20 YILDA 14 MÝLYON KONUT YENÝLENECEK

20 YILDA 14 MÝLYON KONUT YENÝLENECEK

Dünya Konut Günü'nde açýklamalarda bulunan Çukurova Gayrimenkul Ýcra Kurulu Baþkaný Cafer Kara, "Nüfusumuzun yaklaþýk yüzde 95'i deprem tehdidi altýnda yaþýyor, bunun yaný sýra özellikle bu yýl ülkemizde hortumlar, deniz taþmalarý, su baskýnlarý gibi birçok olay yaþandý. Oysa binalar deprem ya da olasý baþka bir afet anýnda kaçýlacak deðil sýðýnýlacak yerler olmalý" dedi.

Deprem kuþaðýnda yer alan ülkemizde bina denildiðinde aklýmýza önce yapýnýn depreme dayanýklý olup olmadýðý geliyor. Oysa deprem dayanýmý güvenli bir yapýnýn sahip olmasý gereken pek çok önemli özellikten biri. Yapýlarýn sadece depreme deðil tüm doðal afetlere, yangýn, sel gibi tehlikelere, rüzgar, nem, sýcak-soðuk gibi atmosferik þartlara da uygun tasarlanmasý ve oluþturulmasý gerekiyor. Çünkü ancak bu þekilde saðlýklý ve konforlu yaþam imkaný sunan, sürdürülebilir yapýlara kavuþmak mümkün oluyor.

Türkiye'deki mevcut binalara bakýldýðýnda ortaya çýkan tabloda, 20 milyon konutun yüzde 45'i bu özelliklerin pek çoðunu hatta belki de hiçbirini taþýmýyor. Ýþte bu noktada, doðru yönetilecek bir kentsel dönüþüm süreci umut ýþýðý oluyor. Tabi kentsel dönüþüm kadar kamuoyunun güvenli ve ideal konutla ilgili bilinçlenmesi ve konut alýrken sorgulanmasý gereken noktalara dikkat etmesi gerekiyor.

Her yýl ekim ayýnýn ilk pazartesi günü kutlanan Dünya Konut Günü'nde açýklamalarda bulunan Çukurova Gayrimenkul Ýcra Kurulu Baþkaný Cafer Kara, "Nüfusumuzun yaklaþýk yüzde 95'i deprem tehdidi altýnda yaþýyor, bunun yaný sýra özellikle bu yýl ülkemizde hortumlar, deniz taþmalarý, su baskýnlarý gibi birçok olay yaþandý. Ve maalesef tüm bu doðal afet manzaralarýnýn sonunda harap olmuþ evler görüyoruz. Oysa binalar deprem ya da olasý baþka bir afet anýnda kaçýlacak deðil sýðýnýlacak yerler olmalý" þeklinde konuþtu.  
 
20 yýlda 14 milyon yeni konut
Güvenli yapýlarýn kapýsýný açan en önemli anahtarlardan birinin kentsel dönüþüm olduðunu söyleyen Cafer Kara, "Kentsel dönüþümle ilk etapta 6 milyon konut yenilecek. 20 yýlda ise hedef 14 milyon. Bu bizler için güzel bir þans, önemli olansa bu þansý iyi deðerlendirebilmek. Kentsel dönüþüm, dar kapsamlý ve parselinde bina bazýnda dönüþüm olarak algýlanmamalý. Kentleri uzun vadede geri dönüþü mümkün olmayan hatalara sürüklememek için kentsel dönüþüm; yolu, altyapýsý, yeþil alaný ile daha kapsamlý, planlý ve saðlýklý yaþam alanlarýna dönüþüm olarak ele alýnmalý. Ayrýca devlet ve yerel yönetimler daha etkili ve yönlendirici rol oynamalý" diye konuþtu.

Bakýþ açýsýnýn odaðýna maliyet deðil kalite yerleþmeli
Ýnþaat projelerinde üretimin yaný sýra kullaným ve dönüþüm süreçlerinin de göz önüne alýnmaya baþlandýðýný ifade eden Kara, kentsel dönüþümde sürdürülebilirlik, inovasyon ve Ar-Ge üçgeninde ilerlenirse sektörde kalite standartlarýnýn yükseleceðini söyledi. Kara, bakýþ açýsýnýn odaðýna maliyetten öte kaliteyi ve sürdürülebilirliði yerleþtiren bir yaklaþýmla kentsel dönüþümün baþarýlý olabileceðini belirtti.

Tüketiciler iyi sorgulamalý

Tüketicilerin konut seçerken estetik deðerlerle birlikte mutlaka statik deðerleri de sorgulamalarý gerektiðini ifade eden Cafer Kara, "Mühendislik, mimarlýk hizmetlerine gereken önemi veren inþaat firmalarýný tercih etmek çok önemli. Unutulmamalý ki zemin etüdünden projelendirmeye, malzeme kalitesinden yapým faaliyetine kadar bina üretim sürecinin her aþamasýnda alýnacak mühendislik hizmeti yapýlarýn güvenli olmasýnýn en önemli teminatý.  Ayrýca yapý denetiminin saðlýklý iþlediðinden de emin olmak gerekiyor" dedi.  Ortalama bina ömrünün 50 yýl olduðunu ifade eden Kara, mümkün olduðu kadar yeni binalarýn tercih edilmesi gerektiðini de vurguladý.

Projeyi de inþa eden firmayý da iyi inceleyin?à
"Ev alýrken önemli olan noktalardan biri de projeyi inþa eden firmanýn  güvenilirliði ve geçmiþidir." diyen Cafer Kara, sadece görünen yüzeylere deðil detaylara da dikkat etmek gerektiðine dikkat çekti.  Kara, sonradan sürprizlerle karþýlaþmamak için; "Konutun ses yalýtýmý ya da zorunlu olan ýsý yalýtýmý var mý? Bina ve konutun inþaat malzemesinin kalitesi nedir? Projenin sosyal donatýlarý nelerdir? Mevcut aidat ne kadar?." gibi sorularýn sorulmasý gerektiðini belirtti. 

Ev de alýn komþu da!
Proje genelindeki müþteri profili ile ileride komþu olunacaðýna dikkat çeken Kara, ev sahibi olunduðunda ortak alanlarýn paylaþýlacaðý komþular, sosyal ve mutlu bir yaþam için önemli bir etken. Projenin müþteri profili doðru deðerlendirilmeli ve yaþarken keyif alýnabilecek bir sosyal çevre olup olmadýðý gözlemlenmeli." diye konuþtu.
 

Yorumlar

Top