GAYRÝMENKULÜN GELECEðÝ GAYRÝMENKUL SERTÝFÝKASINDA

GAYRÝMENKULÜN GELECEðÝ GAYRÝMENKUL SERTÝFÝKASINDA

Metrekare metrekare ev satýþýnýn yolunu açacak sertifika sisteminde bekleyiþ sürüyor. Gayrimenkul sektörünü finansman açýsýndan rahatlatacak, tasarruflarý az olan vatandaþýn ev sahibi olmasýný kolaylaþtýracak gayrimenkul sertifikasýnýn, gayrimenkul sektörüne yeni bir ivme kazandýrmasý bekleniyor

Gayrimenkul sektörünü finansman açýsýndan rahatlatacak, tasarruflarý az olan vatandaþýn ev sahibi olmasýný kolaylaþtýracak gayrimenkul sertifikasý sisteminde büyük bekleyiþ sürüyor. Metrekare metrekare ev satýþýnýn yolunu açacak gayrimenkul sertifika uygulamasýnýn çok yakýnda baþlamasý bekleniyor. Ýnþaat sektörüne yeni bir ivme kazandýracak olan gayrimenkul sertifikalarý, hem üretici hem yatýrýmcý tarafýndan merakla izleniyor.

Gayrimenkul sertifikalarýnýn gayrimenkul sektörünün geleceðinde büyük pay sahibi olacaðýný ifade eden Ýnsay Yapý Genel Müdür Yardýmcýsý Serdar Yýlmaz, "Gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem baþlýyor" dedi.

Yýlmaz, Türkiye ekonomisi içinde önemli bir yeri olan gayrimenkul sektörünün geleneksel yöntemler dýþýnda farklý araçlar kullanýlarak gayrimenkul finansmanýna ulaþabilmenin artýk mümkün olduðunu belirtti. Gayrimenkul sertifikasý yöntemiyle yatýrýmcýlarýn konut ya da iþ yeri sahibi olabileceðini anlatan Yýlmaz, "Yatýrýmcýlar, biriktirdikleri gayrimenkul sertifikalarý ile geleneksel yönteme göre çok daha kolay gayrimenkul sahibi olabilecekler. Dünyada örneklerine rastladýðýmýz bu uygulamanýn Türkiye gayrimenkul sektörü için bir dönüm noktasý olacak" diye konuþtu.

Hem yatýrýmcý hem üretici kazanacak
Ýlk uygulamanýn 1989 yýlýnda TOKÝ tarafýndan ihraç edilen Halkalý konut sertifikasýnda gerçekleþtiðini hatýrlatan Yýlmaz, daha sonraki çalýþmanýn ise 1996 yýlýnda Ataþehir gayrimenkul sertifikasý olarak hayata geçirildiðini ancak her iki uygulamanýn da günün piyasa koþullarýnda diðer yatýrým araçlarýna alternatif olamadýðýný belirtti. Günümüzde ise kurumsal gayrimenkul üreticilerinin ve piyasa derinliðinin artmasýyla hem kurumsal üreticilerin hem de yatýrýmcýlar açýsýnda sistemin avantaj saðladýðýný ifade eden Yýlmaz, "Gayrimenkul sertifikalarý kurumsal üreticiler için projelerin ön finansman ihtiyacýnýn karþýlanmasýný saðlayacaðý gibi, geniþ bir kitleye hitap ediyor olmasý sebebi ile müþteri portföyünün ve satýþ yapýlabilecek kitlenin geniþlemesi neticesinden projede oluþabilecek deðer artýþlarýnýn erken realizasyonunu saðlayacak. Bireysel ve kurumsal yatýrýmcý ise gayrimenkul sertifikasýyla normal koþullarda yatýrým yapamayacaðý yüksek bedelli gayrimenkullere yatýrým yapma fýrsatý bulacak" dedi.

Sistem nasýl iþleyecek?
Yýlmaz, sistemi bir örnekle þöyle anlattý: "Örneðin, 500 daireli konut projesini yapan müteahhit, projenin belli bir kýsmýna sertifika çýkaracak. 10'ar metrekarelik sertifikalar oluþturulacak. Dairelerin yeri, katý, cephesi, þerefiyesi dikkate alýnarak proje bitiminde kaç sertifikayla alýnacaðý belirlenecek. Projenin sertifikalara bölünen kýsmý halka arz edilecek. Vatandaþlar birikimlerine göre gidip borsada bu sertifikalardan satýn alacak. Proje bittiðinde isteyen yatýrýmcý, yeterli sertifikayý biriktirerek konut sahibi olabilecek. Bunun için istediði daireyi bloke ettirecek. Ýsterse elindeki sertifikalarý borsada satarak oluþan deðer artýþýndan istifade edebilecek. Gayrimenkul sertifikasý sistemiyle vatandaþlar küçük birikimleriyle büyük inþaat projelerinin getirilerine ortak olabilecek."

"Dönüþüm projelerimizde gayrimenkul sertifikasý uygulanacak"
Ayrýca tebliðde yapýlan yeni düzenleme ile kentsel dönüþüm projelerinde de gayrimenkul sertifikasý uygulamasýnýn önününün açýldýðýný belirten Yýlmaz, Ýnsay Yapý olarak Ataþehir Yenisahra ve Beykoz Soðuksu bölgelerinde yürüttükleri dönüþüm çalýþmalarýnda gayrimenkul sertifikasý uygulamasýný gerçekleþtirmek üzere çalýþmalarýný sürdürdüklerini açýkladý.





Yorumlar

Top