AVRASYA TÜNELÝ, '2016'NIN EN ÝYÝ TÜNEL PROJESÝ' SEÇÝLDÝ

AVRASYA TÜNELÝ, '2016'NIN EN ÝYÝ TÜNEL PROJESÝ' SEÇÝLDÝ

Asya ve Avrupa kýtalarýný ilk kez deniz tabaný altýndan geçen bir karayolu tüneliyle baðlayan ve 20 Aralýk'ta hizmete açýlmasý planlanan Avrasya Tüneli açýlýþa günler kala dünyanýn en büyük ödülüne layýk görüldü.

Ulaþtýrma, Denizcilik ve Haberleþme Bakanlýðý Altyapý Yatýrýmlarý Genel Müdürlüðü (AYGM) tarafýndan Kazlýçeþme-Göztepe hattýnda Yap-Ýþlet-Devret (YÝD) modeliyle ihale edilen ve inþaat çalýþmalarý Yapý Merkezi ve SK E&C ortaklýðý tarafýndan yürütülen Avrasya Tüneli Projesi hizmete girmeden dünyanýn en önemli mühendislik ödüllerinden birine layýk görüldü.
5 dakikada deniz altýndan otomobille kýtalararasý yolculuða imkan tanýyan Avrasya Tüneli, aldýðý bir çok saygýn ödülün arasýna dünyanýn "En Ýyi Tünel Projesi" ödülünü de ekledi.

Dünyanýn alkýþladýðý proje
Ýnþaat sektörüne yön veren ve ABD'de 1874 yýlýndan beri yayýmlanan Engineering News Record (ENR) Dergisi'nin, her yýl "Dünya Çapýnda En Ýyi Projeleri" belirlemek maksadýyla verdiði ödüle bu sene tünel ve köprüler kategorisinde Avrasya Tüneli layýk görüldü. Engineering News Record (ENR) Dergisi Editörleri Avrasya Tüneli'ni, 2016 yýlý için "Dünya Çapýnda En Ýyi Tünel Projesi" seçti. Engineering News Record (ENR) dergisi editörleri, her sene dergide yayýmlanan haber olmaya deðer yüzlerce konu ve proje içinde en çok ilgi çekenleri listeliyor ve ödüllendiriliyor.

11 Ekim 2016'da ENR Dergisinin merkezinin bulunduðu New York þehrinde yapýlan ödül törenine projenin yatýrýmcýlarý Yapý Merkezi ve SK E&C yetkililerinin yaný sýra projeye katkýda bulunan ve alanýnda lider uluslararasý teknik danýþmanlar katýldý.
Törende Yapý Merkezi Holding Yönetim Kurulu Baþkaný Ersin Arýoðlu, ATAþ Yönetim Kurulu Baþkaný Baþar Arýoðlu ve ATAþ CEO'su Seok Jae Seo ile ATAþ Yönetim Kurulu Üyeleri hazýr bulundu.

Arýoðlu: Avrasya Tüneli yeni bir çað baþlattý

Ödülü teslim alan Baþar Arýoðlu Avrasya Tüneli'nin hem Türkiye hem de dünya mühendisliði açýsýndan bir gurur kaynaðý olduðunu söyledi. Dünyanýn ilgisini çeken bir projeyi Ýstanbul'da hayata geçirdiklerini belirten Arýoðlu, þöyle konuþtu:

"Ýnsan ve makine iç içe bütünleþirse ortaya 'senfoni' gibi bir 'eser' çýkacaktýr. Çok karmaþýk ve sismik aktivitesi yüksek bir jeolojik yapýda, 106 metre derinliklere inerek ve 13.7 metre çapýnda bir tüneli, uzun ömürlü ve güvenli kýlarak inþa etmeyi baþarmak; projeyi 'benzersiz' kýlmýþ ve dünyanýn ilgisini çekmiþtir. Avrasya Tüneli ile tünelcilik konseptleri deðiþmiþtir. Bundan böyle tüneller, eskisi gibi sürücülerin kullanmak istemeyeceði dar, karanlýk ve kirli yer altý yapýlarý olarak tasarlanmak ve inþa edilmek yerine temiz ve estetik yapýlar olarak kabul edilecektir. Projemizin baþarý ile hizmete girmesi, bugüne kadar cesaret edilmemiþ birçok proje için yüreklendirici olacak; daha derine, daha büyük çapla, daha uzaða doðru yeni bir tünelcilik akýmý baþlatacaktýr. Bu nedenlerle Avrasya Tüneli'ni tünelcilikte yeni bir çað baþlatan proje olarak nitelemiþ bulunuyoruz."

Ödül rekortmeni Avrasya Tüneli
20 Aralýk 2016 tarihinde hizmete açýlmasý planlanan Avrasya Tüneli, dünyanýn En Ýyi Tünel Projesi seçilmesinin yaný sýra bir çok saygýn ödülün de sahibi olmuþtu. Proje, Avrupa Ýmar ve Kalkýnma Bankasý'nýn (EBRD) sürdürülebilirlik açýsýndan en baþarýlý projelere verdiði '2015 En Ýyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü'ne layýk görüldü. Ayrýca ITA - Uluslararasý Tünel ve Yeraltý Yapýlarý Birliði tarafýndan 2015'te ilk kez düzenlenen ITA Uluslararasý Tünelcilik Ödülleri'nin Büyük Projeler dalýnda 'Yýlýn Projesi' (ITA Major Project of the Year) ödülünü kazandý. Ayný zamanda Avrasya Tüneli için oluþturulan finansman paketi de 4 deðiþik enternasyonel ödüle layýk görülmüþtü.

Ýlk Geçiþi Cumhurbaþkaný Erdoðan yapmýþtý
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, 8 Ekim Cumartesi günü çalýþmalarýn 7 gün 24 saat kesintisiz olarak ve büyük bir heyecanla yürütüldüðü Avrasya Tüneli þantiyesini ziyaret etmiþti. Kendi kullandýðý makam otomobiliyle Avrasya Tüneli'ne giren Cumhurbaþkaný Erdoðan, tünelden otomobille ilk geçiþ yapan isim olmuþtu. Bu geçiþ sýrasýnda Cumhurbaþkanýmýza, Baþbakan Binali Yýldýrým ve Ulaþtýrma,Denizcilik ve Haberleþme Bakaný Ahmet Arslan da eþlik etmiþti.

Avrasya Tüneli

Avrasya Tüneli'nin bugün itibarýyla yüzde 92'lik bölümü tamamlandý. 20 Aralýk 2016 tarihinde hizmete açýlacak olan Avrasya Tüneli ile Ýstanbul'da trafiðin çok yoðun olduðu Kazlýçeþme-Göztepe güzergahýnda yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inecek.

Ýki kýta arasýnda kýsa, güvenli ve konforlu yolculuk devri

?ò    Avrasya Tüneli, sahip olduðu ileri teknoloji ile iki kýta arasýnda güvenli ve konforlu yolculuk imkaný saðlayacak.
?ò    Modern aydýnlatma, yüksek kapasiteli havalandýrma ve yolun düþük eðime sahip olmasý gibi özellikler, yolculuk konforunu artýracak.
?ò    Ýki katlý olarak inþa edilen Avrasya Tüneli'nde her katta 2 þeritten tek yönlü geçiþ saðlanacak.
?ò    Sis, buzlanma gibi olumsuz hava koþullarýnda da kesintisiz yolculuk yapýlmasý saðlanacak.
?ò    Karayolu aðýný tamamlayan anahtar baðlantý ve Ýstanbul'daki mevcut havaalanlarý arasýnda en hýzlý ulaþým olanaðý olacak.
?ò    Trafik yoðunluðunun azalmasýyla egzoz emisyon oraný azalacak.
?ò    Tarihi yarýmadanýn doðusunda kayda deðer oranda trafik azalmasý saðlayacak.
?ò    Boðaziçi, Galata ve Unkapaný köprülerindeki araç trafiðinde hissedilir rahatlama olacak.
?ò    Yapýsý itibarýyla Ýstanbul'un siluetine zarar vermeyecek.
?ò    Avrasya Tüneli'nin Asya giriþi Harem'de, Avrupa yakasý giriþi ise Çatladýkapý'da yer alacak.
?ò    Tünel 7 gün 24 saat hizmet verecek.
?ò    Sadece minibüs ve otomobillerin kullanýmýna izin verilecek.
?ò    Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek. Araç içindeki yolcular için ayrýca ödeme yapýlmayacak.
?ò    Her 100 metrede bir yer alan acil durum telefonlarý, kamu anons sistemi, radyo anonsu ve GSM alt yapýsý sayesinde yolculuk esnasýnda kesintisiz bir iletiþim imkaný saðlanacak ve acil durumlarda bilgi akýþý kesilmeyecek.
?ò    Tünel giriþlerinde ve içerisinde 7/24 görev yapan her türlü donanýma ve eðitime sahip Ýlk Müdahale Ekipleri tünel içerisinde herhangi bir olaya birkaç dakika içerisinde müdahale edecek.
?ò    Avrasya Tüneli, 7,5 moment büyüklüðünde bir depreme göre tasarlandý. Boðaz altýnda inþa edilen sistem, Ýstanbul'da 500 yýlda bir olacak en büyük depremde hiç hasarsýz hizmete devam edebilecek. 2 bin 500 yýlda bir olma olasýlýðý bulunan depremde ise küçük bakýmlarla hizmete açýlabilecek þekilde inþa ediliyor.

Her yönüyle örnek mühendislik baþarýsý
Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluþuyor. Proje'nin en önemli aþamasýný 3,4 kilometre uzunluðundaki Boðaz Geçiþi oluþturuyor. Boðaz Geçiþi için dünyanýn en geliþmiþ TBM (Tunnel Boring Machine - Tünel Açma Makinesi) teknolojisinden yararlanýldý. TBM, günde 8-10 metre ilerleyerek, 3 bin 344 metrelik ve 16 aylýk çalýþmayý Aðustos 2015 tarihinde tamamladý. Toplam 1674 bilezikten oluþan tünelde, olasý büyük bir depreme karþý dayanýklýlýðý artýrmak amacýyla iki ayrý noktada sismik bilezik monte edildi. Özel olarak tasarlanan ve laboratuvarlarda test edilerek baþarýsý kanýtlandýktan sonra üretilen sismik bilezikler, mevcut çap ve sismik aktivite seviyesi göz önüne alýndýðýnda 'TBM Tünelcilik' sektöründe dünyadaki 'ilk' uygulama oldu. Ayrýca tüneldeki bileziklerin üretiminde kullanýlan yüksek performanslý prekast beton segmanlar, 100 yýl servis süresi hedeflenerek, Yapý Merkezi Prefabrikasyon Tesisleri'nde üretildi. Uluslararasý sertifika kuruluþunca yapýlan analiz ve simülasyonlarda segman ömürlerinin en az 127 yýl olduðu rapor edildi. Proje kapsamýnda Asya ve Avrupa yakalarýndaki tünel yaklaþým yollarýnda düzenlemeler devam ediyor. Mevcut 6 þeritlik yollar 8 þeride çýkarýlýrken, U-dönüþü, kavþak ve yaya hemzemin geçitleri gibi iyileþtirmeler yapýlýyor.
Projede yaklaþýk 2 milyon metreküp kazý yapýldý, 700 bin metreküp beton, 70 bin ton demir kullanýldý. Baþka bir deyiþle projede 788 olimpik havuzu dolduracak kadar kazý yapýldý, 18 stadyum yapacak kadar beton, 10 adet Eiffel Kulesi yapacak kadar demir kullanýldý.

Kamu kaynaklarýndan tek kuruþ harcanmadý
Proje'nin tasarým ve inþaatýný gerçekleþtirecek olan Avrasya Tüneli Ýþletme Ýnþaat ve Yatýrým A.þ. tünelin 24 yýl 5 ay süreyle iþletilmesini üstlenecek. Proje yatýrýmý için kamu kaynaklarýndan hiçbir harcamada bulunulmuyor. Ýþletme süresinin tamamlanmasý ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek. Proje, Yap-Ýþlet-Devret modeliyle, yaklaþýk 1.245 milyar dolarlýk finansmanla gerçekleþtiriliyor. Yatýrým için 960 milyon dolarlýk uluslararasý kredi saðlandý. 285 milyon dolarlýk öz kaynak Yapý Merkezi ve SK E&C tarafýndan temin edildi.

Proje iþletme sürecinde de ekonomik katkýlar saðlayacak

?ò    Proje'nin açýlmasýyla birlikte yýlda toplam 160 milyon TL lik (38 milyon litre) yakýt tasarrufu saðlanacak.
?ò    Boðaz geçiþlerinde saðlayacaðý ek kapasite sayesinde yolculuk sürelerindeki kýsalma ile yýlda yaklaþýk 52 milyon saat zaman tasarrufu saðlanacak.
?ò    Proje sayesinde araçlarýn yaydýðý emisyon miktarý (karbon monoksit, karbon dioksit, azot oksitler, partikül madde vb.) yýlda yaklaþýk 82 bin ton azaltýlarak çevresel katký saðlanacak.
?ò    Projede ayný anda 60 taþeron çalýþmakta olup, günde 1800 kiþiye istihdam saðlanýyor.
?ò    Proje inþaat çalýþmalarýnda yapýlan harcamalar sayesinde Türkiye ekonomisine günde 1,5 milyon TL lik bir iþ hacmi yaratýlýyor.
?ò    Proje, araç geçiþ ücretlerinden elde edilecek gelirin paylaþýmý sayesinde vergiler dahil yýlda yaklaþýk 180 milyon TL devlet geliri saðlanacak.

Yorumlar

Top