DR. LÜTFÝ KIRDAR KARTAL EðÝTÝM VE ARAþTIRMA HASTANESÝ YENÝDEN YAPILIYOR

DR. LÜTFÝ KIRDAR KARTAL EðÝTÝM VE ARAþTIRMA HASTANESÝ YENÝDEN YAPILIYOR

ÝPKB, Dr. Lütfi Kýrdar Kartal Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi'ni ÝSMEP kapsamýnda yýkýp, yerine 5 yýldýzlý otel konforunda, onkoloji (Kanser) tedavisinde uzmanlaþmýþ bir genel hizmet hastanesi yapýyor. Kýsa bir süre içinde inþaatýna baþlanacak olan bin yataklý yeni hastanenin Aðustos 2017'de tamamlanmasý öngörülüyor.

Ýstanbul'un saðlýk konusunda cazip bir merkez haline gelmesinde önemli rol oynayan Ýstanbul Proje Koordinasyon Birimi (ÝPKB), Dr. Lütfi Kýrdar Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi'ni ÝSMEP kapsamýnda yýkýp, sismik izolasyon teknolojiyle yeniden yapýyor. Yeni hastanenin tek aþamada yapýlabilmesi için mevcut hastanenin acil ve poliklinik binalarýnýn taþýnabileceði geçici bir bina ÝSMEP kapsamýnda yapýlmýþtý. Bu sayede mevcut hastanenin iþleyiþini kesintiye uðratmadan yapýlacak yeni hastane, bin yataklý ve 5 yýldýzlý otel konforunda onkoloji (kanser) tedavisinde genel hizmet hastanesi olarak planlanýyor. Kýsa bir süre içinde inþaatýna baþlanacak olan hastanenin Aðustos 2017'de tamamlanmasý öngörülüyor.
 
Depremden baðýmsýz bina

Yeni hastane olasý bir depremin hemen ardýndan kesintisiz hizmet verebilecek þekilde yapýlacak. Yapýlarýn temellerine yerleþtirilen ileri teknoloji ekipmanlar vasýtasý ile depremlerin neden olduðu kuvvetli yer hareketlerinin yapýlar üzerine getirdiði ek yüklerin etkileri sýnýrlandýrýlacak. Japonya baþta olmak üzere deprem tehlikesi ile karþý karþýya olan geliþmiþ birçok ülkede yýllardýr baþarý ile uygulanan bu yeni teknik, ayný zamanda "Depremden Baðýmsýz Bina" teknolojisi olarak da adlandýrýlýyor.

Yýllýk 1 milyon 500 bin hasta kapasitesi

Yataklý servisteki hasta odalarý ise yarýsý tek, yarýsý çift kiþilik olarak planlanýyor. Saðlýk Bakanlýðý tarafýndan oluþturulan "Nitelikli Hasta Yataðý" tanýmýna uygun olarak yapýlacak tüm odalarda içinde tuvaleti, banyosu, en fazla iki hasta yataðý, televizyonu, telefonu, yemek masasý, etajeri ve yatýlabilen refakatçi koltuðu bulunacak. Hem tek hem de çift kiþilik tüm hasta odalarý yaklaþýk 35 metrekare olacak. Tek kiþilik odalar acil durumlarda çift kiþilik olarak da kullanýlabilecek ve hastane kapasitesi bin 400 yataða kadar yükseltilebilecek. Hastane kapasitesi yýllýk 1 milyon 500 bin ayaktan ve 50 bin bin yatan hastaya çýkarýlacak.

Hastanede kapalý yeraltý otoparklarý planlanmak suretiyle geniþ yeþil alanlar býrakýlacak, bu alanlar afet ve acil durumlarda toplanma merkezi iþlevi görecek. Yeni hastane, mevcut hastanenin iþleyiþi kesintiye uðramadan yapýlacak. Bunu saðlamak üzere önce mevcut acil ve poliklinik binalarý yeni yapýlacak geçici yapýlara taþýnacak. 

LEED Gold adayý

Yeni hastane, Yeþil Bina (Leed Gold) Sertifikasýna aday öncü bir kamu hastanesi olacak. Enerji tasarruf sistemleriyle donatýlacak hastane, trijenerasyon yöntemiyle kendi elektriðinin bir kýsmýný doðalgazdan üretebilecek. Açýða çýkan ýsý enerjisiyle de hastanenin ýsýtýlmasý ve soðutulmasý saðlanarak iþletme maliyetleri önemli ölçüde azaltýlacak.

Mevcut Dr. Lütfi Kýrdar Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi'nin toplam kapalý alaný 45 bin metrekare iken yeni yapýlacak hastanenin toplam kapalý alaný 250 bin metrekare olarak planlanýyor. Acil durumlarda ihtiyaca cevap verebilmek amacýyla mevcutta 5 bin 100 metrekare olan acil servis alaný 14 bin metrekare olarak planlanýyor. Toplam ameliyathane sayýsý mevcut hastanede 26 iken yeni hastanede 40 olacak. 
 

Yorumlar

Top