KENTSEL DÖNÜþÜM	 þEHÝRLERÝN YAþAM KALÝTESÝNÝ ARTIRIYOR

KENTSEL DÖNÜþÜM þEHÝRLERÝN YAþAM KALÝTESÝNÝ ARTIRIYOR

Kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn þehirlerin yaþam kalitesini artýrdýðýný belirten Milliyetemlak.com Genel Müdürü Müge Seymen, kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn son yýllarda artmasýna raðmen yapýlan çalýþmalarýn daha da hýz kazanmasý gerektiðini, olasý depremin gerçekleþmesi durumunda hala hasar görecek çok fazla yapýnýn olduðunu belirtti.

Ülkemizde yaklaþýk 20 milyon konut stoðu bulunuyor ve bu stoðun %40 gibi önemli bir oraný riskli, saðlýksýz ve ruhsatsýz yapýlaþmadan oluþuyor. Ülke nüfusunun %92'lik bölümü ise, 1. ve 2. derece deprem kuþaðý üzerinde kurulmuþ kentsel alanlarda yaþýyor. Kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn deprem riskiyle mücadelenin en önemli adýmlardan biri olduðunu belirten Genel Müdürü Müge Seymen, kentsel dönüþüm çalýþmalarýnýn özellikle deprem riskinin yüksek olduðu illerde daha da hýz kazanmasý gerektiðini belirterek, kentsel dönüþüm projeleri çerçevesinde öne çýkan bölgeler hakkýnda da tespitlerde bulundu.

Kentsel dönüþüm toplumun yaþam kalitesini artýrýyor
Dünyada sanayi devrimi sonrasýnda oluþan çarpýk kentleþme sonrasýnda "Park Hareketi" ismiyle ilk defa 1850'li yýllarda Paris'te uygulanmaya baþlayan Kentsel Dönüþüm çalýþmalarýnýn ülkemizde Marmara Depremi sonrasýnda gündeme geldiðini belirten Seymen; "17 yýl önce gerçekleþen Marmara Depremi'nde resmi raporlara göre 18 bin 373 kiþi yaþamýný yitirdi, 23 bin 781 kiþi yaralandý ve 505 kiþi de sakat kaldý. Büyük can ve mal kaybýna neden olan depremde 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 iþ yeri büyük hasar gördü. Bu kayýplarýn ardýndan "Kentsel Dönüþüm" kavramý gündemimize geldi. Kentsel dönüþümün ana hedefi öncelikle "kaliteli yaþam"dýr. Kentsel dönüþüm, daha saðlýklý bir yaþam, daha kaliteli altyapý ve ulaþým hizmetleriyle çok daha güvenli bir barýnma imkaný saðlamasý açýsýndan toplumsal yaþama artýlar saðlayan bir oluþum." dedi.

Kentsel dönüþümün parlayan semt ve ilçeleri
Kentsel dönüþüm projelerinin hem þehirler hem de bu bölgelerde yaþan kiþiler için önemli fýrsatlarý barýndýrdýðýný belirten Seymen; "Ýstanbul'da; Fikirtepe, Okmeydaný, Gültepe, Kaðýthane, Bomonti, Haliç civarý ve Ümraniye öne çýkan semtler arasýnda yer alýyor.

Ankara'da ise; Mamak, Yeþiltepe, Dikmen, Keçiören Yükseltepe kentsel dönüþüm projelerinin hýz kazandýðý ve kent yaþamýnýn deðiþtiði bölgeler. Ýzmir'de ise göç sonrasýnda yapýlaþan Limontepe, Aktepe, Emrez, Ballýkuyu, Yeþildere kentsel dönüþüm projeleriyle yeniden yapýlan semt ve ilçeler." dedi.

Yorumlar

Top