TÜRKÝYE ÝMSAD, ÝKÝNCÝ SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK RAPORU'NU AÇIKLADI

TÜRKÝYE ÝMSAD, ÝKÝNCÝ SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK RAPORU'NU AÇIKLADI

Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði), Küresel Raporlama Giriþimi'nin (GRI) G4 Rehberi kapsamýnda, inþaat malzemeleri sektöründe ilki 2013 yýlýnda hazýrlanan "Sürdürülebilirlik Raporu"nun ikincisini açýkladý.

Rapor; iklim deðiþikliði, teknoloji ve inovasyon, atýk yönetimi, doðal kaynak ve su kullanýmý ile sürdürülebilir kalkýnma için küresel hedefler baþlýklarý altýnda incelendi. Türkiye ÝMSAD, inþaat malzemeleri sektörünün geleceðe yönelik yatýrým alanlarýna ýþýk tutan "Sürdürülebilirlik Raporu" ile sürdürülebilir üretime rehberlik yapmaya devam ediyor. Raporda, ülkemizin önde gelen Türkiye ÝMSAD üyesi sanayi firmalarýnýn gerçekleþtirdikleri "en iyi sürdürülebilirlik uygulamalarý ve yatýrým projeleri" örnekleri de yer alýyor.

Ýnþaat malzemesi sektörünün 17 milyar dolarlýk toplam ihracatýnýn yüzde 75'ini karþýlayan Türkiye ÝMSAD, sürdürülebilirlik sözü kapsamýnda hazýrlanan ikinci "Sürdürülebilirlik Raporu"nu açýkladý. Türkiye ÝMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi'nin çalýþmalarý kapsamýnda hazýrlanan rapor, Türkiye ÝMSAD sanayici üyelerinin iki yýllýk süreçteki sürdürülebilirlik performansýný deðerlendiriyor. Sektörde sürdürülebilir büyümeyi teþvik etme anlayýþý doðrultusunda sektörün çevresel, ekonomik ve sosyal konulardaki performansýný þeffaf bir biçimde ortaya koyan Türkiye ÝMSAD, bu çalýþma ile sektörün geliþimine destek olmayý hedefliyor.

Hinginar: "Sürdürülebilirlik sözümüzle sektöre rehberlik etmeye devam edeceðiz."
Türkiye ÝMSAD'ýn inþaat malzemeleri sektörünün ve bu sektörde  faaliyet gösteren þirketlerin, baþarý  saðlamasýnda etkili olabilmek amacýyla hazýrladýðý Sürdürülebilirlik Raporu hakkýnda açýklama yapan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný F. Fethi Hinginar, "Türkiye ÝMSAD olarak hedefimize giden yolda bizlere, üyelerimizle birlikte kurguladýðýmýz 'Sürdürülebilirlik Sözü'müz rehberlik ediyor. Derneðimizin sürdürülebilirlik çalýþmalarýný ve sanayici üyelerimizin performanslarýný ilk kez, 2013 Sürdürülebilirlik Raporumuzda açýklamýþtýk. Ýlki gibi, Küresel Raporlama Giriþimi G4 ilkelerine uygun olarak hazýrlanan ve 2014-2015 yýllarý performansýmýzý yansýtan ikinci Sürdürülebilirlik Raporumuzu sektörümüz ve paydaþlarýmýzla paylaþmaktan kývanç duyuyorum. Sektörü dönüþtürme yolunda iþbirliklerini artýrmak, küresel ihtiyaçlarý anlamak ve yenilikçi uygulamalarla bu ihtiyaçlara cevap vermek için 2015 yýlýnda yedincisini düzenlediðimiz Ýnþaatta Kalite Zirvesi'ni, 'Deðiþen Dünya Geliþen Malzeme' temasýyla sürdürülebilirlik ve inovasyon odaðýnda gerçekleþtirdik. Geçtiðimiz Ekim ayýnda ise; 50'den fazla ülkede yapýlan SBE16 Ýstanbul Konferansý, Sürdürülebilir Yapýlý Çevre Konferanslar Serisi'ni Akýllý Metropoller temasýyla ilk kez Türkiye'de gerçekleþtirdik. Türkiye ÝMSAD olarak sektörün birleþtirici gücü olmaya ve sürdürülebilir büyüme hedefine siz deðerli paydaþlarýmýzýn katkýlarýyla birlikte ilerlemeye devam edeceðiz" dedi.

Hinginar sözlerine þöyle devam etti: "Birleþmiþ Milletler'e üye ülkeler, 2015 yýlýnda iþ dünyasýnýn karlýlýðýný artýrýrken, yalnýzca dünyaya zarar vermeme yükümlülüðü  deðil ayný zamanda kalýcý deðer yaratma sorumluluðu konusunda da fikir birliðine vardýlar. Ülkelerin, þirketlerin ve sivil toplum kurumlarýnýn yakaladýðý bu ahenk sayesinde 2030 yol haritalarýna rehberlik eden Sürdürülebilir Kalkýnma için 'Küresel Hedefler' belirlendi. Bu  nedenle  uluslararasý geliþmelerin sektörümüzde  faaliyet gösteren þirketlerin çalýþmalarýna rehberlik etmesine önem veriyoruz. Türkiye ÝMSAD olarak, vizyon ve taahhütlerimizle tüm geliþmeleri harmanlayarak, üye þirketlerimizin çalýþmalarýný destekliyoruz. Çünkü  bugün, enerji verimli ürünlere yönelme, inovasyon yatýrýmlarýný artýrma gibi eðilimler ve buna baðlý olarak hýzla  artan ve deðiþkenlik gösteren  regülasyonlara  uyum saðlama, diðer sektörlerin de önemli bir paydaþý olan inþaat malzemeleri sanayiini yakýndan ilgilendiriyor. Bizler de Türkiye ÝMSAD olarak,  kaliteli, inovatif ve rekabetçi malzeme üretimiyle sektörümüzü ileriye götürmeye ve küresel arenada temsil etmeye gururla devam edeceðiz."

"Sektör paydaþlarýmýzý 'Sürdürülebilirlik Sözü'müzle bu yönde ilerlemeleri için teþvik ediyoruz"
Türkiye ÝMSAD'ýn ikinci Sürdürülebilirlik Raporu ile ilgili açýklama yapan Türkiye ÝMSAD Sürdürülebilirlik Komitesi Baþkaný Cihan Karamýk, "Ýlk sürdürülebilirlik raporumuzu yayýnladýðýmýz 2013'ten bu yana sürdürülebilirlik çalýþmalarýmýza hýz vererek devam ettik. Geride býraktýðýmýz dönem hem küresel açýdan hem Türkiye ÝMSAD açýsýndan önemli geliþmelerin olduðu bir dönem oldu. 2015'te Birleþmiþ Milletler üye ülkeleri tarafýndan kabul edilen ve 2030 yýlýna kadar iklim deðiþikliðiyle mücadele eden sürdürülebilir þehirler kurmak gibi kapsamlý eylemler içeren "17 Sürdürülebilir Kalkýnma Hedefi", inþaat malzemesi sektörünün sürdürülebilir dönüþümü için büyük önem taþýyor. Küresel geliþmelerin yanýnda paydaþlarýmýzýn öncelikleri de stratejimize yön veriyor. Bu doðrultuda ikinci sürdürülebilirlik raporumuz kapsamýnda belirlediðimiz öncelikli konularýmýz iklim deðiþikliði, doðal kaynak kullanýmýnda verimlilik, binalarda enerji verimliliði, inovasyon, ürünlerin çevresel etkisini ölçümleme ve azaltma, ulusal ve uluslararasý standart ve yönetmeliklere uyum olarak þekilleniyor" dedi.

Enerji üretiminde sera gazý salýmlarýný azaltýyoruz
Özellikle Paris Anlaþmasý sonrasýnda daha fazla ivme kazanan sera gazý salýmlarýnýn hýzla azaltýlmasý adýna yapýlan çalýþmalar Türkiye ÝMSAD'ýn 'Sürdürülebilir Kalkýnma Hedefleri' arasýnda yer alýyor. Türkiye ÝMSAD üyeleri, enerji üretiminde yenilenebilir ve alternatif kaynaklar arasýnda güneþ enerjisi, alternatif yakýt kullanýmý ve atýk ýsýnýn geri kazanýmý gibi kaynaklardan yararlanarak sera salýmlarýnýn azalmasýna yardýmcý oluyor.

Ürünlerin çevresel etkilerini azaltma kapsamýnda binalarda enerji verimliliði, hem paydaþlar hem Türkiye ÝMSAD için en öncelikli konu olarak ayrý bir öneme sahip. Türkiye ÝMSAD, Türkiye'nin artan bina ve yapýlarý ile baðlantýlý olarak enerji ihtiyacýnýn ve karbon salýmlarýnýn azaltýlmasýnýn daha enerji verimli, sürdürülebilir ürünler ile mümkün olacaðýna dikkat çekiyor. Türkiye ÝMSAD'ýn bu çerçevede gelecek hedefi, iklim deðiþikliði ile mücadelede yol gösterici olma vizyonunun önemli bir ayaðýný oluþturan binalarda enerji verimliliði için sektörde iþbirliklerinin artýrýlmasý. Türkiye ÝMSAD, 2015 yýlýnda gerçekleþen 6. Enerji Verimliliði Fuarý ve Forumu, Japonya Enerji Tasarrufu ve Verimliliði Çalýþtayý, Saðlýk ve Kamu Binalarýnda Enerji Verimliliði Sempozyumu gibi çeþitli etkinlik ve seminerlere aktif katýlým saðlayarak hem yeni geliþmeleri takip ediyor hem de sektörü enerji verimliliði alanýnda bilgilendirerek yönlendiriyor. Türkiye ÝMSAD üyeleri de enerji verimli ürünler için pek çok çalýþma gerçekleþtiriyor. Ýnovasyon ve Ar-Ge çalýþmalarý kapsamýnda geliþtirdikleri ürünler ile yapýlardan kaynaklanan çevresel etkilerin azaltýlmasýna katkýda bulunuyorlar.


TÜRKÝYE ÝMSAD SANAYÝCÝ ÜYELERÝNÝN
ÝYÝ SÜRDÜRÜLEBÝLÝR UYGULAMALARINDAN ÖRNEKLER

Sürdürülebilirlik 2015 Raporu'nda yer alan Türkiye ÝMSAD sanayici üyelerinin "iyi sürdürülebilir uygulama ve yatýrým projeleri"nden bazý örnekler þöyle:

Akçansa, Çanakkale tesislerinin 1. Klinker üretim hattýnýn baca gazýndan çekilen hat ile mikroalg havuz, tüp ve panel fotobiyoreaktör sistemleri CO2, NOx bileþikleri (özellikle NO3) ve Fe, Zn, Mn gibi birçok element ile beslenmektedir. Böylece, hem ekonomik bir þekilde mikroalg üretimi gerçekleþtirilmiþ hem de çimento üretiminin karbon ayak izi azaltýlmýþtýr.

Türk Ytong, sektörde bir ilki gerçekleþtirerek blok ürünlerinin ýsý yalýtým performansýný %15 iyileþtirmiþtir. Bu ürün binalarda ayný oranda enerji tasarruf miktarýný artýrmaktadýr. Ýnovasyon çalýþmalarý sonucunda ürünlerin basýnç dayanýmý korunarak ýsýl yalýtým deðeri 0,11 W/mK'e düþürülmüþtür.

Eczacýbaþý Artema, geliþtirdiði geri dönüþüm projesi kapsamýnda, giderlerinde ortalama %20 paya sahip "pirinç" hammaddesinin üretim süreçlerinde kullanýlmasýyla açýða çýkan talaþý tekrar deðerlendirmektedir. Avrupa Birliði ödüllü bu uygulama ile döküm ocaklarýnda sadece üretim deðil ayný zamanda talaþ ergitme de yaparak, talaþ külçe formu yerine direkt olarak ürüne dönüþtürülmektedir. Proje uygulama baþlangýcýndan bu yana, üretim sürecinde oluþan talaþ, tedarikçilere göndermek yerine üretim tesislerinde deðerlendirilerek 90 ton CO2e sera gazý salýmýnýn önüne geçilmiþtir. Yapýlan projede, hammadde kullanýmýnda yaþanan kayýplarý azaltma yönünde denenen katký malzemeleri ile cüruf (kül) oranýnda %5 azalma saðlandýðý görülmüþtür. Talaþ ergitme iþlemi sonrasýnda külçe dökülmediði ve ürün dökümünde bu külçeler ikinci kez ergitilmediði için enerji tüketiminde de azaltým saðlanmýþtýr.

DYO, bilimsel veri ve temele dayanan sürdürülebilirlik uygulamalarý ile yarýnlara deðer katmayý hedeflediði kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle eðitime destek vermektedir. "Yarýnlar Ýçin Deðer" Projesi çatýsý altýnda; "Öðrenmeye Deðer", "Ustalýða Deðer" ve "Okullara Deðer" adlý üç farklý baþlýkta oluþturulan projede Milli Eðitim Bakanlýðý, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile iþbirliði yapýlmýþtýr. "Öðrenmeye Deðer" projesi kapsamýnda, 2015-2016 öðretim yýlýnda 10 ilde 66 okulda verilen 1025 eðitimle 2., 3. ve 4. sýnýflarda öðrenim gören 25 binin üzerinde öðrenciye ve 1018 öðretmene ulaþýlmýþtýr.

Wilo, mavi ve beyaz yakalý olmak üzere tüm çalýþanlarýna çalýþma alanlarýnda saðlýklý ve emniyetli bir ortamýn oluþturulmasý için ergonomi deðerlendirmesi projesi gerçekleþtirmiþtir. Proje kapsamýnda danýþmanlýk alýnarak ve iþ saðlýðý ve güvenliði biriminin de katýlýmýyla ergonomi kriterleri belirlenmiþtir. Yapýlan çalýþmalar ve gerçekleþtirilen testlerle belirlenen ergonomi kriterlerine uygun olacak þekilde tüm ekranla çalýþanlarýn, çalýþma ortamlarýnýn ýþýk deðerlendirmeleri yapýlmýþ, aydýnlatmaya ilkelerine baðlý olarak ekran konumlandýrmalarý gözden geçirilmiþtir. Tespitlerin sonrasýnda ekran konum deðiþimleri, ekran deðiþimleri ve gerektiði durumlarda masa ve sandalye tamir ve deðiþimleri yapýlmýþtýr. Proje kapsamýnda çalýþanlara ergonomi eðitimi verilmiþ ve tüm ekranlý araçlarla çalýþanlara risk deðerlendirmesi yapýlmýþtýr. Proje sonrasýnda çalýþanlar, ergonominin saðlýklý bir çalýþma ortamý için önemi konusunda daha bilinçlenmiþ ve daha saðlýklý çalýþma ortamýna kavuþmuþlardýr.

þiþecam, topluluðun ana faaliyet alaný olan cam konusunda nitelikli insan kaynaðýnýn artýrýlmasý için Cam Okulu Projesi hayata geçirilmiþtir. Bu kapsamda, þiþecam Düzcam ve þiþecam Topluluðu Araþtýrma ve Teknoloji Geliþtirme Baþkanlýðý (ATGB) iþbirliðiyle bu alanda mühendislerin bilgi ve birikimini artýrmak hedefiyle farklý eðitimler ve çalýþtaylar gerçekleþtirilmiþtir. Bu eðitimlerde mühendislere Cam Bilimi ve Teknolojisi kapsamýnda eðitimler verilmiþtir.

Schneider Elektrik, insan kaynaðýnýn geliþimine verdiði önemle çalýþanlarýnýn hem kiþisel hem de teknik konulardaki geliþimini saðlamak için geniþ bir eðitim havuzu olarak Schneider Elektrik Eðitim Platformu'nu kurmuþtur. Tüm çalýþanlara yýllýk olarak toplamda en az 7 saat eðitim tamamlama zorunluluðu getiren Schneider Elektrik, platform kapsamýndaki eðitim faaliyetlerine teknolojinin entegre edilmesi hedefiyle eðitimlerin 2 saatinin dijital eðitim portalý üzerinden yapýlmasý kuralýný da getirmiþtir. Platformun kapsadýðý eðitimlerden biri her yýl Ekim ayýnda farklý ülkelere paralel olarak Türkiye'de de gerçekleþtirilen, uzmanlarýn ve Schneider Elektrik yöneticilerinin eðitimler ve sunumlar gerçekleþtirdiði "Learning Week" etkinliðidir. Platformda potansiyel yönetici adayý olarak görülen çalýþanlara Sabancý Üniversitesi iþbirliðiyle 1,5 yýllýk üst düzey yönetici programý kapsamýnda eðitimler de sunulmaktadýr.

Saint Gobain Rigips, geliþtirdiði Active' Air teknolojisi ile insanlar için zararlý olan ve iç ortamda yoðun þekilde bulunan formaldehit miktarýný azaltarak insan saðlýðý için sýnýr deðerlerin altýna çekmektedir. Fransa'da OQAI (Observatoire de la qualit?® de l'airint?®rieur - Ýç Ortam Hava Kalitesi Gözlemevi) tarafýndan yürütülen çalýþmaya göre binalarýn %85'inde havadaki formaldehit deðeri sýnýr deðerin üzerindedir. Çeþitli solunum yolu rahatsýzlýklarýna yol açan formaldehit, iç mekanlarda en önemli zararlý organik bileþiktir. Active Air teknolojisi havadaki formaldehitin %70'ini hapsedip iç ortam havasýna geri salmadan etkisiz bir bileþene dönüþtürmektedir.

Yorumlar

Top