TÜRKÝYE ÝMSAD EKÝM 2018 SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD EKÝM 2018 SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

Ýnþaat malzemeleri ihracatý 19,34 milyar dolar ile 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinde

Türkiye ÝMSAD, yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen aylýk sektör raporunu açýkladý. 'Türkiye ÝMSAD Ekim 2018 Sektör Raporu'nda; inþaat malzemeleri sanayisinin, iç piyasadaki durgunluk nedeniyle ihracata daha çok aðýrlýk vermeye baþladýðý belirtildi. Çalýþma gün sayýsýnýn düþtüðü ve Türkiye'nin toplam ihracatýnýn gerilediði Aðustos ayýnda, inþaat malzemeleri ihracatýnýn bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 8,8 arttýðý bilgisi paylaþýldý. Raporda; yükselen ihracat performansýyla, ihracatýn 2014 yýlýndan bu yana en yüksek seviyesine ulaþarak 2018 yýlý sonu itibarýyla 20 milyar dolarý aþacaðýna dikkat çekildi. Ayrýca, iç piyasadaki yavaþlama ile ihracata aðýrlýk verildiði ancak bu yavaþlamanýn sürdürülebilir olmadýðý vurgulandý.


Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD)'nin, sektörün çatý kuruluþu olarak hazýrladýðý 'Ekim 2018 Sektör Raporu'nda þu tespitler yer aldý: Ýnþaat malzemeleri ihracatý, çalýþma gün sayýsýndaki düþüþe raðmen Aðustos ayýnda artmaya devam etti. Aðustos ayý inþaat malzemeleri ihracatý geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 8,8 artarak 1,61 milyar dolar olarak gerçekleþti. 2018 yýlýna hýzlý bir baþlangýç yapan ihracat, yýlýn ilk yarýsýndaki yüksek performansýný yýlýn ikinci yarýsýna da taþýdý. Pazarlarda iyileþmelerin ihracat üzerindeki olumlu etkisi, yýlýn ikinci yarýsýnda da sürdü. Ancak özellikle iç piyasadaki yavaþlama da Aðustos ayý ihracat artýþýnda etkili oldu.


Yýllýk ihracat Aðustos'ta 19,34 milyar dolara yükseldi

2014 yýlýnda 22,1 milyar dolar olan inþaat malzemesi ihracatý, 2015'te 17,7 milyar dolara geriledi. 2016 yýlýnda bu rakam 16 milyar dolara kadar düþtü. 2017 yýlýnda da %8 artarak tekrar 17,3 milyar dolara yükseldi. 2018 yýlýnýn ilk 8 ayýnda ise ihracat yüzde 18,3 artarak 13,27 milyar dolara ulaþtý. Ýhracatta kuvvetli artýþ Aðustos ayýnda da sürdü ve Aðustos 2017 ile Aðustos 2018 aralýðýnda yýllýk ihracat 19 milyar dolar seviyesinin üzerine çýkarak 19,34 milyar dolar olarak gerçekleþti. Böylece ihracat 2014 yýlýndan bu yana en yüksek seviyesine ulaþtý. Yakýn ve komþu pazarlarda göreceli iyileþme ile AB pazarý ihracat artýþýna katký saðlýyor. 2018 yýlýnda ihracatýn yüksek performans göstermesine, döviz kurlarýndaki artýþ da destek veriyor.


Mevcut inþaat iþleri seviyesi Ekim ayýnda 2,1 puan daha düþtü

Eylül ayýnda mevcut inþaat iþleri seviyesinde yaþanan gerileme, Ekim ayýnda da devam etti. Ýnþaat iþlerinde önemli bir durgunluk yaþanmaya baþlandý. Mevcut iþler tamamlandýðý ve yeni iþlere baþlanmadýðý için mevcut iþler seviyesinin giderek daraldýðý görüldü. Mevcut inþaat iþleri seviyesini ölçen endeks, Ekim ayýnda 2,1 puan daha düþerek 2010 yýlýndan bu yana en zayýf seviyesinde kalmaya devam etti. Ýnþaat iþlerinin gerilemesinde iki önemli neden öne çýkýyor; bunlardan ilki talep tarafýndaki küçülme, diðeri ise finansman maliyetlerinin geldiði seviyeler ile finansman olanaklarýnýn kesilmiþ olmasý. Mevcut inþaat iþlerinde toparlanma için bu iki koþulda iyileþme saðlanmasý gerekiyor.


Ýnþaat sektöründe küçülme sürdürülebilir deðil

Ýnþaat sektörü ve inþaat harcamalarý 2002 yýlýndan sonra kademeli olarak büyüdü. Bu büyüme; ekonominin ortalama büyümesinin üzerinde gerçekleþti. Kamunun tercihleri, politikalarý ve destekleri de büyümeyi hýzlandýran bir unsur oldu. Yine kamunun altyapý yatýrýmlarý, büyük projeler ve kentsel dönüþüm faaliyetleri de inþaat sektörünü destekledi. Büyüyen pazara çok sayýda yeni oyuncu katýldý. Ýnþaat sektörü geniþleyen faaliyetlerinin finansmaný için de önemli ölçüde dýþ kaynak kullandý. Banka kredileri ile senetli satýþlar önemli finansal araçlar oldu. Ancak inþaat sektörü en son 2017 yýlýnda gerçekleþen büyümenin ardýndan 2018 yýlýnda biriken yapýsal sorunlar ile karþý karþýya kaldý. Bu çerçevede inþaat ve konut sektörlerinde talep ve finansman tarafýnda süreli ve geçici destekler yerine kalýcý bir dengenin kurulmasý için yeni politikalara ihtiyaç duyuluyor. Nitekim TÜÝK inþaat sektörü güven endeksi verileri, sektördeki zayýflamanýn devam ettiðini ortaya koymayý sürdürüyor.


Ýnþaat sektöründe küçülme istihdamda da gerilemeye yol açýyor

Ýnþaat sektöründe yavaþlama ve küçülme, inþaat sektörü istihdamýnda da hissedilmeye baþlandý. Ýnþaat sektörü son yýllarda saðladýðý hýzlý büyüme ile yüksek sezonlarýn yaþandýðý yaz aylarýnda 2,2 milyon üzerinde istihdama ulaþtý. Ancak 2018 yýlýnda aylar itibarýyla inþaat sektöründe görülen zayýflama, istihdam verilerine de yansýmaya baþladý. 2018 yýlý Temmuz ayýnda inþaat sektöründe istihdam 2 milyon kiþiye inerek, geçen yýl Temmuz ayý istihdamýnýn 180 bin kiþi altýnda kaldý. Ýnþaat sektörü istihdamýnýn toplam istihdam içindeki payý ise 2017 yýlý Temmuz ayýnda yüzde 7,6 iken, 2018 yýlý Temmuz ayýnda yüzde 6,9'a indi. Ýnþaat sektöründeki bazý firmalarýn ellerindeki mevcut iþlerin azalmasý, kamu projelerini tamamlamalarý, yeni kamu projesi alamamalarý ve mali yapýlarýnda yaþanan sýkýntýlar nedeniyle istihdamlarýný azalttýklarý görülüyor.

Yorumlar

Top