'GAYRÝMENKULDE DÜNÜN DOðRULARI BUGÜN GEÇERLÝ DEðÝL'

'GAYRÝMENKULDE DÜNÜN DOðRULARI BUGÜN GEÇERLÝ DEðÝL'

Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER, Akademetre araþtýrma ve stratejik planlama þirketi iþbirliði ile sektöre kapsamlý bir rapor kazandýrdý. 'Potansiyel Konut Alýcýsý Büyüteç Altýnda-Ýstanbul Raporu'nun detaylarý, medya ve sektör temsilcilerinin katýlýmýyla düzenlenen lansmanda, ilk kez kamuoyuyla paylaþýldý. Raporun sunumunun ardýndan gerçekleþen panelde ise sektörün önde gelen isimleri, öne çýkan çarpýcý verileri yorumladý.

Gayrimenkulün halen 'güvenli liman' olarak görüldüðü rapor, sektöre farklý bir bakýþ açýsý kazandýrýyor. Sektörde bugüne kadar doðru kabul edilen birçok yargýnýn aslýnda yanýlsama olduðu ortaya çýkan raporun sonuçlarýna göre; konutta oda kullanýmý tercihleri deðiþiyor, tüketici alanlarýn küçülmesine razý ancak projelerde standardýn dýþýnda heyecan verici unsurlar arýyor. Camlarýn yere kadar, evlerin küçük de olsa ferah ve aydýnlýk olmasýný isteyen tüketici, Fransýz balkonun normal balkon yerine sayýlmasýndan rahatsýz. Depremin, önceki yýllara göre alýcýnýn 'ilk aklýna gelen' unsur olmadýðýnýn da tespit edildiði raporda, projenin müþteri ile tesadüfi olarak bir araya gelme oranýnýn yüksek olmasý dikkat çekiyor.


Oturmak için konut satýn almak isteyenlerin yüzde 56,2'si, yatýrým için konut satýn almak isteyenlerin yüzde 85,5'i konut sahibi. Mevcut durumda yüzde 35'i site içerisinde oturan potansiyel müþterilerin yüzde 70'e yakýný site tarzý yaþam alanlarýnda konut satýn almayý planlýyor. Bir baþka açýdan; site içerisinde yaþayanlarýn sadece 3'te 2'si yine sitede yatýrým yapýyor. Ayrýca tüketicilerin yüzde 83,6'sý apartman dairesi, yüzde 8,6'sý rezidans, yüzde 7,8'i villa/müstakil ev satýn almayý planlýyor.


GYODER?ûAkademetre
iþ birliði ile hazýrlanan 'Konutun Geleceði, Geleceðin Konutu' lansman toplantýsý, 28 þubat Çarþamba günü Grand Pera Emek Salonu'nda yapýldý. Gayrimenkul sektöründe yaþanan geliþmelerin ilk kez çok kapsamlý bir þekilde ele alýndýðý 'Potansiyel Konut Alýcýsý Büyüteç Altýnda-Ýstanbul Raporu'nda, konut yatýrýmcýlarýnýn deðiþen algýsý, evrilen tutumu, tercihlerde ve kullanýmda deðiþen unsurlar deðerlendirildi.


Rapor, hatasýz hareket etme fikrine hizmet ediyor

Konut alýcýsýný büyüteç altýna alan araþtýrma ile gayrimenkul sektörünün geliþen ve deðiþen ihtiyaçlarýný tespit ettiklerini ve ezber bozan yaklaþýmlarý ortaya çýkardýklarýný belirten GYODER Baþkan Yardýmcýsý ve Eðitim, Yayýnlar ve Bilgi Üretimi Komitesi Baþkaný Neþecan Çekici, "Gayrimenkul sektörünün çatý örgütü GYODER olarak, ülkemize ve sektörümüze katký saðlamak üzere birçok alanda sürdürdüðümüz çalýþmalara bir yenisini daha eklediðimiz için gururluyuz. Potansiyel konut alýcýsýný mercek altýna alan bu rapor; konsept geliþtirme aþamasýndan, projenin doðru çizilmesi, doðru malzemelerle donatýlmasý, projelere heyecan verici unsurlarýn eklenmesi, satýþ ofisinin baþarýlý olmasý, satýþ ve satýþ sonrasý için baþarý saðlanabilmesi için hatasýz hareket etme fikrine hizmet ediyor. Ülkemizin geliþen dinamiklerini özellikle konut sektörü özelinde irdelediðimiz bu çalýþma, aslýnda rapor dizisinin ilk parçasý. Bu raporun ilki Ýstanbul için yapýldý, diðer þehirler için de devam etmeyi planlýyoruz" dedi.


Geleceðin konutunu tanýmayý hedefliyoruz

GYODER Baþkan Yardýmcýsý Neþecan Çekici, "Baþýndan sonuna bir ekip çalýþmasý olan bu raporla, iþin özünde, 'Konutun Geleceðini Ýncelemek, Geleceðin Konutunu Tanýmak' hedefiyle hareket ediyoruz. Sektörde sýnýrlý tüm kaynaklarýn doðru kullanýlmasýný saðlayacaðýný düþündüðümüz bu raporun, konut sektörünün önünü açacaðýna ve nice baþarýlara destek olacaðýna inanýyoruz. Raporun titizlikle hazýrlanmasý ve hayat bulmasýnda baþta Akademetre olmak üzere emeði geçen herkese ve bilginin gerekliliði, gücü ve paylaþýmýna inanan deðerli sponsorlarýmýza, panelistlerimize, GYODER Araþtýrma ve Raporlama Komitesi'nin yaný sýra GYODER Gençler Platformu'na teþekkürlerimizi sunarýz."


Müþterileri tanýmak baþarýnýn anahtarý haline geldi

Gayrimenkul sektörünün, büyüyen ve geliþen Türkiye'nin görünen yüzü olduðunu vurgulayan Akademetre Yönetim Kurulu Baþkaný Dr. Halil Ýbrahim Zeytin, "Günümüz gayrimenkul sektöründe rekabet ortamý artarken; ürün ve hizmet odaklý geliþtirmenin yerini, müþteri odaklý geliþtirmeler almýþtýr. Sektörün sürekli bir geliþme trendi çizmesi, projelere yönelik talepleri de deðiþtirmektedir. Dolayýsýyla, yüksek maliyetler sebebi ile ciddi planlama gerektiren konut projelerinin en önemli paydaþlarý olan müþterileri yakýndan tanýmak; geliþtiriciler için rekabette farklýlaþma ve baþarýnýn anahtarý haline gelmiþtir. Bu doðrultuda, konut sektörü müþterilerinin projelere yönelik beklentileri ve satýn alma davranýþlarýný ortaya koymak amacýyla, Akademetre olarak, GYODER için 'Potansiyel Konut Alýcýsý Büyüteç Altýnda' araþtýrmasýný gerçekleþtirdik" diye konuþtu.


Bugüne kadar doðru kabul edilen birçok yargý aslýnda yanýlsama

Ýki aþamadan oluþan çalýþmanýn ilk ayaðýnda, müþterilerin içgörüsünü anlamayý hedefleyen 6 fokus grup çalýþmasý gerçekleþtirildiðini belirten Dr. Halil Ýbrahim Zeytin, þunlarý söyledi: "Araþtýrmanýn ikinci aþamasýnda ise fokus grup ile ortaya çýkan verilerden hareketle; Akademetre'nin sektörün geliþimini takip amacýyla 2017 yýlý içinde 5000 kiþi ile gerçekleþtirdiði araþtýrmalar ve güncel verilerinden derlenen sonuçlar detaylýca analiz edildi. Gerek örneklem, gerekse içerik açýsýndan araþtýrma sonuçlarý, gayrimenkul sektörü müþterilerinin farklýlaþan içgörülerine ve konut sektöründen beklentilerine yönelik çarpýcý sonuçlar sunuyor. Araþtýrmanýn ortaya çýkardýðý bulgular, bugüne kadar öznel kanýtlar ile 'doðru' kabul edilen birçok yargýnýn aslýnda yanýlsama olduðunu, dolayýsýyla veriye dayalý bilginin önemini ortaya koymaktadýr."


Konut reklamýnda stratejik ve kreatif yönler

'Potansiyel Konut Alýcýsý Büyüteç Altýnda-Ýstanbul Raporu'nun sunumunun ardýndan söz alan 21 Gram'ýn CEO'su Onur Yanýk ise 'Konut Reklamlarý Gerçekleri, Gerçek Konut Reklamlarý' baþlýklý sunumunda, reklamcý gözüyle gayrimenkul sektörünü ele aldý. Onur Yanýk, konut reklamýnda, gelecekte gidilmesi gereken stratejik ve kreatif yönleri deðerlendirdiði konuþmasýnda, tüketicilerin beklentilerinde nelerin deðiþtiðini aktardý.


Gençlerin yatýrým tercihleri

Toplantýnýn, 'Genç Nesil Kendi Konut Tercihlerini Anlatýyor' baþlýklý bölümünde ise GYODER'in genç üyelerinden oluþan GYODER Gençler Platformu'nun temsilcileri, kendi deðerlendirmelerini anlattý. Kendi tercihleri ile ilgili yaptýklarý araþtýrmayý paylaþan gençler; '18-38 yaþ grubunun yatýrým tercihleri ne yönde, ne düþünüyorlar?' sorularýnýn cevaplarýný katýlýmcýlarla paylaþtý.


Raporda öne çýkan veriler ve sonuçlar tartýþýldý

Toplantýnýn panel bölümünde, 24 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Baþkaný Aziz Yeniay ve Akademetre Kurucusu Dr. Halil Ýbrahim Zeytin'in moderatörlüðünde 'Konutun Geleceði, Geleceðin Konutu' baþlýklý bir oturum gerçekleþtirildi. Rapordaki verileri ve ortaya koyduðu sonuçlarý kendi branþlarý açýsýndan yorumlayan konuþmacýlar Bahçeþehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Baþkaný Prof. Dr. Nilüfer Narlý, MG Media CSO'su Gönül Birkiye, Evrenol Architects Kurucu Ortaðý Yüksek Mimar Mehpare Evrenol ve AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, sektörün ve konutun geleceðine yönelik görüþlerini anlattý.


Raporda temel sorularýn cevaplarý aranýyor

Konut dinamikleri üzerine yapýlan kantitatif ve kalitatif çalýþmanýn yorumlarla deðerlendirildiði raporun, ayný zamanda sektör temsilcilerine kritik kararlarýnda yol gösterici bir rehber olmasý hedefleniyor. Sektörde nasýl fark yaratýlabileceði konusunda sektör temsilcilerine ýþýk tutacak rapor, nihai tüketicinin talep ettiði ürünün geliþtirici tarafýndan doðru yaratýlmasýna yardýmcý olacak.


ÝþTE RAPORDA ÖNE ÇIKAN SONUÇLAR:

Konut sektöründe bugünün tüketicisi özellikle 'güven' konusu üzerinde duruyor. Projeye güven, güvenilir geliþtirici, iþin biteceðine güvenmek gibi güven ve güvenilirlik hala ön planda.

Konutu oturumdan ziyade bir yatýrým aracý olarak gören yatýrýmcýlarýn, baþlangýç kriterini, konutun vadettiði yaþam alanýndan daha çok katma deðeri üzerine kurduðu görülüyor.

Yaþam alanlarýnda en çok özlenen duygular ise 'güvende olma', 'rahatlýk', 'özgürlük', 'komþuluk iliþkileri', 'samimiyet', 'yeþil alanlarda rahatlama' ve 'huzur' olarak tanýmlanýyor.

Konut algýsý, baþlý baþýna bir yaþamý ama günümüzde 'konforlu ve elit yaþamý' çaðrýþtýrýyor ve fiziksel ihtiyaçlarýn yaný sýra psikolojik ihtiyaçlarý da içeriyor.

Camlar yere kadar ve evler ufak olsa da ferah, aydýnlýk isteniyor.

Yalýtým artýk sadece ýsý bazlý konuþulmuyor, ses yalýtýmý da talep edilenler arasýnda.

Tüketici Fransýz balkonlarýn normal balkon yerine sayýlmasýndan rahatsýz ve 'balkonmuþ' gibi inþa edilen balkonlar istemiyor.

Türkiye ve sektör için iyi bir haber; 'Gayrimenkul hala güvenli liman olarak görülüyor.'

Tüketici için projeden konut almak artýk ilk tercih deðil, eðer alýyorsa aldýðý projenin 1 yýl içinde teslimini istiyor.

Konutta oda kullanýmý tercihleri deðiþiyor. Tüketici, alanlarýn küçülmesine razý ancak projelerde standardýn dýþýnda heyecan verici unsurlar arýyor. Bu beklentilerin baþýnda; 'evin kullanýmýný kolaylaþtýracak çamaþýr odasý, depo, kiler' gibi unsurlar geliyor.

Konut kullanýcýsý bireysel konfor alanlarýnýn büyümesini istiyor.

Konut projelerine yönelik bilgi kaynaklarý incelendiðinde projenin müþteri ile tesadüfi olarak bir araya gelme oranýnýn yüksek olduðu görülüyor.

Deprem, daha önceki yýllara göre 'Ýlk akla gelen olma' özelliðini artýk kaybetmiþ durumda.

Sitelerde artýk yaþam alanlarý ile ilgili beklentiler deðiþiyor. Fitness salonlarý pek de tercih edilmiyor.

Konut satýn alma dürtüsüne yönelik verilere göre; oturmak için konut satýn almak isteyenlerin yüzde 56,2'si, yatýrým için konut satýn almak isteyenlerin yüzde 85,5'i konut sahibi.

Mevcut durumda yüzde 35'i site içerisinde oturan potansiyel müþterilerin yüzde 70'e yakýný site tarzý yaþam alanlarýnda konut satýn almayý planlýyor. Bir baþka açýdan; site içerisinde yaþayanlarýn sadece 2/3'ü yine sitede yatýrým yapýyor.

Satýn alýnmasý planlanan konut türüne bakýldýðýnda, tüketicilerin yüzde 83,6'sý apartman dairesi, yüzde 8,6'sý rezidans, yüzde 7,8'i villa/müstakil ev satýn almayý planlýyor.

Yorumlar

Top