DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK ÝÇÝN BÝNALARIMIZI SUDAN KORUMALIYIZ

DEPREME HAZIRLIKLI OLMAK ÝÇÝN BÝNALARIMIZI SUDAN KORUMALIYIZ

Türkiye topraklarýnýn yüzde 92'si ve nüfus yoðunluðunun yüzde 95'i deprem kuþaðýnda yer alýyor. Bu yüksek riskli kuþakta can ve mal güvenliðini saðlayabilmek için alýnmasý gereken en temel önlemlerin baþýnda, binalarýn su yalýtýmý ile korunmasý geliyor.

Deprem gerçeði ve yalýtým konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek için faaliyetlerini sürdüren ÝZODER'in Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Ertuðrul þen, 1-7 Mart Deprem Haftasý'nda yaptýðý açýklamada, "Ülke genelindeki 19 milyon konutta halen su yalýtýmý yok. 6.5 milyon konut ise deprem açýsýndan riskli bina statüsünde. Bu tabloya baktýðýmýzda, Türkiye'nin halen depreme hazýrlýklý olmadýðýný görüyoruz. Öncelikle kapsamlý bir 'Su Yalýtýmý Yönetmeliði' çýkarýlarak su yalýtýmý uygulamalarý denetlenmeli " dedi.

Yalýtým konusunda kamuoyunu ve sektörü bilinçlendirmeyi amaç edinen ÝZODER (Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði), 1-7 Mart Deprem Haftasý kapsamýnda yaptýðý yazýlý açýklamada, Türkiye'nin depreme hala hazýr olmadýðýný açýkladý. Son dönemde Çanakkale ve Adýyaman'da meydana gelen depremlerin, riskli bir coðrafyada bulunduðumuz gerçeðini topluma bir kez daha hatýrlattýðýný vurgulayan ÝZODER Yönetim Kurulu Baþkan Yardýmcýsý Ertuðrul þen, "Ülke olarak depremle yaþamayý öðrenmeli, güvenli ve kaliteli yapýlaþma bilinciyle hareket etmeliyiz. Toplumda çok bilinmese de depremlerin yol açtýðý büyük yýkýmlarýn en önemli nedenlerinden biri korozyondur. Herhangi bir yoldan binaya sýzan su, oksijen ve beton içerisinde farklý kimyasal içeriðe sahip maddeler ile kimyasal tepkimeye girerek paslanmaya, yani korozyona neden oluyor. Korozyon sonucunda binanýn taþýyýcý sistemi öyle zayýflýyor ki, su yalýtýmýna sahip olmayan bir bina, yapýmýndan sonraki 10 yýl içinde taþýma kapasitesinin yarýsýndan fazlasýný kaybediyor. Binanýn taþýyýcý sistemini zayýflatan korozyonu engellemenin tek yolu ise su yalýtýmýdýr" diye konuþtu.

Doðru denetim için kapsamlý bir mevzuat çýkarýlmalý
Deprem konusunda toplumun her kesimine büyük sorumluluklar düþtüðünü vurgulayan Ertuðrul þen, kapsamlý bir su yalýtýmý yönetmeliði çýkarýlamadýðý için binalarda su yalýtýmý ile ilgili doðru projelendirme, malzeme seçimi ve doðru uygulamanýn yapýlýp yapýlmadýðýnýn denetlenemediðini belirtti.  þen ''ÝZODER tarafýndan hazýrlanan Su Yalýtýmý Yönetmeliði taslaðý, Çevre ve þehircilik Bakanlýðý'na sunuldu. Bakanlýðýn inceleme çalýþmalarýndan sonra hýzla yönetmeliðe son þeklini vererek ülkemizin Su Yalýtýmý Yönetmeliði'ne en kýsa sürede kavuþmasýný bekliyoruz. Su yalýtým proje ve uygulamalarýnýn denetlenmesini saðlayacak bu mevzuatla birlikte, ülkemizde önemli bir eksiklik giderilmiþ olacak" diye konuþtu. Ülkemizde yoðun bir þekilde süren kentsel dönüþüm faaliyetlerinin güvenli yapýlara sahip olmak için çok önemli bir fýrsat olduðunu belirten Ertuðrul þen, çýkarýlacak olan Su Yalýtým Yönetmeliði'nin kentsel dönüþüm faaliyetlerinin ayrýlmaz bir parçasý olmasý gerektiðini, doðru yapýlmýþ su yalýtýmý uygulamalarý olmadan kentsel dönüþüm hamlesinin eksik kalacaðýna dikkat çekti.

Su yalýtýmýnýn maliyeti sanýldýðý gibi yüksek deðil
Su yalýtýmýnýn maliyetinin sanýldýðý kadar yüksek olmadýðýný belirten Ertuðrul þen, þöyle konuþtu: "Bugün yeni inþa edilen bir binada su yalýtýmý uygulamalarýnýn maliyeti toplam bina maliyetini %3 ila %4 üne tekabül eder. Mevcut binalarda elbette bu maliyet biraz daha artýyor. Arazi yapýsý, binanýn zemini gibi baþka faktörler de devreye giriyor. Ancak yine de inþaatýn geneline göre yüksek maliyetler söz konusu deðil. Su yalýtýmý yapýlmamýþ, dolayýsýyla korozyona uðramýþ binalarýn depremden olumsuz etkilenmesi sonucu ortaya çýkan sonuçlar ise ne yazýk ki hem can güvenliði hem de mal güvenliði açýsýndan çok ciddi sonuçlar ortaya koymaktadýr."

Avrupa'da su yalýtýmlý bina oraný daha yüksek
Ertuðrul þen, "Deprem tehlikesi altýnda olmayan Avrupa'da bile su yalýtýmýna yönelik yaptýrýmlar var ve tüm yalýtým uygulamalarý, denetim ve sigorta þirketleri tarafýndan çok ciddi bir þekilde denetleniyor. Çünkü korozyon nedeniyle binalarýn depreme karþý dayanýksýz hale geldiðinin bilincindeler. Biz herkesin bu bilince sahip olmasý gerektiðine inanan bir sivil toplum örgütü olarak, yapýyý oluþturan ana elemanlarý (demir ve beton), binayý ömrü boyunca koruyacak olan su yalýtýmýnýn hayati önemini, her kesime anlatmaya devam edeceðiz" diye konuþtu.

Yorumlar

Top