SÝYASET VE EKONOMÝ NEREYE GÝDÝYOR?

SÝYASET VE EKONOMÝ NEREYE GÝDÝYOR?

Türkiye ÝMSAD'ýn yýlda dört kez düzenlediði 'Ekonomi Toplantýlarý'nýn üçüncüsünde 'Siyaset ve Ekonomi Nereye Gidiyor?' konusu gündeme taþýndý

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði'nin (Türkiye ÝMSAD) yýlda dört kez düzenlediði 'Ekonomi Toplantýlarý'nýn üçüncüsünde 'Siyaset ve Ekonomi Nereye Gidiyor?' konusu gündeme taþýndý. Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Dündar Yetiþener'in 'Ýþ Saðlýðý ve Ýþ Güvenliði' konusunu irdelediði toplantýda, Türkiye ekonomisi, inþaat ve inþaat malzemeleri sektörlerine iliþkin son verilerin yer aldýðý '2014 Eylül Aylýk Sektörel Rapor'u paylaþýldý.

Türkiye inþaat malzemesi sektörünün önde gelen sanayici üyelerinin katýldýðý toplantýya konuk konuþmacý olarak katýlan Gazeteci-Yazar Meliha Okur'un 'Ortadoðu'nun Geleceði ve Yeni Kaynak Paylaþýmý' konulu sunumunun ardýndan, Türkiye ÝMSAD Ekonomi Danýþmanlarý Prof. Dr. Kerem Alkin ve Dr. Can Fuat Gürlesel, dünya ve Türkiye ekonomisi ile inþaat ve inþaat malzemesi sektörlerine iliþkin gelecek beklentilerini anlattýlar.

Yetiþener: "ÝLO Sözleþmesi'nin hayata geçmesi için Türkiye ÝMSAD iþbirliðine hazýrdýr"
Türkiye ÝMSAD Baþkaný Dündar Yetiþener, Soma'da 301 madencinin yasý bitmeden Ýstanbul'da önceki gün inþaatta çalýþan 10 iþçinin hayatýný kaybettiði iþ kazasýný sektör olarak büyük üzüntü ile karþýladýklarýný belirterek baþladýðý konuþmasýnda, "Soma'dan sonra ülke olarak büyük acý duyduðumuz bu elim inþaat kazasýnda yaþamýný yitiren tüm iþçilerimize Allah'tan rahmet, yakýnlarýna baþsaðlýðý dilerim" dedi. Üretimde sürekliliðin ancak iþ saðlýðý ve iþ güvenliði ile saðlanabileceðini vurgulayan Dündar Yetiþener, sözlerine þöyle devam etti:

"Ýnsan yaþamýný ve saðlýðýný önceliðe alan ve iþ güvenliði konusunda yüksek bir sahiplenme birlikteliði kurularak, sürdürülebilir süreçlerin oluþturulmasý bugün ülke olarak en öncelikli gündemimiz olmak durumundadýr. Dünyanýn geliþmiþ ülkelerindeki iþ güvenliði standartlarýný belirleyen ÝLO Sözleþmesi'nin Türkiye'nin gündemine almasý giriþiminden büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Üniversiteler, sivil toplum kuruluþlarý olarak bizler, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluþlarýyla birlikte, ÝLO Sözleþmesi'nin getirdiði tüm disiplinlerin ülkemizde hayata geçmesi için gereken her türlü iþbirliðine Türkiye ÝMSAD olarak hazýr olduðumuzu belirtmek isterim."

Okur: "Yeni yüzyýlýn ilk 15 yýlý 'kaos' dönemiydi, ikinci 15 yýl ise 'kaynak paylaþýmý' dönemi olacak"
Gazeteci Yazar Meliha Okur da toplantýda yaptýðý konuþmada, küresel dünyanýn ekonomide halen likidite krizini aþmaya çalýþtýðýný belirtti. Bu dönemde Türkiye'nin de bol likiditeden gelen parayý yönetmeye çalýþtýðýna iþaret eden Meliha Okur, dünyada yeni yüzyýlýn ilk 15 yýlýný 'kaos', ikinci 15 yýlýný ise 'kaynak paylaþýmý' dönemi olarak nitelendirdi. Okur konuþmasýnda, "içinde yaþadýðýmýz bölgede kartlar yeniden karýlýrken gelecekte neler olacak? Küresel likidite nereye gidecek ve kapitalizm yolunu nasýl çizecek? Türkiye ekonomide ve siyasette yeniyi nasýl oluþturacak?" konularýný irdeledi.

Dr. Can Gürlesel: "Yüksek jeopolitik risklerin yaþandýðý bir süreçten geçiyoruz"
Türkiye ÝMSAD Ekonomi Danýþmaný Dr. Can Fuat Gürlesel de konuþmasýnda, ekonomide 2014 yýlý beklentilerini etkileyecek koþullarý anlattý. Dr. Gürlesel, konuyla ilgili olarak þu deðerlendirmeyi yaptý: "Küresel ekonomi koþullarý arasýnda önemli belirleyicilerden biri olan FED'in faiz belirleme sürecine yaklaþýldýðý bir dönemdeyiz. Avrupa'da inþaat sektöründe büyümedeki yavaþlama ile birlikte Avrupa Merkez Bankasý'nýn yeni parasal geniþleme önlemleri ekonominin bir diðer gündem konusu. Bölgemizde, yüksek jeopolitik risklerin yaþandýðý bir süreçten geçiyoruz. Öte yandan Türkiye'nin cari açýðýný kontrol altýnda tutmasý önemli. Enflasyon ise artýþ eðilimini sürdürüyor. Yatýrým yapýlabilir ülke konumunu koruyan Türkiye, kredi notlarýný muhafaza etmeye çalýþýlýyor. Ekonomi yönetiminin deðiþmemesi ile de ihtiyatlý uyum devam etmekte. Ýç talep kontrol altýnda tutuluyor ve Merkez Bankasý sýký para politikasýný sürdürüyor. Faiz indirimlerinde ise sona yaklaþýldý."

Ekonomide büyüme yavaþladý

Türkiye ÝMSAD Ekonomi Danýþmaný Dr. Can Gürlesel, 2014 Eylül Aylýk Sektörel Rapor'u verilerine dayanarak, 2014'ün ilk yarýyýl verilerini ve yýlsonu öngörülerini deðerlendirdi. Ekonomide büyümenin yavaþladýðýný ve 2014 yýlýn ikinci çeyrek dönemindeki iyimserliðin büyümeyi desteklemediðini belirten Gürlesel'in verdiði bilgiye göre, Eylül 2014 itibariyle ekonomide büyüme beklentisi yüzde 3-3,5 düzeyinde. Ýnþaat sektöründeki büyüme beklentisi yüzde 3,5-4,5 olurken, inþaat malzemeleri sanayi üretimindeki büyüme beklentisi ise yüzde 5-5,5 seviyesinde bulunuyor.

Ýç talebi yavaþlatma önlemleri ikinci yarýda etkili oldu

Ýç talebi yavaþlatma önlemlerinin, yýlýn  ikinci çeyrek döneminden itibaren etkili olduðunu belirten Dr. Can Gürlesel, "inþaat sektöründe de büyüme yavaþladý. Kamu inþaat harcamalarý bu yýl beklendiði gibi önemli ölçüde duraðanlaþtý. Özel sektör inþaat harcamalarýnda büyüme hala beklenen düzeyde deðil. Özel sektör inþaat harcamalarý büyümesindeki sýnýrlý performansýn nedeni ise zayýflayan iç talepten kaynaklandý."

Ýnþaat malzemelerinde ihracatýn yavaþlamasýnýn üç nedeni
Ýnþaat malzemeleri sektöründe ihracatta  artýþýnýn yavaþladýðýna dikkati çeken Dr. Can Fuat Gürlesel, bunun üç nedeni ise þöyle açýkladý: "Müteahhitlik hizmetleri bu yýlýn  ilk yarýsýnda geriledi. Öte yandan AB'de inþaat sektöründe büyüme ivme kaybediyor ve komþu ülkelere ihracatýmýzda gerileme var. Ýnþaat malzemeleri  sanayi üretiminde de iç ve dýþ talepteki sýnýrlanmaya baðlý olarak yýlýn ikinci çeyrek döneminde büyümenin yavaþladýðýný görüyoruz."

2014 yýlýnýn ilk yarýsýnda (Ocak-Haziran) inþaat sektörünün 3,8 oranýnda büyüdüðünü, ayný dönemde kamu inþaat harcamalarýndaki büyümenin 4,8, özel sektör inþaat harcamalarýnýn ise 4,4 olarak gerçekleþtiðini belirten Dr. Gürlesel, 28,8 milyon TL'si kamu ve 41,7 milyon TL'si özel sektör olmak üzere Türkiye'nin 2014'ün ilk yarýsýnda gerçekleþen inþaat harcamalarýnýn toplam tutarýnýn 70,5 milyon TL olarak gerçekleþtiðini belirtti.

Ýlk yarýyýl malzeme ihracatý yüzde 3 artýþla 12,7 milyar dolar oldu
Ýhracat artýþýnda yavaþlamayla birlikte 2014 Ocak-Temmuz verilerine göre, inþaat malzemesi ihracatý geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 3 oranýnda artarak 12,7 milyar dolar oldu. Ýnþaat malzemeleri ithalatý ise ayný dönemde yüzde 11,5 oranýnda azaldý ve 5,4 milyar dolara geriledi. Böylece, inþaat malzemelerinde ihracatýn ithalatý karþýlama oranýnda yýlýn ilk aylarýndan itibaren baþlayan gerileme süreci devam etti.

Mýsýr,  Ýran ve BAE'ye inþaat malzemesi ihracatýnda patlama yaþandý
Türkiye ÝMSAD'ýn Eylül Aylýk Sektörel Raporu'nda, inþaat malzemesi ihracatýnýn gerçekleþtiði 20 ülke sýralamasýnda dikkati çeken bir deðiþim yaþandý. 2014'ün Ocak-Temmuz dönemini kapsayan yýlýn ilk 7 ayýnda, bir önceki yýlýn ayný dönemine göre Türkiye'nin; Mýsýr, Ýran ve Birleþik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gerçekleþtirdiði inþaat malzemesi ihracatýnda patlama yaþandý.

Buna göre, Türkiye'nin Mýsýr'a gerçekleþtirdiði ihracat yýlýn ilk 7 ayýnda, bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 87 oranýnda artarak 278,6 milyon dolara, Ýran'a yapýlan ihracat yüzde 61,3 oranýnda artarak 412,1 milyon dolara, BAE'ye yapýlan ihracat ise yüzde 32,2 oranýnda artarak 521,7 milyon dolara yükseldi. Bu ülkeleri sýrasýyla; yüzde 29 artýþla Ýngiltere, yüzde 24 artýþla Romanya, yüzde 20,9 artýþla Gürcistan, yüzde 16,6 artýþla Almanya, yüzde 16,3 artýþla Ýsrail, yüzde 14,5 artýþla Türkmenistan, yüzde 11,3 artýþla Bulgaristan ve yüzde 6,1 artýþla Yemen izledi.

Üretimi artan inþaat malzemeleri
2014 Ocak-Haziran döneminde inþaat malzemeleri sanayi üretiminde büyüme görülen baþlýca alt sektörler ise; yüzde 34 büyüme ile duvar kaðýdý, yüzde 26 ile metalden kapý pencere, yüzde 23 ile parke-yer döþemeleri, yüzde 16 ile boya, vernik ve benzeri kaplayýcý maddeler, yüzde 14 ile elektrikli aydýnlatma ekipleri ve yüzde 12 ile kireç-alçý üretiminde görüldü. Üretimi gerileyen alt sektörlerin baþýnda ise yüzde 28,4 ile soðutma ve havalandýrma ürünleri geldi.

Ýlk yarýda alýnan konut yapý ruhsatlarýnda yüzde 35 artýþ oldu
Türkiye ÝMSAD Eylül Sektörel Eylül raporuna göre, 2014'ün ilk yarýsýnda (Ocak-Haziran) alýnan yapý ruhsatlarýnda yüzde 35 oranýnda artýþ görüldü. Buna göre, ilk yarýda alýnan yapý ruhsatý toplam 112,6 milyon metrekare oldu. Bunun 84 milyon metrekaresini konut ruhsatlarý oluþtururken, 28,6 metrekaresi konut dýþý yapý ruhsatlarý oluþturdu.

Konut satýþlarý ilk yarýda yüzde 7,8 geriledi
Raporda yer alan verilere göre, 2014 Ocak-Haziran dönemini kapsayan 6 ayda, konut satýþlarý ise geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 7,8 oranýnda geriledi. Birinci el konut satýþlarýndaki gerileme yüzde 4,2 olurken, ikinci el konut satýþlarýndaki gerileme yüzde 10,6, ipotekli konut satýþlarý ise yüzde 32,4 oranýnda geriledi. Buna karþýn yabancýlara konut satýþýnda yüzde 62,5 ile dikkati çeken bir artýþ gerçekleþti.


Yorumlar

Top