IGLO ARCHITECTS, ANATOLIA TILES ÝLE CITYSCAPE AWARDS 2016 FÝNALLERÝNDE

IGLO ARCHITECTS, ANATOLIA TILES ÝLE CITYSCAPE AWARDS 2016 FÝNALLERÝNDE

Iglo Architects, tasarladýðý Anatolia Tiles projesiyle Cityscape Awards 2016'da "Geleceðin Ticari Yapýlarý" kategorisinde finalist oldu.

Gayrimenkul ve mimarlýk sektörünün seçkin firmalarýný 6-8 Eylül 2016 tarihleri arasýnda Dubai'de bir araya getirecek olan Cityscape Fuarý kapsamýnda düzenlenen Cityscape Awards 2016'da, Türkiye'de ve yurt dýþýnda birbirinden farklý fonksiyon ve ölçeklerde ödüllü projelere imza atan Iglo Architects tarafýndan tasarlanan Anatolia Tiles projesi, "Geleceðin Ticari Yapýlarý" kategorisinde dünya çapýnda finale kalan üç projenin arasýna girerek yarýþmaya hak kazandý.
Dünyanýn birçok ülkesinden, çeþitli kategorilerde, çok sayýda proje ile baþvurulan, ancak finalde yarýþmaya layýk bulunan sadece çok elit projelerin kazandýðý ödüller, 3 Eylül 2016 tarihinde Conrad Hotel Dubai'de düzenlenecek olan sunumlarýn ardýndan, görkemli bir organizasyonla sahiplerini bulacak. Ayrýca finalist olan tüm projelerin yer aldýðý sergi, fuar süresince uluslararasý yatýrýmcý ve mimarlarýn ziyaretine açýk olacak.

Anatolia Tiles

Mimar Zafer Karoðlu ve Mimar Esen Akyar liderliðindeki Iglo Architects tarafýndan Kanada'da faaliyet gösteren seramik markasý Anatolia Tile & Stone için tasarlanan Anatolia Tiles, Ýzmir Aliaða'da 101.000 m2 arsa içinde 62.500 m2 kapalý alan olarak inþa ediliyor. Projenin konumu, markanýn üretim yaptýrdýðý ülkelerin ortak noktasý olan Türkiye, Ýzmir Aliaða'da bu ürünlerin toplanarak Amerika Birleþik Devletleri'nin güneyine deniz ulaþýmý ile nakliye saðlandýðýnda, karayolu nakliye masrafýnýn 1/3'üne mal edileceði düþünülerek tercih edilmiþ. Projenin operasyonel kýsmý Kanada'daki referanslardan faydalanýlarak çözümlenmiþ. Ýç fonksiyonlar çalýþanlarýn konforu ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde tasarlanmýþ. Yapýnýn hem operasyon hem peyzaj bölümünün bol ýþýk almasý saðlanarak Ege bölgesinin iklim koþullarýnýn getirdiði sýcak hava ve güneþ etkisinin yapýnýn içinde hissedilmesine olanak tanýnmýþ. Yapý, hem görsel hem iþlevsel gereklilik olarak, keyifli bir atmosfer oluþturan serinletici bir su aktivitesi içine yerleþtirilmiþ. Ayný zamanda yapý kendi ihtiyaçlarý dolayýsýyla yer yer boþaltan, belli katlarda çýkmalarý olan belli katlarda geri çekilen hareketli bir mimariye sahip. Binanýn geneline uygun düz çizgileri saðlamak amaçlý, hem gölgeleme ihtiyacýný saðlamak ve hem de bu çok hareketli formu bir düzen altýna almak adýna yarý geçirgen bir cephe malzemesi olan mesh kaplý çelik bir karkas kullanýlarak, binanýn yatayda ve düþeyde güneþin hareketlerinden korunmasý saðlanmýþ. Ayný zamanda bu yapý ögesi yapýnýn giriþini oluþturan avluda, ofis bölümünün konsol oluþturduðu bölgede havuzu da içine katarak görsel perspektifler ve mekansal duygular oluþturarak yapýnýn akýp gitmesinin yanýnda belli fonlar ve görsel etkiler oluþturmasý saðlanmýþ. Yapýda hem gelen malzemenin boþaltýlmasý, hem de sevk edilecek malzemenin yerleþtirilmesi operasyonunu organize edebilmek için iki uzun cepheye yerleþim yapýlarak geniþ bir araç yolu elde edilmiþ.

Yorumlar

Top