türkiye pazarýndan yeni girdiklerini ve iþlerine uzun vadeli beklentileri olduðunu belirten Marlin, "þu anla hazýrlýk aþamasýndayýz. Dolayýsýyla iliþki kuruyoruz. Kýsa vadeli olarak da amacýmýz olabildiðince çok Türk arkadaþ edinmek. Uzun dönem açýsýndan ile beklentilerimiz ise bu kurduðumuz arkadaþlarýmýzla karlý ve montanlý iþ yapmaktýr" ifadelerini kullandý.

Projebeyaz Uluslararasý Gayrimenkul Danýþmanlýk Yönetim Kurulu Baþkaný Murat Uzun, konu ile ilgili deðerlendirmesinde, Türkiye'deki ilginin çok yüksek olduðunu dile getirerek; talep bekliyorduk ancak ilginin bu denli yüksek olacaðýný tahmin etmemiþtik. Türk gayrimenkul sektörü ve emlak danýþmanlýk firmalarýnýn önünü açacak, Amerika'daki Tük alýcý pazarýný büyütecek büyük bir hamle yaptýk. Yurt dýþýnda gayrimenkul yatýrýmý yapmak isteyenlerin mutlaka Türkçe danýþmanlýk almasý gereklidir. Doðru sonuca ulaþmak ve isteðe göre gayrimenkul yatýrýmýnýn hedefi bulabilmesi için profesyonel bir danýþmanlýk alýnmasý doðrudur" dedi.

Manhattan'dan 1 milyon dolardan baþlayan fiyatlarla lüks bir daire alýnabildiðini de belirten Marlin,  "Bu daireden aylýk 6 bin dolar kira getirisi elde edebilirsiniz. Miami'de lüks bir villaya sahip olmanýn bedeliyse en az 1 milyon dolar. Miami'de 3+1 150 metrekare þýk birmüstakil  ev için 180 bindolar ödeyip yýllýk, 18 bindolar kira geliri elde edebilirsiniz.  Los Angeles'da 3+1 konuta ortalama 400 bin dolardan baþlayan fiyatlarla sahip olmak mümkün" diye konuþtu.

Florida eyaletinin bir þehri olan Orlando'da ortalama ev fiyatlarýnýn 250 bin dolar, yine ayný eyaletteki Miami'de ise evlerin metrekaresinin bin 500 dolardan baþladýðýný söyleyen Marlin, bu metrekare fiyatýnýn þehir merkezinde ise 10 bin dolara çýktýðýný söyledi. Marlin, "Bu rakamlara bakýldýðýnda ortalama ev fiyatlarýnýn 300 bin dolar olduðu söylenebilir. Kira oranlarý ise bu eyalette oldukça yüksek.Turist potansiyeli yüksek olan bu yerlerde vergiler, sigorta ve diðer masraflar çýktýktan sonra proje ve yatýrým deðerine göre yýllýk yüzde 9-12 net kira getirisi yakalamak mümkün" dedi.
 

Yorumlar

Top