ÝMSAD'DAN ÇAðRI

ÝMSAD'DAN ÇAðRI

Ülkemizde ivedi olarak Sivil Deprem Platformu oluþturulmasý ve Deprem Stratejisi Eylem Planý konusunda katýlýmcýlýðýn artýrýlmasý gerektiðinin vurgulandýðý Türkiye ÝMSAD açýklamasýnda, önemli bir ihtiyacý karþýlayacak olan Bina Yönetmeliði'nin de bir an önce çýkarýlmasý gerektiði ifade edildi.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD), 17 Aðustos 1999 Ýzmit depreminin 15'inci yýlý nedeniyle bir açýklama yaptý. Ülkemizde ivedi olarak Sivil Deprem Platformu oluþturulmasý ve Deprem Stratejisi Eylem Planý konusunda katýlýmcýlýðýn artýrýlmasý gerektiðinin vurgulandýðý açýklamada, önemli bir ihtiyacý karþýlayacak olan Ulusal Bina Yönetmeliði'nin de bir an önce çýkarýlmasý gerektiði belirtildi.

Deprem ve güvenli yapý konusunda alýnmasý gereken kararlar, acil önlemler ve düzenlemeleri,  Türkiye Deprem Vakfý,  Türkiye ÝMSAD ve üyesi 29 derneðin imzasýný taþýyan 'Deprem Manifestosu' kapsamýnda geçtiðimiz yýl gündeme taþýdýklarýný hatýrlatan Türkiye ÝMSAD Baþkaný Dündar Yetiþener, "Belirtmek isterim ki, aradan geçen bir yýla raðmen, yapýlmasý gereken düzenlemeler henüz hayata geçmemiþtir. 17 Aðustos 1999 Ýzmit depreminin 15'inci yýlýnda, ülkemizde deprem farkýndalýðýnýn yetersizliðini ve güvenli yapýlarýn inþasý için gereken düzenlemeleri bir kez daha gündeme taþýyarak, bu önemli konuya birlikte hýzlý çözümler üretmek için tüm sosyal paydaþlarýmýza çaðrýda bulunuyoruz" dedi.

"Sesimi Duyan var mý?" filminin baþarýsý  
Türkiye ÝMSAD Baþkaný Dündar Yetiþener, binalarda yanlýþ malzeme kullanýlmasýnýn olasý sonuçlarýna vurgu yapýlan 'Sesimi duyan var mý?' kamu spotu filmi ile, bir binanýn tasarýmýndan baþlayarak yapýmýna ve denetimine kadar, toplumda güvenli yapý bilincinin oluþmasýna katký saðlamayý hedeflediklerini belirtti. Yetiþener, düzenledikleri 'Güvenli Yapý' kampanyasý kapsamýnda, sosyal sorumluluk projesi olarak Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan, Çevre ve þehircilik Bakanlýðý iþbirliði ile hayata geçen 'Sesimi duyan var mý?' kamu spotu filmi analiz raporu sonuçlarýna göre, film geniþ bir toplum kitlesine ulaþtý ve bilinçlendirme yönünde beklenen baþarýyý saðladý.

Dündar Yetiþener'in verdiði bilgiye göre, Sesimi duyan var mý? kamu spotu, 14 Nisan - 10 Aðustos tarihleri arasýnda 46 ulusal televizyon kanalýnda, 2 bin defa ve 1,4 saat süreyle yayýnlandý. Haber kanallarýndan tematik kanallara, müzikten belgesel içerikli televizyon kanallarýna kadar, gündüz ve gece kuþaðýnda, geniþ bir yelpazede kamuoyuna ulaþan filmin gösterimi, bu yýlsonuna kadar devam edecek.

Bir sivil toplum kuruluþu olarak, ilgili tüm kamu ve STK'lar ile iþbirliði içinde, üzerlerine düþen görevleri yapmaya ve ileri adýmlar atmak için her zaman hazýr olduklarýný vurgulayan Yetiþener, deprem ve güvenli yapý konusunda eksiklikler ile atýlmasý gereken somut adýmlar konusunda bilgi verdi.

Yetiþener: "Sivil Deprem Platformu oluþturulmalýdýr"

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baþkanlýðý (AFAD) koordinasyonunda, üniversite, meslek odalarý, yerel kuruluþlar ve STK'larýn görev alacaðý geniþ katýlýmlý Sivil Deprem Platformu oluþturulmasý gerektiðine dikkati çeken Dündar Yetiþener, devlet desteði ile hayata geçirilecek olan bu platform ile bilimsel çevrelerin ve vatandaþ görüþlerinin daha geniþ kapsamda dikkate alýnacaðýný vurguladý.

Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planý'nýn (UDSEP 2023) yayýnlandýðýný ancak Eylem Planý'ndaki ilerlemelerin, deprem konusunda oluþturulmasý düþünülen geniþ katýlýmlý Sivil Toplum Platformu ile paylaþýldýðý takdirde tabana mal olacaðýný kaydeden Yetiþener, "Eylem Planý, þeffaf bir þekilde raporlanarak, eksik ve aksayan hususlarý tamamlanmalý, gerekirse üzerinde makul nedenlere dayalý revizyonlar yapýlmalýdýr" dedi.

"Ulusal Bina Yönetmeliði" acil ihtiyaç  
Bazýlarý standatlarla çeliþen çeþitli yönetmelikler yerine, bu yönetmeliklerin hepsini kapsayacak Ulusal Bina Yönetmeliði'nin çýkarýlmasý gerektiðini vurgulayan Dündar Yetiþener, 'Deprem Bölgelerinde Yapýlacak Binalar Hakkýndaki Yönetmelik ve Deprem Tehlikesi Haritasý'nýn güncellenme çalýþmalarýnýn AFAD koordinasyonu altýnda yapýldýðýný kaydetti.  Yetiþener, " Bu çalýþmalar sýrasýnda da görülmüþtür ki, bina yapýmý konusunda ülkemizde hissedilen en büyük eksikliklerden biri, ilgili tüm konularý içeren bir 'Ulusal Bina Yönetmeliði'nin olmamasýdýr" þeklinde konuþtu.

Bina Yönetmeliði'nin dayandýrýlacaðý Yapý Kanunu çalýþmalarýnýn da bu paralelde tekrar ele alýnmasý gerektiðine iþaret eden Dündar Yetiþener, yönetmelikte hangi iþin hangi standarda göre yapýlacaðýnýn belirtilebilmesi için, standart çalýþmalarýnýn tercümeye dayalý olmaktan kurtarýlýp, daha araþtýrmacý ve gerçekçi zemine dayalý olarak yürütülmesi gerektiðini vurguladý.

Depreme Dayanýklýlýk Raporu veren firmalarýn yeterliliði
Depreme Dayanýklýlýk Raporu veren yetkili kuruluþlarýn yeterliliðinin sorgulanmasý, kullanýlan analiz yöntemlerinin doðrulanmasý ve uygunluðunun gözden geçirilmesinin önemine dikkati çeken Dündar Yetiþener, Kentsel Dönüþüm projelerinde kullanýlabilmesini saðlamak için de, AFAD tarafýndan yürütülen Deprem Yönetmeliði'nin revizyon çalýþmalarýna hýz verilmesi gerektiðini söyledi.

Yetiþener, Çalýþma Bakanlýðý Mesleki Yeterlilik Kurumu, Milli Eðitim Bakanlýðý, meslek örgütleri ile STK'lar arasýndaki iþbirliði ve koordinasyonunda, eðitim ve liyakate dayalý belgelendirmenin teþvik edilmesinin önemine deðindi. Ýnþaatlarýn kalitesi için, uygulamacýlarýn eðitimlerinin belgelendirilmesinin de, UDSEP 2023 Eylem B.1.7.4. kapsamýnda ele alýnan bir konu olduðunu sözlerine ekledi.


Yorumlar

Top