ÝNþAAT SEKTÖRÜ 2017 YILINDA YÜZDE 8.9 BÜYÜDÜ

ÝNþAAT SEKTÖRÜ 2017 YILINDA YÜZDE 8.9 BÜYÜDÜ

Türkiye ÝMSAD, yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen aylýk sektör raporunu açýkladý. 'Türkiye ÝMSAD Mart 2018 Sektör Raporu'nda; inþaat sektörünün, 2017 yýlýnýn genelinde bir önceki yýla göre yüzde 8,9 büyüdüðü vurgulandý. 2016 yýlýndaki yüzde 5,4'lük büyüme sonrasý inþaat sektörünün, 2017 yýlýnda daha yüksek bir büyüme performansý gösterdiði ve inþaat harcamalarýnýn da 533,8 milyar TL'ye ulaþtýðý belirtildi. Ayrýca yýllýk ortalama istihdamýn ilk kez 2 milyonu aþtýðýna dikkat çekilen raporda, istihdam göstergesinin inþaat sektöründe yaþanan büyümeyi açýk bir þekilde yansýttýðý ifade edildi.

Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD)'nin, sektörün çatý kuruluþu olarak hazýrladýðý 'Mart 2018 Sektör Raporu'na göre; 2017 yýlýnda yüzde 8,9 büyüyen inþaat sektörünün performansýný yukarý çeken en önemli etken, üçüncü çeyrekte yaþanan yüzde 18,6'lýk büyüme oldu. Büyümeler, birinci çeyrekte yüzde 5,2, ikinci çeyrekte yüzde 5,5 ve dördüncü çeyrekte ise yüzde 5,8 olarak gerçekleþti. 2017 yýlýnda inþaat harcamalarý, 2016 yýlýna göre yüzde 25,7 oranýnda geniþleyerek 533,8 milyar TL'ye ulaþtý. Özellikle dördüncü çeyrekteki yüksek harcamalarýn performansý artýrdýðý 2017'de; konut, konut dýþý ve altyapý inþaat harcamalarý birlikte geniþledi.


Ýstihdam ilk kez 2 milyonun üzerine çýktý

Ýnþaat sektöründe istihdamýn, sektördeki büyüme ve iþlerin geliþimi açýsýndan saðlýklý bir gösterge olduðu belirtilen raporda þu bilgiler yer aldý: Ýstihdamýn, 2008 yýlýndan bu yana sürekli ve kademeli bir artýþ gösterdiði inþaat sektöründe; 2011 yýlýnda 1,5 milyonu geçen istihdam, 2016 yýlýnda 1 milyon 980 bine yükseldi. Ortalama istihdam 2017 yýlýnda ise 2 milyon 95 bin kiþiye ulaþtý. Böylece, sektörde yýllýk ortalama istihdam ilk kez 2 milyonu aþtý. Ýnþaat sektörü yýllýk ortalama istihdamýnýn toplam istihdam içindeki payý da 2017 yýlýnda yüzde 7,4 olarak gerçekleþti.


2018 yýlýnýn ilk çeyreðinde 5 önemli geliþme yaþandý

'Mart 2018 Sektör Raporu'nda, inþaat sektöründe yýlýn ilk çeyrek döneminde 5 önemli geliþme yaþandýðý, bu geliþmelerin tamamýnýn yýlýn ikinci çeyreðinde de sürmesinin beklendiði þu tespitlerle vurgulandý:

  • Konut ve konut dýþý binalarda satýn alma ve kiralama iþleri zayýfladý. Konut satýþlarý yýlýn ilk çeyreðinde gerileme eðilimine girdi, kredi faiz artýþlarý da konut talebini sýnýrladý. Konut dýþý bina kiralamalarý ise zayýfladý. Döviz kurlarýndaki artýþýn da kiralama talebinin yavaþlamasýnda etkisi oldu.
  • Yeni inþaat baþlangýçlarý yavaþladý. Mevsimsellik ile birlikte mevcut inþaat iþleri, beklentilerin altýnda gerçekleþerek sýnýrlý bir artýþ gösterdi. Yeni alýnan iþ sipariþlerinin gerilediði inþaat sektöründe iþlerde yavaþlama görüldü.
  • Müteahhitlerin iþletme sermayesi ihtiyacý arttý. Müteahhitler, yeni yýlda mali açýdan üç sýkýþma yaþadý. Ýlk olarak maliyet artýþlarý fiyatlara daha sýnýrlý yansýtýldýðý için karlýlýðýn giderek düþmesine neden oldu. Satýþlarýn yavaþlamasý nakit akýþýný sýnýrladý. Bankalarýn da kredi vermekte isteksiz olduðu gözlendi. Bu nedenle iþletme sermayesi ihtiyacý artan müteahhitlerin daha çok barter teklif ettikleri görüldü.
  • Kamu iþleri sürmekle birlikte ödemeler yavaþladý. Kamu inþaat yatýrýmlarýnýn sürdüðü ancak kamu ödemelerinde önemli bir yavaþlama olduðu ortaya çýktý.
  • Ýnþaat sektöründe ödeme ve tahsilatlarda, vadelerin uzadýðý görüldü.

Kadýnlarýn konut alýmýndaki payý son 5 yýldýr yüzde 30 seviyesinde

Raporda ayrýca þu bilgiler yer aldý: Türkiye'de 2017 yýlýnda konut alýmlarýnýn yüzde 29,1'ini kadýnlar gerçekleþtirdi. Kadýnlarýn 2017 yýlýnda aldýðý konut sayýsý 409 bin 453 olarak gerçekleþti. 2013 ile 2017 yýllarý arasýnda kadýnlarýn konut satýn alýmlarý içindeki payý yüzde 29-30 arasýnda kaldý. Türkiye Ýstatistik Kurumu'nun tapu kayýtlarý itibarýyla toplulaþtýrdýðý verilere göre, kadýnlarýn konut satýn alma sürecinde önemli bir yer tuttuðu belirtildi. Kadýnlarýn iþgücüne katýlýmýndaki artýþ ile birlikte konut ediniminin de yükseldiði, kadýn ile erkek ortak alýmýn ise çok düþük kaldýðý görüldü.

Yorumlar

Top