'TÜRKÝYE'DE ENERJÝ VERÝMLÝLÝðÝNÝN HIZLA YAYGINLAþMASI ÝÇÝN KAMU, ÖZEL SEKTÖRE ÖRNEK OLMALI'

'TÜRKÝYE'DE ENERJÝ VERÝMLÝLÝðÝNÝN HIZLA YAYGINLAþMASI ÝÇÝN KAMU, ÖZEL SEKTÖRE ÖRNEK OLMALI'

'Enerji Verimliliði Haftasý' dolayýsýyla açýklama yapan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Ferdi Erdoðan, "Enerji ihtiyacýnýn yüzde 75'inin ithalat yoluyla karþýlandýðý ülkemizde, enerji tasarrufuyla cari açýðýn düþürülmesini saðlayabiliriz. Türkiye'de enerji verimliliðinin hýzla yaygýnlaþmasý için kamu, özel sektöre örnek olmalý. Yüksek gibi görünen yatýrým maliyetini kýsa sürede karþýlayan enerji verimliliði uygulamalarýyla, mevcut binalarýmýzda uzun yýllar enerji tasarrufu elde etmemiz mümkün" dedi.


Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði) Yönetim Kurulu Baþkaný Ferdi Erdoðan, yeni ve mevcut binalarda enerji verimliliðini artýrmak için 'Enerji Performansý' hesaplama yöntemlerinin geliþtirilmesi gerektiðini belirterek, "Enerji Performans Sözleþmeleri; enerji verimliliði ya da yenilenebilir enerji projeleri sayesinde elde edilen maliyetteki azalmalarý kullanarak, bu tür projeleri finanse edebilmek için sermaye oluþturmayý saðlayan bir finansman yöntemidir. Dünyadan örneklere bakacak olursak; Almanya'da enerji performans sözleþmelerinin %75'i, ABD'de ise %82'si kamu tarafýndan uygulanýyor" diye konuþtu.

Enerji Bakanlýðý tarafýndan Türkiye'de toplam 166 kamu binasýnda enerji verimliliði ile ilgili etüt çalýþmalarý yapýldýðýný ifade eden Ferdi Erdoðan, "Yapýlarda aydýnlatma, ýsýtma, soðutma, yalýtým ve enerji üretimi gibi alanlarý kapsayan bu çalýþmanýn sonucuna göre; 26 hastane, 72 okul, 13 yurt, 8 üniversite, 36 idari bina, 8 havaalaný, 3 cezaevinin enerji verimli hale getirilmesi için toplam 180 milyon 493 bin TL'lik yatýrým yapýlmasý gerekiyor. Bu yatýrýmla elektrik ve ýsý verimliliði ile yýlda 54 milyon 425 bin TL'lik tasarruf elde ediliyor. Böylece yatýrým maliyeti sadece 3.3 yýlda karþýlanabiliyor" dedi.


Kentsel dönüþüm büyük bir fýrsat

Kentsel dönüþüm sürecinin konutlarda enerji tasarrufunun artýrýlmasý açýsýndan büyük bir fýrsat sunduðunu ifade eden Ferdi Erdoðan, þunlarý söyledi: "Özellikle enerji performansýnýn Türkiye'de hýzla benimsenerek yaygýnlaþmasý için kamu, özel sektöre örnek olmalý. Ayrýca tüm stratejilerin ülke genelinde yaygýnlaþtýrýlmasý amacýyla özel sektörü de kapsayacak bir Enerji Verimliliði Ajansý'nýn yapýlandýrýlmasý, sistemin baþarýsý için ilk uygulamalar arasýnda görülmeli. Kentsel dönüþüm projelerini yapan ve anlatan, önemli projelerin sözcüleri ile konuþtuðumuzda dahi, bunlarýn büyük çoðunluðunun iklim deðiþikliði, enerji verimliliði ve sera gazý salýmý konularýný birer pazarlama aracý olarak kullandýklarýný görüyoruz. 'Peki, o halde nasýl yaptýnýz? Binalar dönüþmeden önce ne kadar enerji tüketip havaya ne kadar sera gazý salýyorlardý? Sizin projeniz sonrasý durum nedir?' sorularýna tatmin edici bir yanýt alamýyoruz. Özellikle belediyelerin yaptýðý dönüþümlerde, binalarýn, konutlarýn Enerji Kimlik Belgesi konusunda karþýlaþtýðýmýz tablo üzücü. Dolayýsýyla ülkemizde hala bu konuda bilgi eksikliði var. Baþta uygulamacýlar olmak üzere mimarlar, mühendisler ve müteahhitlerin de içinde olduðu sektör temsilcilerine yönelik, enerji verimliliði konusunda güncel bilgi ve geliþmeleri aktarmaya aðýrlýk vermeliyiz" diye konuþtu.

Son yayýnlanan 'Ulusal Enerji Verimliliði Eylem Planý 2017-2023'ün, önemli bir mevzuat olduðunun altýný çizen Ferdi Erdoðan, þöyle konuþtu: "2018-2023 arasýnda uygulanacak 55 Eylem Planýnýn 12'si, binalarý kapsýyor. Söz konusu 12 eylem, yeni yapýlacak ve mevcut binalarýn verim sýnýflarýnýn iyileþtirilmesi, kamu sektöründeki tasarruf potansiyelinin hayata geçirilmesi, binalarda yerinde üretimin ve yenilenebilir enerji kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý, kapsamlý bir bina envanteri çalýþmasýnýn yapýlmasý ve bütün kesimlere hitap eden farkýndalýk çalýþmalarýný kapsýyor. Türkiye'de birincil enerji tüketimi 2015 yýlýnda 129,7 MTEP olarak gerçekleþerek, 2005'ten 2015'e kadar %46 oranýnda artýþ gösterdi. Son eylem planý ile Türkiye'nin birincil enerji tüketiminin %14 azaltýlmasý hedefleniyor. Ayrýca 2023 yýlýna kadar %23,9 MTEP tasarruf saðlanmasý ve bu tasarruf için 10,9 milyar dolar yatýrým yapýlmasý öngörülüyor."

Seramik, demir-çelik, çimento gibi yüksek enerji tüketimi olan sanayi sektörlerinin enerji verimliliði konusunda en yoðun çalýþma yapan sektörler olduðunu belirten Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Erdoðan, "Buna raðmen enerji arzýnda yaþanan sorunlar ve iklim deðiþikliði nedeniyle özellikle enerji tüketimi yüksek olan sektörler için enerji verimliliðine yönelik politikalarýn hayata geçirilmesi önem kazanmaktadýr" dedi.

2014 - 2018 yýllarýný kapsayan Onuncu Kalkýnma Planý, "Enerji Verimliliðinin Geliþtirilmesi Programý Eylem Planý" alt baþlýðýnda geçen aþaðýdaki maddelerin Onbirinci Kalkýnma Planý'nda da yer almasýnýn elzem olduðuna vurgu yapan Ferdi Erdoðan bu konudaki baþlýklarla ilgili çalýþmalarýn artarak devam etmesi gerektiðinin altýný çizdi:

- Enerji verimliliði çalýþmalarýnýn, idari ve mali açýdan güçlü, yatay sektörlerde çalýþmalar yapabilecek þekilde yapýlandýrýlmýþ tek bir çatý altýnda toplanmasý ve farklý sektörlere yönelik politika ve uygulamalar arasýnda entegrasyonun saðlanmasý.

- Uygulanmakta olan mali teþviklerin etkinleþtirilmesi ve yaygýnlaþtýrýlmasý.

- Yatýrým yapmayý özendirici ilave mali tedbirler alýnmasý, bu alandaki finansman imkanlarýnýn belirli bir disiplin içinde kullanýmý için mekanizmalar geliþtirilmesi.

- KOBÝ'lerin enerji verimliliði konusundaki eðitim, etüt ve danýþmanlýk hizmetlerinin desteklenmesine yönelik mekanizmalarýn iyileþtirilmesi.

- Proje sonrasýnda saðlanan tasarruflarla geri ödemeye imkan veren enerji performans sözleþmesi (EPS) borçlanma modeli dahil olmak üzere, çeþitli finansman yöntemleriyle kamu binalarýndaki enerji verimliliði yatýrýmlarýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý.


Üniversite-STK-Sanayi iþbirliði etkin olarak kullanýlmalý

Ferdi Erdoðan, binalarda enerji verimliliðinde terminoloji sorunu yaþandýðýna dikkat çekerek, önerilerini þöyle sýraladý: "Örneðin 'yeþil bina', 'sýfýr enerjili bina' , 'pasif ev' ve diðer benzer tanýmlar net deðil. Birbirinin yerine kullanýlýyor. Bu tanýmlar netleþmeli herkes ayný dili kullanmalý. Eðitim ve bilinçlendirme çalýþmalarý aralýksýz sürmeli. Ýyi uygulama örneklerinin devamlýlýðý saðlanmalý ve eðitim çalýþmalarý pekiþtirilmeli, enerji mühendisliði yaygýnlaþtýrýlmalý. Enerji verimliliði konusunda mesleki eðitimi (mimarlar, makine ve inþaat mühendisleri) ve genel eðitimi ayýrmak lazým. Üniversitelerde enerji verimliliði ve yapý malzemeleri dersleri ile ilgili yapýlan ve yapýlacak çalýþmalarýn önemi büyük. Bu amaçla 'Üniversite-STK-Sanayi' iþbirliði etkin olarak kullanýlabilir. Biz Türkiye ÝMSAD olarak bu konuda bir takým çalýþmalar yapýyoruz. Sektörel ihtiyaçlardan türeyen 12 adet çalýþma komitemiz, hem özel sektör hem üniversiteler hem de kamu ile iþbirliði yapýyor. Örneðin, Türkiye Binalarda Enerji Verimliliði Komitesi, 2016 yýlýndan beri bir yandan yurtiçindeki ve yurtdýþýndaki geliþmeleri takip ederken, diðer yandan yýllýk iþ planýna göre eðitim konusuna aðýrlýk verdi. Özellikle özel üniversitelerin mimarlýk, inþaat mühendisliði ve makine mühendisliði bölümlerinden mezun olan öðrencilerin inþaat malzemeleri konusundaki bilgilerini artýrmak, sektördeki geliþmeler hakkýnda bilgi sahibi olmalarýný saðlamak amacýyla Okan Üniversitesi ve Özyeðin Üniversitesi ile iþbirliði yapýldý. Çevre Dostu Malzeme ve Sürdürülebilirlik Komitelerinin yürüttüðü çalýþmalar kapsamýnda projelendirilen "Yapý Ürünlerinin Üretim-Kullaným Döngüsü Dersi" de Yýldýz Teknik Üniversitesi'yle yapýlan iþbirliði çerçevesinde 2015?û2016 sezonunda Mimarlýk Fakültesi'nde baþladý. Yaþar Üniversitesinde ise Ýnþaat Malzemeleri Dersi 2 dönemdir devam ediyor. Türkiye ÝMSAD olarak, sürdürülebilirlik kavramýnýn daha iyi ve daha kalýcý olmasý adýna üniversite ve sanayi iþbirliðinin önemli bir iyi uygulama örneði olduðuna inanýyoruz. "

Yorumlar

Top