TÜRKÝYE MÜTEAHHÝTLER BÝRLÝðÝ, ÝNþAAT SEKTÖRÜ EKÝM 2017 ANALÝZÝNÝ AÇIKLADI:

TÜRKÝYE MÜTEAHHÝTLER BÝRLÝðÝ, ÝNþAAT SEKTÖRÜ EKÝM 2017 ANALÝZÝNÝ AÇIKLADI:

Türkiye Müteahhitler Birliði Ekim 2017 Ýnþaat Sektörü Analizi'nde, "Küresel ekonomi son birkaç yýldýr para politikalarýyla desteklenen hýzlý büyüme ile jeopolitik risklerin baskýsý altýnda kalan bir sarkaçta gidip gelmektedir" denildi. Analizde, "Yurtdýþý müteahhitlik sektöründe 2017 yýlý ilk 9 ayýnda 2016 yýlýnýn ayný dönemine kýyasla göreli iyileþme saðlanmýþtýr. 9 ayda 7.7 milyar ABD Dolarý tutarýnda 120 yeni proje üstlenilmiþtir" tespiti yapýldý.

Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB), inþaat sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan ilgiyle takip edilen 2017 yýlý 3. çeyrek ekonomik ve sektörel analizini yayýmladý. "Ekonomik Geliþme ve Siyasi Sorunlar Sarkacýnda"  baþlýklý Ekim 2017 analizinde, "Küresel ekonomi son birkaç yýldýr para politikalarýyla desteklenen hýzlý büyüme ile jeopolitik risklerin baskýsý altýnda kalan bir sarkaçta gidip gelmektedir" denildi.

Analizde, "Küresel büyüme bir yandan yüzde 3.5 ile 2011 yýlýndan bu yana en yüksek seviyeye çýkarken, artan siyasi riskler ve belirsizlik unsurlarý, küresel aktivitenin sürdürülebilir ve istikrarlý bir büyüme patikasýnda patinaj yapmasýna yol açmaktadýr" ifadelerine yer verildi.

Genel konjonktürden ve özellikle ana pazarlardaki geliþmelerden en aðýr etkilenen sektörlerden birisi olan yurtdýþý müteahhitlik sektörünün, 2017 yýlý Eylül sonu itibariyle 2016 yýlýnýn ayný dönemine kýyasla göreli iyileþme saðlandýðý vurgulandý. Ekonomi Bakanlýðý verilerine göre, 2016 yýlýnýn ilk 9 ayýnda yurtdýþýnda 4.1 milyar ABD Dolarý deðerinde 65 yeni proje, 2017 yýlýnýn ayný döneminde ise 7.7 milyar ABD Dolarý tutarýnda 120 yeni proje üstlenildiði kaydedildi.

TMB Ekim 2017 raporunda genel ekonomi ve sektöre iliþkin özetle þu deðerlendirmelere yer verildi:

EKONOMÝDE CANLANMA: Türkiye ekonomisine iliþkin açýklanmakta olan veriler, ekonomik aktivitede büyük oranda canlanma olduðunu göstermektedir. 2017 ilk yarýyýl büyüme verileri beklenen düzeyin oldukça üzerinde bir ekonomik performansa iþaret etmiþ, uzun süredir iç talep ve tüketim aðýrlýklý büyüyen ekonomiye yýlýn ilk yarýsýnda net ihracat ve yatýrým kalemlerinin katký saðlamasý ayrýca pozitif bir geliþme olarak deðerlendirilmiþtir.

YATIRIM ORTAMININ ÝYÝLEþTÝRÝLMESÝ: Kýsa vadeli sermaye hareketleri dýþýnda, uzun vadeli doðrudan yatýrýmý arttýracak, bir baþka deyiþle üretim, ihracat, istihdam açýsýndan da ekonomiyi destekleyecek bir ortamýn saðlanmasý adýna, yatýrým ortamýnýn iyileþtirilmesi gerektiði dile getirilmektedir. Belirsizliklerin böylesi yüksek olduðu bir dönemde, ülkenin kalkýnma potansiyelini iyileþtirmek, ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kýlmak üzere atýlacak etkin adýmlar hayati önem taþýmaktadýr.


ÝNþAATTA HIZLI BÜYÜME EðÝLÝMÝ: 2016 yýlýnda inþaat sektörü yeniden hýzlý büyüme eðilimini yakalamýþtýr. TÜÝK'in büyüme verilerinde yaptýðý revizyon doðrultusunda, 2016 yýlý bütününde GSYH yüzde 3.2 oranýnda büyüme gösterirken inþaat sektöründe büyüme yüzde 5.4 olarak ölçülmüþtür. 2017 yýlýnýn ilk çeyreðinde GSYH büyümesi %5.2, inþaat sektörü büyümesi %6.0 olmuþtur. Yýlýn ikinci çeyreðinde ise Türkiye ekonomisi %5.1 oranýnda büyürken, inþaat sektörünün %6.8 oranýnda büyüme gösterdiði açýklanmýþtýr. Böylece 2017 yýlýnýn ilk yarýsýnda genel ekonomi %5.1, inþaat sektörü %6.4 büyüme sergilemiþtir.

ALTYAPI PROJELERÝ ÝÇÝN RÝSK UNSURLARI ARTIYOR: Önümüzdeki dönemde de kamu yatýrýmlarý ile kentsel dönüþüm sürecinin inþaat sektöründe büyüme ivmesini desteklemeye devam edeceði öngörülmektedir. Diðer yandan, yüksek finansman gereksinimi bulunan altyapý projelerinin seyri açýsýndan piyasa koþullarý önem taþýmakta; küresel likidite koþullarýnda önümüzdeki dönem için öngörülen daralmalar, jeopolitik risklerde artýþ eðilimi, döviz kurlarýnýn yüksek seyri ve faiz tarafýndaki geliþmeler inþaat yatýrýmlarý üzerindeki risk unsurlarýný arttýrmaktadýr.

ÝNþAAT GENEL EKONOMÝK PERFORMANSIN ÜZERÝNDE: Sektöre iliþkin yatýrým fýrsatlarý ve finansman riskleri birlikte deðerlendirildiðinde, inþaat sektöründeki büyümenin önümüzdeki dönemde genel ekonomik performansýn üzerinde seyretmeyi sürdürmesi beklenmektedir.

KONUTTA ÝVME HIZLANDI: Türkiye'de toplam inþaat sektörü üretiminin yarýsýndan fazlasýný oluþturan konut üretiminde ivme geçtiðimiz dönemde hýzlanmýþ; bina inþaatý alt segmentinin toplam inþaat faaliyetlerindeki payý artmýþtýr. Hýzlý kentleþme paralelinde yeni yerleþim alanlarýnýn geliþmesi ve kentsel dönüþüm gibi etki alaný oldukça geniþ projeler, konut segmentinde faaliyetin önemli oranda artmasýna sebep olmuþtur.

TAPU HARCI ÝNDÝRÝMÝ SIÇRAMA GETÝRDÝ: Geçtiðimiz dönemde, alýnan tedbirlerin de etkisiyle toplam satýþlar yýlýn ilk dokuz ay toplamýnda yýllýk bazda yüzde 10.1 oranýnda artmýþtýr. Özellikle Eylül ayýnda yýllýk bazda yüzde 29 artýþla sýçrama yapan ve 140 bine ulaþan satýþlarda esas etmenin, Mart ayýnda yürürlüðe giren ve 30 Eylül tarihinde sona eren tapu harcý indirimi olduðu ifade edilmektedir.

YÜZDE 8 KDV DEVAM ETMELÝ: Mevcut ekonomik konjonktür, gayrimenkul stoku ve ekonomik beklentiler dikkate alýndýðýnda, yüzde 8 KDV oraný uygulamasýna en azýndan altý ay devam eedilmesinin konut stokunun eritilmesi açýsýndan büyük önem taþýdýðý deðerlendirilmektedir.

350 MÝLYAR DOLARLIK PROJE: Türk müteahhitlik firmalarýnca 1972'den 2017 Eylül sonuna kadar 118 ülkede üstlenilen 9100 projenin toplam bedeli 350 milyar ABD Dolarýna ulaþmýþtýr. Yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerinin baþladýðý tarihten bu yana üstlenilen projelerin ülkelere göre daðýlýmýnda ilk 5 ülke Rusya (%19.8), Türkmenistan (%13.5), Libya (%8.3), Irak (%7.1) ve Kazakistan (%6.3) olmuþtur.

ENERJÝ FÝYATLARINDAKÝ ARTIþ OLUMLU YANSIYABÝLÝR: Önümüzdeki dönemde, belirli düzeyde artýþ ivmesi kazanan enerji fiyatlarý, Suudi Arabistan, Cezayir, Türkmenistan gibi, Türk yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerinin referanslarýnýn son derece güçlü olduðu pazarlarda yatýrým ortamýna ve finansman koþullarýna olumlu yansýyabilecektir.

2016'DAN DAHA ÝYÝ: Rusya ile iliþkilerde kademeli normalleþme ile Sahraaltý Afrika'nýn baþta olduðu potansiyel pazarlardaki fýrsatlar da deðerlendirildiðinde, önümüzdeki dönemin, yurtdýþý müteahhitlik hizmetlerinin geliþimi açýsýndan son 10 yýllýk dönemde kazanýlmýþ ivmenin maalesef kaybedildiði bir yýl olan 2016'dan daha olumlu olacaðý umulmaktadýr.

 

Yorumlar

Top