ÝMSAD, SEKTÖRÜN HEDEFÝNÝ 'DÝJÝTAL DÖNÜþÜM' OLARAK BELÝRLEDÝ

ÝMSAD, SEKTÖRÜN HEDEFÝNÝ 'DÝJÝTAL DÖNÜþÜM' OLARAK BELÝRLEDÝ

Türkiye ÝMSAD tarafýndan 2009 yýlýndan bugüne gerçekleþtirilen 'Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi' bu yýl da inþaat sektörünün tüm paydaþlarýný bir araya getirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Dr. Faruk Özlü, "Kapýnýn önünde bekleyemeyiz. Yeni kapýlar açmak, açýlan kapýlardan hýzla geçmek durumundayýz. Bunun anlamý þudur; Türkiye olarak teknoloji üretmek zorundayýz. Eðer Türkiye'nin bir açýðý varsa bu açýk teknoloji açýðýdýr. Teknoloji açýðýmýzý kapatmamýz gerekiyor" dedi.


Ýnþaat malzemesi üreticilerinin çatý örgütü Türkiye ÝMSAD'ýn hayata geçirdiði, sektörün en büyük etkinliklerinden biri olarak kabul edilen 'Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi', bu yýl 'Geleceðe Yatýrým: Dijital Dönüþüm' temasýyla Hilton Bomonti Hotel'de gerçekleþti. T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Dr. Faruk Özlü, TÜSÝAD Yönetim Kurulu Baþkaný Erol Bilecik, Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Ferdi Erdoðan ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yaný sýra, iþ ve ekonomi dünyasýnýn önde gelen isimlerinin katýldýðý zirvede, sektörün her kesiminden 500'ü aþkýn katýlýmcý buluþtu.

"Gelecek gümbür gümbür geliyor"


Konuþmasýna, "Zirvede; Geleceðe Yatýrým, Endüstri 4.0'ý Yakalama, Dijital Dönüþüm ve Siber Güvenlik gibi son derece önemli kavramlarýn gündeme alýndýðýný görüyoruz" diye baþlayan T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Dr. Faruk Özlü, "Bu kavramlarýn hepsi, geleceðin dünyasýný anlamamýzda son derece önemlidir. Dünya, hayat, toplum deðiþirkent talepler de hýzla deðiþmeye devam ediyor. Bu deðiþime elbette duyarsýz kalamayýz. Geleceðin dünyasýna karþý hiçbir sektör, hiçbir kurum, 'Görmedim, duymadým, bilmiyorum' diyemez. Gelecek gümbür gümbür geliyor. Bunu doðru anlamaz, analiz etmez ve bu deðiþimi tüm üretim süreçlerinin merkezine koymazsak, gerçekten aydýnlýk bir geleceðe doðru ilerlediðimizi söyleyemeyiz" dedi.


"Ýnþaat malzemesi sektörü kalite ve tasarýmla fark yaratmalý"


Ýnþaat sektörünün, Türkiye'nin en büyük istihdam saðlayan, ekonomiye katma deðeri yüksek oranda katký sunan, birçok yan sektörü destekleyen lokomotif sektörlerinden biri olduðunu vurgulayan Dr. Faruk Özlü, þöyle konuþtu: "Türkiye ÝMSAD Baþkaný Ferdi Erdoðan'ýn da ifade ettiði gibi, 100 milyar dolarýn üzerinde bir kaynaðý konuþuyoruz. Ýnþaat sektörünün büyüklüðü bu sektörü ülkemiz için stratejik önemde ele alýnmasýný zorunlu kýlýyor. Özellikle inþaat malzemesi sektörünün kalite ve tasarýmla fark yaratmasý gerekiyor. Her sektörde olduðu gibi inþaat ve inþaat malzemesi sektöründe de akýl son derece önemli. þehirlerimizi ve binalarýmýzý akýlla inþa etmek zorundayýz. Bunu da ancak teknolojiyi, inovasyonu araþtýrma-geliþtirmeyi ve tasarýmý arkamýza alarak yapabiliriz. Araþtýrma-geliþtirme ve inovasyon destekli akýllý kentsel projeler ve uygulamalar yapmak zorundayýz. þehirleþme oranýnýn hýzla arttýðý ülkemizde yarýnýn ihtiyaçlarýný göz önüne almak durumundayýz. þehirlere bakarken aklýmýzda sadece þýk binalar kenarýna aðaç dikilmiþ asfalt yollar gelmemeli. Ýnsan odaklý, insana saygýlý ve insaný yücelten bir bakýþ açýsýna ihtiyacýmýz var. Çevre, saðlýk, eðitim, ulaþým, spor, kültür gibi bileþenleri kentleþme planlarýnýn odaðýna koymalýyýz. Tarihi ve çevresel dokuyu mutlak suretle korumak zorundayýz. Deprem riskinin yüksek olduðu ülkemizde kentsel dönüþümü farklý bir þekilde ele almak durumundayýz. Kentsel dönüþümde sadece binalar dönüþmez, insan yaþamý þehirler ve alýþkanlýklar da dönüþür. Bu nedenle kentsel dönüþüm algýsýnýn da deðiþmesi gerekir. Kentsel dönüþüme iliþkin toplumda oluþan rant algýsýný deðiþtirmek durumundayýz.


"Sanayi 4.0'ý Akýllý Toplum 5.0 olarak ele almalýyýz"


T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Dr. Faruk Özlü
, konuþmasýna þöyle devam etti: "Sanayi 4.0 kavramýnýn bütün üretim süreçlerini kökünden etkilediðinin farkýndayýz. Sanayi 4.0 sürecini ülkemiz için fýrsata çevirmek durumundayýz. Daha önceki sanayi devrimlerini geriden takip ettiðimiz gibi Sanayi 4.0'ý geriden takip etmek gibi bir lüksümüz bulunmuyor. Bugün artýk firmalar, gelecek planlamasý yaparken Sanayi 4.0'ý göz önüne almak durumundalar. Sanayi 4.0'ýn zirve yaptýðý hatta Sanayi 5.0'ýn temellerin atýldýðý günümüzde, medeniyet, sosyalleþme ve ekonomi yepyeni bir çehre kazanmýþtýr. Artýk yeni bir kavramý, Toplum 5.0'ý konuþmalýyýz. Toplum 5.0, teknolojik gücü doðru yönetecek akýllý toplum demektir. Sanayi 4.0'ý Akýllý Toplum 5.0 olarak ele almalý ve yol haritamýzý buna göre düzenlemeliyiz. Kapýnýn önünde bekleyemeyiz. Yeni kapýlar açmak, açýlan kapýlardan hýzla geçmek durumundayýz. Bunun anlamý þudur: Türkiye olarak teknoloji üretmek zorundayýz. Eðer Türkiye'nin bir açýðý varsa bu, teknoloji açýðýdýr. Teknoloji açýðýmýzý kapatmamýz gerekiyor. Bütün sektörlerin biliþimden, yazýlýmdan, dijital dönüþümden beklentileri son derece yüksektir. Bu beklentileri karþýlayacak ortak bir akýl ve ortak bir vizyon ve ortak bir inançla hareket etmemiz gerekiyor. Biz Bakanlýk olarak bu kanallarý sonuna kadar açýk tutmaya devam edeceðiz."


"Siber güvenlik önemli ve hassas bir konu"

Zirvede Siber Güvenlik konusunun da tartýþýlmasýndan memnuniyet duyduðunu belirten Bakan Özlü, "Siber güvenlik gerçekten çok önemli, çok hassas bir konu. Bilgi güvenliði, siber güvenlik, kriptoloji gibi kavramlar sadece bugünün deðil geleceðin de temel alanlarý olarak karþýmýzda durmaktadýr. Bilginin teknolojinin internetin haberleþmenin sýnýr tanýmadýðý günümüzde tüm bu kavramlarýn getirdiði problemlerin de üstesinden gelmek durumundayýz. Klasik suç kavramýndan çok farklý bir suç ve suçlu kavramý ile karþý karþýyayýz. Önceden güvenlik, evlerdeki kapý kilitlerinden baþlardý. Hýrsýz kapýdan girerdi. þimdi ise hýrsýz artýk kapýdan girmiyor. Telefondan, bilgisayardan, kameradan geliyor. Nerede bir boþluk bulursa oradan giriyor. Önceden görünen düþmanlarla mücadele ederdik. þimdi nereden geldiði belli olmayan görünmeyen düþmanlarla mücadele ediyoruz" diye konuþtu.


TÜSÝAD: "Türkiye ÝMSAD, küresel rekabet gücünün korunmasýnda kilit konumdadýr"


TÜSÝAD Yönetim Kurulu Baþkaný Erol Bilecik, Türkiye'nin geleceðini inþa ederken her zamankinden daha saðlam temeller kurmak zorunda olduðunu kaydederek, "Yeni bir dünya düzenine doðru gidiyoruz. Türkiye kritik bir eþikte. Rekabet gücümüzü; ürünlerin katma deðerini ve üretim teknolojilerimizi hýzla üst seviyelere çýkararak koruyabiliriz. Bunun için de dijital teknolojilerimizin ürün ve üretim ögeleri içindeki payýnýn artýrýlmasý son derece elzemdir. Türkiye'nin sahip olduðu coðrafi konum ve ucuz iþgücü gibi avantajlarýmýz, yaþadýðýmýz dijital çaðda maalesef rekabet için yeterli olmayacaktýr" dedi.

Türkiye ÝMSAD üyelerine seslenen Erol Bilecik þöyle devam etti: "Son dönemde ekonominin dinamosu olan gayrimenkul yatýrýmlarýnýn tam ortasýndasýnýz. Sektörün yarattýðý katma deðerin artýrýlmasýnda, bilgi yoðun çözümlerde, küresel rekabet gücünün korunmasýnda hakikaten kilit konumdasýnýz. Buradaki anahtarlarýn kaynak kullanýmýnda üretimde ve tüketimde verimlilik artýrýcý teknolojiler olduðuna inanýyoruz. Daha yenilikçi, standartlarý daha yüksek ürünler, malzemelerin üretimi, kullanýmý ve yaygýnlaþtýrýlmasý artýk Türkiye için bir lüks deðildir. Deðiþim için en iyi zaman þimdiki zamandýr."


"Sürdürülebilir kalkýnma için yol haritamýzý çýkarmalýyýz"

Ýnþaat malzemesi sektörünün, toplam üretimi, dýþ ticaret hacmi ve istihdamdaki payýnýn yaný sýra, ülke ekonomisi için önemli sektörlerle yakýn iliþkisinden dolayý stratejik öneme sahip olduðunu vurgulayan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Ferdi Erdoðan, "Akýllý binalarýn, yeþil binalarýn, pasif evlerin, akýllý kentlerin planlandýðý bir dünyada, inþaat malzemesi sanayisinin üretiminden lojistiðine, tasarýmýndan uygulamasýna bu ekosistemin dýþýnda kalmasý düþünülemez. Kaynaklarýn akýlcý ve etkin kullanýlmasýnýn önemi gün geçtikçe artmaktadýr" dedi.

"Dijital platformlarýn ve uygulamalarýnýn projelere entegre edilmesi, bu entegrasyon için gerekli datalarýn yatay entegrasyonu ile gerçekleþecektir" diyen Ferdi Erdoðan, sözlerine þöyle devam etti: Yani tedarikçi-üretici-iþ ortaklarý-bayiler-distribütörler-yapý marketleri-mimarlar-mühendisler-müteahhitler-ustalar-nihai kullanýcýlar aracýlýðý ile toplanýp bilgiye dönüþtürülmesi ve geleneksel süreçlerin, hedeflerin optimize edilmesinden bahsetmekteyiz. Geleneksel malzeme seçiminden; veri üreten çaðdaþ, yenilikçi, hafif, çevreyle barýþýk malzemelere geçiþten, tasarýmda ve mühendislikte dijital entegrasyondan, evin içinde dolaþmak yerine müþterinin aklýnda fikrinde dolaþmaktan söz etmekteyiz."


"Sanayiciler için hayaller dijital, müþteriler için gerçekler manuel"

Ýnþaat sektörünün, uçtan uca entegre bir sektör olduðunu belirten Ferdi Erdoðan, "Bu iþin baþý doðada madencilik, sonu uygulama ve montajdýr. Sistemin ortasýnda yer alan üretimi akýllý fabrikalarda, depolama ve taþýmalarý akýllý lojistik ile yapmak yeterli olmayacaktýr. Ýþin baþýnda kazma-kürek ile madencilik, sonunda mala, çekiç, anahtar ile uygulama var. Dolayýsýyla, biz sanayiciler için hayaller dijital iken, müþteriler için gerçekler manuel'dir. Ýnþaat sektöründe dijital dönüþümü ne tek baþýna müþteri odaklý yatýrýmlar, ne de tek baþýna teknolojik yatýrýmlar saðlayacaktýr. Henüz makine-makine ya da makine-sistem etkileþimi planlanýrken, insan-sistem-makine etkileþiminin yol haritasý düzgün çýkartýlmalýdýr. Bilgi paylaþýmýna mesafeli yaklaþan bayi-distribütör-tali bayi-uygulamacýlarla birlikte ekonominin büyük kýsmýný üstlenen OSB'ler, KOBÝ'ler ve ayrýca uygulamacý ustalar, önce eðitilmeli, kayýt içine alýnmalý, sonra sisteme entegre edilmelidir" diye konuþtu.


"Ýstihdam, malzeme ve projelerin birlikte hareket etmesini saðlamalýyýz"

Dijital dönüþüm sürecinin en güzel teknolojik örneklerden biri olan BIM (Building Information Modelling-Bina Bilgi Modellemesi) ile ilgili çalýþmalarýn, ülkemizde yeterince yaygýn olmadýðýný ifade eden Ferdi Erdoðan, þunlarý söyledi: "Yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerinde ilk 3 sýra içinde yer alan müteahhitlerimizin daha fazla deðer yaratmasýný dilerken; istihdam, malzeme ve projelerimizin birlikte hareket etmesini saðlamalýyýz. Dijital dönüþüm sürecinin en güzel teknolojik örneklerinden birisi olan BIM yani Bina Bilgi Modellemesi'ni daha yaygýn hale getirmeliyiz. Firmalarýmýz; yurtdýþý projelere baþvururken tüm dünyada etkin olan, mimarlar, teknik müþavirler için kullaným kolaylýðý saðlayan; dünya çapýnda standartlaþmayý öngören yapý bilgi modellemesi içinde yer almalýdýr."


"Siber saldýrýlar amatör bir heyecandan profesyonel bir iþ haline geldi"

Alt yapýyý geliþtirirken, siber saldýrý karþýsýnda sistemleri koruyacak önlemlerin de önem kazandýðýna dikkat çeken Ferdi Erdoðan "Biz Endüstri 4.0 ve dijitalleþme için yatýrýmlarýmýzý yaparken; þüphesiz siber korsanlar da ayný motivasyonla hazýrlýk yapýyorlardýr. Bu konu amatör bir heyecandan profesyonel bir iþ haline geldi. Yol haritamýz içinde yasal düzenleme ve hukuk sisteminin de gerekli çalýþmalarý yapmasý gerekmektedir" dedi.


Milli Gelir içinde inþaat malzemesi sanayisinin payý 106 milyar dolar

Türkiye ÝMSAD'ýn; bugün 32 sektör derneði, 83 büyük sanayi kuruluþu ile sektörde 21 binden fazla noktada satýþ aðý bulunan, yaklaþýk 1,5 milyon insanýn istihdam edildiði bir sektörü temsil ettiðini vurgulayan Ferdi Erdoðan, sektörle ilgili þu verileri paylaþtý: "Ýnþaat malzemesi sektörü, 2016 yýlýnda 15,2 milyar dolar ile Türkiye'nin ihracat lideri sektörleri arasýnda yer alýyor. Bu ihracatýn yüzde 75'i Türkiye ÝMSAD üyelerince gerçekleþtiriliyor. TÜÝK'in son verilerine göre, 2016 yýlýnda 862 milyar dolar Milli Gelir içerisinde, inþaat malzemeleri sanayisinin payý 106 milyar dolar. Yaklaþýk 1,5 milyon çalýþaný istihdam eden Türkiye ÝMSAD üyeleri, ailelerle birlikte toplam nüfusun yüzde 7,5'i ile doðrudan ilgili bir sektörü temsil ediyor."


Oturumlar ve özel sunumlarda çarpýcý bilgiler paylaþýldý

'8. Uluslararasý Ýnþaatta Kalite Zirvesi'nin ilk oturumu 'Geleceðe Yatýrým' baþlýðý altýnda, Deloitte Türkiye Ortaðý ve Strateji & Operasyonlar Lideri Özgür Yalta'nýn moderatörlüðünde gerçekleþti. Escarus ?û TSKB Sürdürülebilirlik Danýþmanlýðý Genel Müdürü Hülya Kurt, Sanal Maðazacýlýk CEO'su Enis Karslýoðlu ve Özyeðin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekaný Prof Dr. Tanju Erdem, dijital dönüþümle ilgili deðerlendirmelerini paylaþtý. "Geleceðe yatýrým öncesinde bizi nasýl bir gelecek bekliyor? Bu gelecek ne kadar yakýn? Türkiye ÝMSAD üyelerinin sektörleri bu gelecekte nasýl bir yer edinecek?" gibi sorulara cevap arandý.

Ýletiþim Koçu ve Eðitmen Defne Sarýsoy'un moderatörlüðünü üstlendiði 'Zirve Sohbetleri'nin ilkinde, ÝSO Meclis Baþkaný Zeynep Bodur Okyay, 'Endüstride Çaðý Yakalamak' konusunda görüþlerini paylaþtý. Zirve Sohbetleri'nin 'Dijital Ekonomiyi Anlamak' baþlýklý ikinci bölümünde ise Kanyon Kapital Kurucusu Dr. Önder Halisdemir, konuyla ilgili deðerlendirmelerini aktardý.

'Dijital Dönüþüm' baþlýklý ikinci oturum, ME Danýþmanlýk Kurucusu Murat Erdör'ün moderatörlüðünde, GMW MIMARLIK Yönetici Ortaðý Dicle Demircioðlu, Deloitte Türkiye Ortaðý ve Dijital Hizmetler Lideri Hakan Göl, Türkiye Teknoloji Geliþtirme Vakfý Yönetim Kurulu Üyesi Suat Baysan ve SEM SEO Direktörü Serbay Arda Ayzit'in katýlýmýyla gerçekleþti. Oturum boyunca, "Dijitalleþme sonrasý iþ hayatý nereye gidiyor? Ülkemizin atýlým yapmasý gereken konular neler? Dijital dönüþümün neresindeyiz?" gibi sorular deðerlendirildi.

Ayrýca konuk konuþmacýlar, yaptýklarý özel sunumlarla, iþ dünyasýndaki son geliþmelere yönelik çarpýcý bilgiler paylaþtý. Zirvenin konuk konuþmacýlarýndan Schneider Electric, Ortadoðu ve Afrika Endüstri Ýþ Birimi Ticari Ýþ Geliþtirme Direktörü Yves Daumas ise 'Fabrika Ayarlarýný Terk Etmek: Dijital Fabrikalar' baþlýklý sunumunda dijital ya da diðer bir deyiþle akýllý fabrikalarý ve robotiks konusunu ele aldý.

'Mimaride Geleceði Görenler' baþlýklý özel sunumda Mott MacDonald Direktörü ve Global Cephe Lideri Dr. Thomas Hendriksen mimarlýkta ve mühendislikteki dijitalleþmenin inþaat malzemesi üreticilerine etkisini anlattý. 'Interoperability: Ýþbirliðinde Yeni Dönem' baþlýklý sunum, buildingSMART-International Home of Open BIM Ýcra Kurulu Baþkaný Richard Petrie tarafýndan yapýldý. Petrie, dijital dönüþüm sürecinin en güzel teknolojik örneklerinden birisi olan BIM yani Bina Bilgi Modellemesi'ni anlattý.

'Dijital Kabus: Siber Saldýrýlar' konusu, Deloitte Türkiye Ortaðý ve Siber Risk Hizmetleri Lideri Burç Yýldýrým tarafýndan yine özel bir sunumda ele alýndý. 'Döngüsel Ekonomide Ýþ Potansiyelleri' baþlýklý sunum ise, SITRA Finland-The Finnish Innovation Fund Proje Direktörü Karl Herlevi tarafýndan gerçekleþtirildi. Herlevi, günümüzün ve gelecek yýllarýn en önemli kaynak politikasý olan döngüsel ekonomi hakkýnda bilgiler verdi.



Yorumlar

Top