GÖKÇEADA LÝSE KAMPÜSÜ PROJESÝNE CÝTYSCAPE AWARDS 2016 ÖDÜLÜ

GÖKÇEADA LÝSE KAMPÜSÜ PROJESÝNE CÝTYSCAPE AWARDS 2016 ÖDÜLÜ

Pýnar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yýldýrým ortaklýðýndaki PAB Mimarlýk, Gökçeada Lise Kampüsü projesiyle Cityscape Awards 2016'da "Geleceðin Kamu, Kültür ve Turizm Yapýlarý" kategorisinde ödül aldý.

PAB Mimarlýk, gayrimenkul ve mimarlýk sektörünün seçkin firmalarýný bir araya getiren Cityscape Fuarý kapsamýnda düzenlenen Cityscape Awards 2016'da, Gökçeada Lise Kampüsü projesiyle, "Geleceðin Kamu, Kültür ve Turizm Yapýlarý" kategorisinde büyük ödülün sahibi oldu. Pýnar Gökbayrak, Ali Eray ve Burçin Yýldýrým'ýn ortaklýðýndaki PAB Mimarlýk ayný zamanda Cityscape Awards 2016'da Türkiye'den ödül alan tek mimarlýk ofisi olmanýn gururunu da yaþadý.

Cityscape Awards 2016'nýn uluslararasý jürisi, Gökçeada Lise Kampüsü projesinin yerel doku ve malzeme anlamýnda Gökçeada'nýn karakteriyle bütünleþen yapýsýnýn altýný çizerken, projenin ayný zamanda eðitim ve sosyal yaþantý kurgusu anlamýnda bir "benchmark" oluþturmasý nedeniyle de ödülü fazlasýyla hak ettiðini belirtti.

2015 yýlýnda 40 yaþýn altýndaki baþarýlý mimarlara verilen "Arkitera Genç Mimar Ödülü"nün de sahibi olan PAB Mimarlýk ekibine, 6 Eylül akþamý Conrad Hotel Dubai'de düzenlenen ödül töreninde iþveren olarak Gökçeada Valiliði'ni temsilen Ýl Özel Ýdare yetkilileri de eþlik etti.
Adadaki Hayatý Etkilen ve Dönüþtüren Bir Eðitim Yapýsý: Gökçeada Lise Kampüsü
Nitelikli mimarinin kaliteli eðitim için en önemli koþullardan biri olduðunu savunan, esnek mekan ve sosyalleþme odaklý eðitim anlayýþýyla öðrenim mekanlarýna yeni bir soluk getiren PAB Mimarlýk'ýn, ulusal mimari proje yarýþmasýný kazanarak tasarladýklarý Gökçeada Lise Kampüsü projesi, eðitim ve donatý alanlarýnýn kent hayatý ile entegre bir yaþam oluþturmasý amacýyla 'açýk bir kampüs' kurgusuyla tasarlandý.

Ada genelinde ve merkezde kentli hayatýn faydalanabileceði meydan, park gibi alanlar ile sosyal donatýlar konusunda büyük bir eksiklik bulunmasý nedeniyle kampus, ada halkýnýn kullanýmýna da imkan tanýyan 24 saat açýk bir kurguyla ele alýndý.

Öðrenme mekanlarýnýn, eðitim ve öðretimi desteklemesi için eðitim ve tasarým alanýnda uzman farklý gruplarýn bir araya gelerek oluþturduðu, Londra merkezli First Education Alliance'in Türkiye ve yakýn coðrafyadaki temsilcisi ve ortaðý olan PAB Mimarlýk, Gökçeada'da uygulanabilecek herhangi bir tip proje yerine alternatif, yenilikçi, öðrenciyi merkeze koyan, katýlýmcý ve þeffaf eðitim modellerinin test edilebileceði bir öðrenim ortamý oluþturmayý hedeflemiþ.

Gökçeada gibi küçük ölçekli, kýsýtlý imkanlara sahip bir ada yerleþimindeki halkýn, kampüsün kütüphane, çok amaçlý salon, spor merkezi, kafeterya, konferans salonu gibi sosyal alanlar ile meydan ve açýk spor alanlarý gibi alanlarýný lise öðrencileriyle ortak kullanabildiði Gökçeada Lise Kampüsü'nde, kamu kaynaklarýnýn çok yönlü, verimli bir þekilde kullanýmýna imkan tanýnýrken; sosyal etkileþimin de üst düzeye çýkmasý saðlanmýþ. Açýk ve yarý açýk alan sistematiði, geçirgen zemin kat kurgusu, derslik katlarýndaki alternatif ortak alan sistemi gibi mekansal kurgular projenin yenilikçi öðrenme biçimlerini desteklemeye yardýmcý olacak öneriler arasýnda yer alýyor.

Toplamda 17.500 m2 kapalý alana sahip olan Gökçeada Lise Kampüsü'nde, Meslek Lisesi ve Öðretmen Lisesi'ne ait öðrenim mekanlarý, iki kurumun bu mekanlarý ortak bir þekilde paylaþabileceði düzende, öðrenciler ve eðitmenler arasýndaki etkileþimi dolayýsýyla da etkileþimle öðrenmeyi üst seviyeye çýkarak þekilde kurgulanmýþ. Öðrenim mekanlarý ve ilgili sosyal donatýlar, arazinin güneyinde yer alan mevcut istinat duvarýna dayanarak parçalý ve az katlý bir yapýlaþma oluþturulmuþ.

Öðrenim mekanlarýnýn zemin katýnda yer alan resim, müzik derslikleri, laboratuvarlar, atölyeler ile, hem cadde hem de yerleþke içerisindeki avlular ile iliþki kurmasý, hem ada halkýnýn yerleþkedeki faaliyetler konusunda bilgi sahibi olmasý, bu öðrenim faaliyetleriyle etkileþime geçmesi, hem de öðrencilerin gerçekleþen sanatsal ve bilimsel faaliyetleri rahatça gözlemleyebilmesi amaçlanmýþ.

Yerleþkeye ait donatýlarýn adalýnýn gündelik hayatýnýn bir parçasý olmasý ve yerleþkenin de çevreyi dönüþtürecek bir katalizör olmasý amaçlanarak kurgulanan Gökçeada Lise Kampüsü'nün Mayýs 2018'de tamamlanarak eðitim hayatýna baþlamasý hedefleniyor.

Yorumlar

Top