DOðAYLA BÜTÜNLEþÝK TASARIM: ÇUBUKLU PARSEL 28

DOðAYLA BÜTÜNLEþÝK TASARIM: ÇUBUKLU PARSEL 28

Avcý Architects tarafýndan tasarlanan ve Ýstanbul, Beykoz'da, Boðaz'a ve Çubuklu Vadi ormanlarýna hakim bir konumda yer alacak olan karma kullanýmlý lüks konut projesi Çubuklu Parsel 28, çevredeki doðal hayatla bütünleþik bir tasarýmda kasaba hayatýnýn getirdiði komþuluk iliþkilerini yeniden kurgulamayý hedefliyor.

Her geçen gün artan nüfusunun yaný sýra, kalabalýðýndan kaçmak isteyenlerin sayýsýnýn da giderek arttýðý günümüz Ýstanbul'unda, þehrin kalbine yakýn, ayný zamanda da doðayla iç içe bir konumda, Beykoz bölgesinde yer alan Çubuklu Parsel 28, yaklaþýk 8500 m2'lik bir arsa üzerinde, ticari alanlarý ve 67 adet konut birimini barýndýran karma kullanýmlý lüks bir yaþam vadediyor.

Mimar Selçuk Avcý liderliðindeki Avcý Architects tarafýndan kasaba hayatýný ve getirdiði sýcak komþuluk iliþkileri yeniden kurgulamayý hedefleyerek tasarlanan, toplam 30.700 m2'lik inþaat alanýna sahip olan Çubuklu Parsel 28, bir yaný Ýstanbul'un uzaklardan görünen finans merkezine ve Boðaz'a doðru bakarken, diðer yaný Çubuklu Vadi ormanlarýna bakan dikkat çekici bir konuma sahip.
Güney ve güneybatý yönlerinde uzanan sarp yamaçlarýn bu özel lokasyonu topografik açýdan oldukça zorlu bir yer haline getirdiði proje, 120 metre gibi küçük bir mesafede 24 metrelik kot farkýna sahip olan arazi üzerine oturmuþ. Arsanýn güneyinde yer alan yoðun kullanýmlý otoyolun, güney kenar boyunca konumlandýrýlan dýþ yaþam ünitelerinin tasarýmýný hayli zorlaþtýrmýþ.

Tipolojileri zorlamak...
Ýmar planýnda bu arazi için belirlenen kullaným fonksiyonlarý kapsamýnda, zemin kat için ticari kullaným, azami 5 kat ile sýnýrlý olan üst katlarýn ise konut amaçlý kullaným öngörüsü projenin tasarýmýndaki belirleyici unsurlardan biri olmuþ. Avcý Architects, tek seferde 40 metrenin aþýlmasýný yasaklayan, azami blok sayýsý ve bloklar arasýndaki asgari mesafe ile ilgili de yönergeleri bulunan mevcut imar planýnýn gerekliliklerini bir yandan yerine getirirken, öte yandan da bu standart yaklaþýmýn monotonluðunu kýrmak için tipolojileri zorlayarak asimetriler yaratmýþ ve bloklarý arazinin sýnýrlarýna ideal formatta uyacak biçimde þekillendirmiþ.

Zemin seviyesinde oluþturulan bir dizi baðlantý kubbesi sayesinde bloklar arasýnda görsel baðlantý yaratýlýrken, hem manzaradan hem de güneþin yöneliminden mümkün olduðunca faydalanmak için arazideki eðimle beraber kademeli olarak alçalan bir dizi basamak oluþturulmuþ.
Birbiriyle süreklilik içinde bulunan üç ayrý blok halinde tasarlanan yapý kompleksinde bloklar plan formlarý itibariyle, asimetrik olacak þekilde tasarlanmýþ daireler ise düþey yönde birbirini tekrar etmeyecek þekilde oluþturulmuþ. Bu sayede binanýn, zemin kattan çatý katýna kadar birbirini tek tip olarak tekrar eden dairelerden oluþan üç ayrý bina yerine, basamaklar halinde yükselen uzun bir bütün izlenim yaratmasý saðlanmýþ.

Doðayla bütünleþik tasarým...
Dairelerin her biri, bolca 'yaþam' alanýna sahip olacak þekilde tasarlanýrken, kuzeydeki Boðaz manzarasý ile güneydeki Çubuklu orman manzarasýnýn konut birimleri için azami seviyeye çýkarýlmasý amaçlanmýþ. Dýþ mekanlarýn iç yaþam alanlarýnýn bir nevi uzantýsý olarak iþlev görecek kadar büyük bir derinliðe ve uzunluða sahip olmasý amaçlanarak içerisi ve dýþarýsý arasýndaki sýnýr çizgisi adeta silikleþtirilmiþ. Böylece, dýþ mekanlarýn üstün kalitesiyle bu dairelerde sürülen yaþamlarýn zenginleþtirilmesi ve gerek manzarayla gerek çevredeki doðal ortamla yakýn bir iliþki tesis edilmesi hedeflenmiþ.

Sürdürülebilirlik konusunda dünyada ve Türkiye'de çok önemli projelere imza atan Avcý Architects'in ekolojik mimari kriterlerini dikkate alarak tasarladýðý Parcel 28'in, demir çubuklar sayesinde toprak altýndan geçen sabit ýsýnýn deðerlendirildiði soðuk kiriþ yöntemiyle yapýnýn soðutulmasý planlanmýþ. Dýþ kabuðu oluþturan gölgeleme elemanlarý sayesinde ýsý kazanýmýnýn minimize edilmesi planlanan projede arazinin güney ve batý taraflarýnýn maruz kaldýðý aþýrý güneþ ýþýnlarýnýn etkisini azaltmak için cam cepheler kenardan en az 60 cm geri çekilerek yerleþtirilmiþ ve buralara, güneþ ýþýðýndan ihtiyaç duyulan miktarda kazaným saðlamak üzere mekanik olarak çalýþan kayar tip güneþ kýrýcýlar uygulanmýþ. Binanýn ýsýtma ve soðutma yüklerini optimize etmek açýsýndan son derece kritik olan bu karar sayesinde, kýþ, ilkbahar ve sonbahar aylarýnda güneþten azami fayda saðlanýrken, yaz aylarýnda her istendiðinde güneþ ýþýnlarýný tamamen bloke edebilmek mümkün olmuþ.
Avcý Architects kurucusu Mimar Selçuk Avcý için bu tasarýmý diðerlerinden farklý kýlan en önemli özellik, yapýnýn minimalize edilmesi, binanýn aydýnlýk ve sofistike ifadesinin ise maksimize edilmesi konusunda ýsrarcý bir tutum benimsemek olmuþ: "Tasarým yaklaþýmýmýz gereði cepheleri, yüzeysel cephe oyunlarý þeklinde hayata geçirmek yerine, daha fazla gerçek dýþ mekanlar oluþturmak ve cepheye daha fazla derinlik katmak adýna mümkün olduðu kadar çok modüle ettik. Bunun sonucunda baþka hiçbir apartman projesine benzemeyen, özgün bir konut yapýsý ortaya çýktý..."

Yorumlar

Top