ÝNþAAT VE KONUT SEKTÖRÜ GÜCÜNÜ KORUYACAK

ÝNþAAT VE KONUT SEKTÖRÜ GÜCÜNÜ KORUYACAK

Türkiye ÝMSAD'ýn (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði) eylül ayý sektör raporu sonuçlarý açýklandý. Raporda 2016 yýlýnýn ilk yarýsýnda yüzde 7,0 büyüme kaydeden sektörün, hükümetin inþaat ve konut sektörünü desteklemek üzere aldýðý önlemlerle gücünü koruyacaðýna iþaret edildi.

Türkiye ÝMSAD (Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði) tarafýndan her ay yayýnlanan Sektör Raporu'nun eylül ayý deðerlendirmeleri de kamuoyu ile paylaþýldý. Özellikle 15 Temmuz menfur darbe giriþimi ile pek çok sektörde olduðu gibi inþaat sektöründe de ortaya çýkan sonuçlara deðinilen raporda, sektör rakamlarýnýn yaný sýra hükümetin inþaat ve konut sektörünü destekleyen 8 önlemi de yer alýrken, önlemlerin sektörleri ve inþaat malzemesi sanayisine önemli oranda destek vereceði dile getirildi.

Ýnþaat ve Konut sektörünü destekleyen önlemler þöyle:

Gayrimenkul sertifikalarý düzenlemesi
Özellikle kentsel dönüþüm projelerinde kullanýlmak üzere inþaatlarýn ve binalarýn baðýmsýz bölümleri üzerinde sahip olunan haklarýn gayrimenkul sertifikalarýna taþýnmasý ile kentsel dönüþüm sürecinin hýzlandýrýlmasý hedefleniyor.

Gayrimenkul portföy yönetim þirketleri düzenlemesi

Bu þirketlerin özellikle ticari binalar satýn almalarý veya yaptýrmalarý ve ihtiyaç sahiplerine kiralamalarý yöntemi portföyleri çeþitlendiriliyor. Böylece bu þirketlerin de bina inþaatlarýna yönelmeleri ve bu yöndeki arzýn artmasý hedefleniyor.

Konut satýþ kampanyalarý

Halen devam eden, konut üreticisi firmalarýn baþlattýðý ve bugüne kadar 124 konut projesi ile 48 firmanýn katýldýðý ortak konut satýþ kampanyasý ile Türkiye genelinde yer alan projelerde konut satýþlarýnýn yeniden canlandýrýlmasý hedefleniyor. Konut satýþlarýnýn yeniden canlanmasýnýn inþaat faaliyetlerini ve inþaat malzemesi satýþlarýný da destekleyeceði öngörülüyor.

Konut kredisi faiz oranlarýnda indirimler    

Kamu yöneticilerinin faiz indirimi taleplerine baðlý olarak bankalarýn faizleri yüzde 1,0'in altýna çekmeye baþlamasýna baðlý olarak kredi talebinde de hareketlenme yaþanýyor.        

Konut kredisi kullanýmýnda peþinat tutarýnýn yüzde 20'ye indirilmesi
Bankalarýn konut kredisi verirken baz aldýðý satýþ tutarý 5 puan artýrýlarak yüzde 80'e yükseltildi. Böylece peþinat tutarý da yüzde 20'ye inmiþ oldu.  
 
Konutta KDV indirimi

Ýstisna uygulamalarý hariç 150 metrekare üzerindeki konutlar için uygulanan yüzde 18 KDV oraný Mart 2017 tarihine kadar yüzde 8'e indirildi. Böylece yüksek metrekareli konut stoðunda satýþlarýn hýzlandýrýlmasý hedefleniyor.

Güneydoðu ve Doðu Anadolu Konut projeleri

Hükümetin açýkladýðý Güneydoðu ve Doðu Anadolu paketine göre, bu bölgelerde 66 bin 789 adet konut inþa edilmesi planlanýyor. Bölgedeki bu konut inþaatlarýnýn da sektöre olumlu katkýda bulunacaðý öngörülüyor.

Güneydoðu - Doðu Anadolu kamu altyapý ve sanayi binalarý inþaatý ve tedariki
Güneydoðu ve Doðu Anadolu'da dört yýl içinde önemli alt yapý harcamalarýnýn gerçekleþtirilmesi planlanýyor. Ayrýca bu bölgede sanayi ve hizmet binalarý yapýlarak üreticilere tahsis edilecek ya da kiralanacak.  Bu yatýrýmlarýn da inþaat sektörüne destek olmasý planlanýyor.

Diðer yandan sektöre özel rakamsal sonuçlar raporda þöyle ele alýndý:

Ýnþaat sektörü 2. çeyrekte yüzde 7 büyüdü    
Ýnþaat sektörü 2016 yýlýnýn ikinci çeyrek döneminde yüzde 7,0 büyüdü. Ýnþaat sektörü 2016 yýlý ilk çeyreðindeki yüzde 6,5 büyümenin ardýndan büyümesini ikinci çeyrekte de hýzlanarak sürdürdü ve böylece yýlýn ilk yarýsýnda büyüme yüzde 6,7 oldu. 2015 yýlýnýn ilk yarýsýnda yüzde 0,3 küçülen sektör, 2016 yýlýnýn ilk yarýsýnda inþaat sektörü daha iyi bir büyüme performansý göstererek, yýlýn geneli için 2015 yýlýnýn daha üzerinde bir büyüme gerçekleþme olasýlýðýný artýrdý.

Özel sektör inþaat harcamalarý yüzde 6,9 büyüdü      
Özel sektör inþaat harcamalarý 2016 yýlý ikinci çeyreðinde yüzde 6,9 büyüdü. Geçen yýl ertelenen ve ötelenen özel sektör inþaat harcamalarý yeni yýlýn ilk yarýsýnda yeniden canlanýrken, kamu inþaat harcamalarý ise 2016 yýlý ikinci çeyrek döneminde yüzde 6,8 büyüme gösterdi. 2016 yýlý ikinci çeyrek döneminde kesin bütçeye geçilmesi ile birlikte kamu harcamalarý artýþ gösterdi.

Konut satýþlarý aðustosta arttý        
Konut satýþlarý temmuz ayýnda baþarýsýz darbe giriþimi ile birlikte yüzde 16,0 düþtükten sonra aðustos ayýnda yüzde 2,0 artýþ gösterdi. Böylece satýþlarda darbe giriþiminin konut satýlarý üzerindeki olumsuz etkisi kýsa sürede ortadan kalkmýþ oldu. Aðustos ayýnda baþlatýlan kampanyalarýn da konut satýþlarýna olumlu katkýsý oldu.       

Konut satýþlarý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 2,0 artarak 114 bin 751 adet olurken, birinci el satýþlar aðustos ayýnda yüzde 1,1 artarak 53 bin 784 adet oldu. Ýkinci el satýþlar ise yüzde 3,9 artýþ gösterdi. Aðustos ayýnda ipotekli satýþlar ise yüzde 1,2 gerilerken, diðer satýþlar yüzde 2,4 yükseldi ve 78 bin 923 adet oldu.

Mevcut inþaat iþleri seviyesi arttý            
Mevcut inþaat iþlerinde yaz aylarýnda görülen dalgalanma aðustos ayýndaki önemli düþüþ ile devam etmiþti. Eylül ayýnda ise mevcut iþlerde bu kez toparlanma oldu. Yaþanan geliþmelerin etkisi ile yavaþlayan mevcut iþler mevsimsellik katkýsýný da arkasýna alarak yeniden hareketlenme eðilimine girdi. Bu toparlanmanýn inþaat malzemesi talebini de olumlu etkileyeceði beklenirken, mevcut inþaat iþleri seviyesinin eylül ayýnda geçen yýlýn eylül ayýndaki mevcut iþler seviyesinin de 4,2 puan üzerinde gerçekleþtiði de raporda belirtilen önemli ayrýntýlar arasýnda yer aldý. 

Yapý ruhsatlarýndaki artýþ konutlardan kaynaklanýyor
2016 yýlý ilk yarýsýnda bir önceki yýla göre alýnan yapý ruhsatlarý yüzölçümü itibariyle yüzde 14,0 artarak 104,1 milyon metrekare oldu. Alýnan yapý ruhsatlarýndaki bu artýþ konutlardan kaynaklandý. Konutlar için alýnan yapý ruhsatlarý yüzde 18,3 artarak 78,9 milyon metrekareye ulaþýrken, buna karþýn konut dýþý binalar için alýnan yapý ruhsatlarý geçen yýlýn ayný dönemine göre sadece yüzde 2,4 artýþ gösterdi. Duraðanlaþma gösteren konut dýþý bina iþlerinde ve arzýndaki bu artýþ ayný zamanda bir doygunluða da iþaret ediyor. 

Alýnan yapý ruhsatlarý büyüklüðü geçen yýlýn üzerinde gerçekleþerek ayný zamanda büyüme eðilimini de yansýttý. Bununla birlikte sektör konut, konut dýþý bina ve toplam binalarda 2014 yýlýnýn altýnda kalmaya devam ediyor.  

Yeni konut fiyat artýþlarý enflasyonun altýnda
Türkiye'de önemli bir tartýþma alaný da konut fiyatlarýna iliþkin oldu. Haziran 2015-Haziran 2016 döneminde yýllýk yeni konut fiyat artýþý yüzde 6,56 olurken, bu artýþ ayný dönemde gerçekleþen yüzde 7,64 oranýndaki yýllýk TÜFE'nin altýna kaldý. Ayný dönemde bina inþaat maliyetleri ise yüzde 6,4 arttý.  Mevcut konut fiyatlarýndaki yýllýk artýþ ise yüzde 13,96 ile yeni konut fiyatlarý ve enflasyondaki artýþýn üzerinde gerçekleþti.        

Bayram tatili ve darbe giriþimi üretimi etkiledi
2016 yýlý temmuz ayýnda inþaat malzemeleri sanayi üretimi bir önceki yýlýn temmuz ayýna göre aðýrlýklý ortalama olarak yüzde 13,2 gerileme göstererek bu yýlýn en yüksek aylýk üretim gerilemesini yaþadý.

Temmuz ayýndaki bu gerilemede iki unsur etkili oldu. Bunlardan ilki 9 gün süren bayram tatili olurken,  ikinci ve esas etki 15 Temmuz tarihinde yaþanan menfur darbe giriþimi sonrasý oluþan koþullar ile ortaya çýktý.    

Temmuz ayýndaki gerileme ile birlikte 2016 yýlý Ocak-Temmuz döneminde ise inþaat malzemeleri sanayi üretimi 2015 yýlý Ocak-Temmuz dönemine göre yüzde 1,1 artýþ gösterdi. Yýlýn ilk aylarýnda yaþanan hýzlý büyüme ivmesi Temmuz ayý etkisi ile önemli ölçüde azaldý.
2016 yýlý temmuz ayýnda, izlenen 26 üründen 23'ünde üretim geçen yýlýn ayný dönemine göre gerilerken, yalnýzca üç üründe üretim geçen yýlýn üzerinde gerçekleþti.

Temmuzda ihracat yüzde 23 geriledi   
Ýnþaat malzemeleri ihracatý temmuz ayýnda geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 23,1 gerileyerek 1 milyar 100 milyon dolara inerken, yýlýn ilk yarýsýnda kademeli bir gerileme yaþandý. Temmuz ayýnda ise gerileme en kuvvetli seviyeye yükseldi. Yýlýn ilk yarýsýnda yaþanan pazarlardaki bozulma ve sýkýntýlara ilave olarak temmuz ayýndaki baþarýsýz darbe giriþimi ihracatý olumsuz yönde etkiledi.  

Yýllýk ihracat 15,57 milyar dolara geriledi  
Ýhracat 2016 yýlýnda da gerileme eðilimini sürdürdü ve temmuz ayýnda hýzlandý. Yýlýn ilk yedi ayýnda ihracat yüzde 14,1 oranýnda düþerken, bu düþüþ ile birlikte yýllýk ihracat (2015 Temmuz-2016 Temmuz arasýndaki dönemde) 15,57 milyar dolara gerilemiþ oldu.
 

Yorumlar

Top