SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK YEþÝL Ýþ 2014'TE MASAYA YATIRILDI

SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK YEþÝL Ýþ 2014'TE MASAYA YATIRILDI

Yeþil Ýþ 2014: Sürdürülebilir Ýþ Buluþmasý, sürdürülebilirlik konusunu tüm boyutlarýyla ele alan oturumlara sahne oldu. Konferansta kamu ve özel sektör temsilcileri ve akademisyenler gýda sektöründen sürdürülebilir finansmana, enerji verimliliðinden akýllý þehirlere, sürdürülebilir belediyelerden kentsel dönüþüme, karbon emisyonlarýna kadar geniþ bir yelpazede deneyimlerini paylaþtý.

Sürdürülebilirlik Akademisi tarafýndan 2009 yýlýndan bu yana düzenlenen ve sürdürülebilir iþ dünyasýný bir araya getiren Yeþil Ýþ 2014: Sürdürülebilir Ýþ Buluþmasý, 130 konuþmacý ve 60 oturumla, 22  ''sürdürülebilir iþ''  konusunun tüm boyutlarýyla tartýþýldýðý bir platforma sahne oldu.

207 bin konutun kentsel dönüþümü tamamlandý
Konferansýn ikinci gününde konuþan Çevre ve þehircilik Bakanlýðý Müsteþarý Prof. Dr. Mustafa Öztürk, bakanlýðýn odaklandýðý 7 ana proje hakkýnda katýlýmcýlara bilgi verdi. Öztürk; Kentsel Dönüþüm Projesi, Enerji Yoðun Sanayiyi Enerji Az Yoðun Sanayiye Çevirmek, Büyükbaþ ve Kümes Hayvancýlýðýndan Ortaya Çýkan Atýklarýn Ekonomiye Geri Döndürülmesi, þirketlere Sera Gazý Salýnýmýný Bildirme Zorunluluðu Getirme, Rüzgar ve Güneþ Enerjisi Kullanýmý, Araçlarda Sera Gazý Salýnýmlarýnýn Azaltýlmasý gibi projelerle enerjiyi daha verimli kullanabilmenin ve sera gazý emisyonlarýný azaltmanýn yollarýný aradýklarýný vurguladý.

Bugüne kadar 207 bin konutun kentsel dönüþüm kapsamýna alýndýðýný ve böylelikle yýllýk 8 milyon metreküp ton CO2 azalýmý saðlandýðýný belirten Öztürk, çimento, demir ve çelik sanayi atýklarý ile tarýmsal ve hayvansal atýklarýn, çevreye zarar vermeden toplanarak bio reaktör düzeneðinde biyogaz üretimine geçildiðini vurguladý.
 
Dönüþüm için davranýþ deðiþikliði þart
Yeþil Ýþ 2014'te Hubbub Founder CEO'su Trewin Restock da 'Dönüþüm için davranýþ deðiþikliði' konusunda bir konuþma yaptý. Trewin konuþmasýnda, "Ýletiþimi akýlda kalacak hale getirmek, dönüþüm için þart. Kiþilere bir þeyler anlatmak yetmiyor, onlarý hatýrlamak gerekiyor. Kiþilerarasý etkileþimlerde buzlarý eritecek, sýnýrlarý aþýcý aktiviteler uygulanmalý. Organizasyon yöneticileri, daha sürdürülebilir bir çalýþma için sorumluluðu ele almalý ve liderlik görevini yerine getirmelidir. Bireyler, liderlerinin arkasýndan yeþil yaþamaya kayacaklardýr. Bu noktada öncelikle liderleri eðitmeli ve iþlerinin çevre faktörünü düþünmeye zorlamalýyýz" dedi.

Finansmanda yeni araçlar Yeþil Ýþ'te tartýþýldý
Yeþil Ýþ 2014: Sürdürülebilir Ýþ Buluþmasý'nda, sürdürülebilirlik finansmanýnda ortaya çýkan yeni yöntemlerin tartýþýldýðý bir oturum düzenlendi. Oturumda  bankacýlýk ve finansal piyasalarýn sürdürülebilirlik dönüþümünde etkin rol oynadýklarýndan söz edildi; enerji yatýrýmlarýnýn daha duyarlý olmaya baþladýðý ve bankacýlýk sektörünün de kredi vermeden önce riski anlamak istediði vurgulandý.

Akýllý ve yeþil þehirler, yeþil belediyeler?à
Yeþil Ýþ 2014: Sürdürülebilir Ýþ Buluþmasý'nda bu sene yeþil þehirler ve yeþil belediyeler hem ana kulvarda hem de paralel oturumlarda tüm boyutlarýyla tartýþýldý. "Sürdürülebilir belediyelerin önemi" baþlýklý oturumda Prof. Dr. Barbaros Gönergil, belediyelerin Ýklim deðiþikliðiyle mücadele konusunda doðal süreçlere uyum ve insan hatalarýyla etkin mücadele etmeleri gerektiði konularýna dikkat çekti.  Prof Gönergil, "Ýklim deðiþikliði konusunda yerel yönetimler farklý eylem planlarýna ve bu planlarýn uygulanmasýnda sürekliliðe dikkat etmeli" dedi.

'Sürdürülebilir belediye uygulamalarý' baþlýklý bir konuþma yapan Nilüfer Belediye Baþkaný Mustafa Bozbey, Türkiye'nin enerji ithalatý nedeniyle her yýl bütçesinden çok büyük miktarlarýn dýþarýya aktarýlmak zorunda kalýndýðýna dikkat çekti. Bozbey, Nilüfer Belediyesi'nin 'karbonsuz köy' gibi yeþil projelerle sürdürülebilir belediyecilikteki baþarýlý uygulama ve projelerine vurgu yaptý.

'Akýllý þehirlere Doðru' baþlýklý oturumda ise tüm dünyada þehirleþmenin giderek arttýðýna vurgu yapýlarak, þehirlerde yaþama oranýnýn yüzde 50'lerden yüzde 70'lere çýkacaðýna dikkat çekildi. Bu durumda da akýllý þehirlerin kaçýnýlmaz olduðu belirtilerek, önemli olanýn o þehirleri doðru yönetmek olduðu vurgulandý. Bu konuda her ülkenin kendi önceliði olduðu belirtilerek, en önemli konunun enerji olduðuna dikkat çekildi. Alt yapý ve trafik kaynaklý enerjilerin azaltýlmasý gerektiði belirtilerek; paydaþlarýn sürece dahil edilmesi, operasyonel çözümlerin üretilmesi, entegrasyon ve inovasyon gibi akýllý þehirlerde olmasý gereken faktörler sayýldý. þehirlerin verimli ve akýllý þehir olmasý için hükümetlerin öncelikleri belirleyerek kazan-kazan ilkesinin tüm taraflar için uygulamaya sokulmasý gerektiði paylaþýldý.

Sürdürülebilir Ýþ Buluþmasýnda  2 gün boyunca  ana oturumlara ek olarak "Karbon ve Su Yönetimi" "Sürdürülebilir Býnalar ve þehirler" "Enerji Verimliliði ve Enerji Yönetimi" "Sürdürülebilir Belediyeler" "Konuk þehir :Gaziantep" paralel kulvarlarýnda katýlýmcýlar interaktif olarak sorulara cevap aradýlar. Ayrýca Uluslararasý iþbirliði ile "þeffaflýk Ýçin Sürdürülebilirlik Raporlamasý GRI" yan etkinliði de konferansýn paralel kulvarda yer alan diðer önemli  konusu idi. 2 gün süren konferansta iþ dünyasý yoðun katýlým ile sürdürülebilir iþ ortak paydasýnda buluþtu.

Yorumlar

Top