GREENOX'A

GREENOX'A "EDGE" YEþÝL BÝNA SERTÝFÝKASI VERÝLDÝ

Aycan & Feres Ýþ Ortaklýðý tarafýndan Ýstanbul'un yatýrým açýsýndan deðeri yükselen semtlerinden Çeliktepe'de 120 milyon TL yatýrýmla inþa edilen Greenox projesi, Uluslararasý Finans Kurumu (IFC) tarafýndan baþlatýlan EDGE Yeþil Bina Sektörel Geliþim Programý kapsamýnda Türkiye'nin ilk EDGE Yeþil Bina Sertifika almaya hak kazanan binasý seçildi.

Aycan & Feres Ýþ Ortaklýðý tarafýndan Çeliktepe'de toplam 120 milyon TL yatýrýmla inþa edilen Greenox projesi, Uluslararasý Finans Kurumu (IFC) tarafýndan baþlatýlan EDGE Yeþil Bina Sektörel Geliþim Programý kapsamýnda "Türkiye'nin ilk" EDGE Yeþil Bina Sertifikasý almaya hak kazanan pilot projesi seçildi.

Greenox'un EDGE Yeþil Bina Sektörel Geliþim Programý kapsamýnda pilot proje seçilmesine iliþkin imza töreni Aycan Gayrimenkul Baþkaný Ahmet Tüfekçibaþý, Feres Gayrimenkul Yatýrým Ortaðý Murat Yaðan, Aycan & Feres Ýþ Ortaklýðý Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Konsept Mimarý Salih Çýkman, IFC Ülke Yöneticisi Jesper Kjaer, IFC Kýdemli Özel Sektör Geliþtirme Uzmaný Eduard Yakubov ve IFC Yeþil Binalar Danýþmaný Naz Beykan'ýn katýlýmýyla gerçekleþtirildi.

Salih Çýkman: "Greenox'un gelecek dönemde ülkemizde örnek oluþturmasýný diliyoruz"

Ýmza töreninde bir sunum gerçekleþtiren Aycan & Feres Ýþ Ortaklýðý Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Konsept Mimarý Salih Çýkman, þehir merkezinde yaþayan insanlarýn yeþile ve oksijene duyduðu ihtiyaçtan yola çýkarak Greenox'un hayat bulduðunu dile getirerek; "Dünya çapýnda hayata geçen yeþil bina projelerini inceleyerek Greenox'u Türkiye'nin ilk dikey ormaný olarak projelendirdik. Greenox, sürdürülebilir yeþil yaþamýn öncüsü olarak yeni nesillere saðlýklý ve her aný yaþanmaya deðer bir hayat veriyor" dedi. Salih Çýkman, þunlarý söyledi:

"Aycan & Feres Ýþ Ortaklýðý olarak Aralýk ayý sonunda teslimine hazýrlandýðýmýz Greenox, bugün bir ilke daha imza atýyor. Günümüzde yeþile ve doðaya saygýlý, enerji ve su kaynaklarýný verimli kullanan projelere ihtiyaç duyuyoruz. Ýþte bu bilinçle Greenox, cephesinde yer alacak 900 aðaç ve aðaç, 25 bin 500 bitki ile yükseldiði yerin en yeþil binasý olarak bölgenin oksijen deposu olurken sunacaðý enerji ve su tasarrufu ile yaþayanlarýnýn bütçesine katký saðlayacak. Yalnýzca konutlarýyla deðil, sosyal alanlarý ve sunduðu imkanlarla kentsel dönüþümün bir simgesi olarak Greenox, Çeliktepe'de yýlda 2 bin 373 metreküp oksijen üreterek adeta bir oksijen deposu olacak. Bu sayede mevcut binalara oranla Greenox, hem atmosfere yýlda 250 ton daha az karbon salacak hem de yaklaþýk yüzde 40 oranýnda su ve enerji tasarruf saðlayacak. Gerek sahip olduðu yeþil donatýlar, gerekse çevresine katacaðý artýlar deðerlendirildiðinde adeta yaþayan canlý bir organizma gibi olan Greenox, Uluslararasý Finans Kuruluþu tarafýndan ülkemizde baþlatýlan EDGE Yeþil Bina Sektörel Geliþim Programý kapsamýnda global arenada ülkemiz adýna bayraðý taþýyan ilk proje olarak pilot proje seçildi. Türkiye'de ilk ve dünyada ikinci dikey orman konseptine sahip olan projemizin gelecek dönemde ülkemizde örnek oluþturmasýný diliyoruz."

Jesper Kjaer: "Greenox'un sektörde iyi bir örnek teþkil edeceðine inanýyoruz"

IFC Türkiye Ülke Yöneticisi Jesper Kjaer de konuþmasýnda Türkiye'de enerji tüketiminin yaklaþýk yüzde 33'ünün konutlar tarafýndan gerçekleþtirildiðini, Dünya Bankasý ve IFC olarak Türkiye'nin iklim konusundaki hedeflerine ulaþmasýný desteklediklerini belirterek; "Yaklaþýk 130 ülkede yeþil binalar inþa edilmesini saðlayan ve IFC'nin bir buluþu olan EDGE sertifikasyonunun Türkiye'de bu tip binalarýn yapýlmasýný teþvik edeceðini umuyoruz. Türkiye'de pilot proje olarak seçtiðimiz Greenox'un sektörde iyi bir örnek teþkil edeceðine inanýyoruz" dedi.

Teslimler Aralýk ayý sonunda baþlýyor

Toplam 170 konuttan oluþan Greenox, Büyükdere Caddesi'ne ve 4. Levent metro istasyonuna 400 metre mesafede rezidans konforu, lokasyon avantajý, 1100 metrekare sosyal tesis alaný ve yüksek tasarruf ile verim saðlayan sürdürülebilir sistemleriyle dikkat çekiyor. Aralýk ayýnda teslimlerine baþlanacak olan Greenox, enerji, su ve malzeme kategorilerinde en az yüzde 40'a varan tasarruf oranýyla yeþil bir yaþam sunmanýn yaný sýra iþ, alýþveriþ ve eðlence merkezlerine olan yakýnlýðýyla da þehrin merkezinde ayrýcalýklý bir yaþam vadediyor.

EDGE Yeþil Bina Sektörel Geliþim Programý Nedir?

Dünya Bankasý Grubu'nun bir üyesi olan IFC'nin bir yeniliði olan EDGE ("Yüksek Verimlilik Ýçin Tasarýmda Mükemmellik") 130 ülkede yeni binalar tasarlamak amacýyla herkes tarafýndan kullanýlabilen ücretsiz bir uygulamayla desteklenmektedir. Projelerin EDGE standardýna ulaþmasý ve sertifikasyona hak kazanmasý için enerji, su ve malzeme alanlarýnda yüzde 20 verimliliði karþýlamasý gerekmektedir.  EDGE'nin hedefi önümüzdeki yedi yýl içinde öncelikli pazarlarda yeni baþlayan inþaatlarýn % 20'sini geleneksel binalardan yeþil binalara dönüþtürmektir. Bu çaba, yeþil bina konseyleri ve Kosta Rika, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Vietnam'daki diðer sertifikasyon hizmeti veren kuruluþlar tarafýndan desteklenmektedir. EDGE'in ana finansman kaynaklarý Avusturya, Kanada, Danimarka, ESMAP, Avrupa Birliði, Finlandiya, GEF, Japonya ve Ýsviçre'dir. 

Yorumlar

Top