BOðAZÝÇÝ ÜNÝVERSÝTESÝ 'YARININ ÝSTANBUL'U ÝÇÝN ÇALIþACAK

BOðAZÝÇÝ ÜNÝVERSÝTESÝ 'YARININ ÝSTANBUL'U ÝÇÝN ÇALIþACAK

Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araþtýrma Enstitüsü Deprem Mühendisliði Ana Bilim Dalý, UK Research and Innovation (UKRI) tarafýndan desteklenen ''Yarýnýn þehirleri'' projesinin Ýstanbul ayaðýnýn yönetim ve koordinasyon merkezi oldu.

Beþ yýl sürecek proje kapsamýnda Boðaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliði Ana Bilim Dalý bünyesinde Ýstanbul Kent Ofisi kurulacak. Türkiye'den Ýstanbul'un yaný sýra Nairobi (Kenya), Katmandu (Nepal) ve Kito (Ekvador) olmak üzere dünyadan toplam dört þehrin seçildiði proje kapsamýnda, Ýstanbul üzerine yapýlacak çalýþmalarýn yönetimini ve koordinasyonunu Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araþtýrma Enstitüsü Deprem Mühendisliði Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Eser Çaktý ve University College London'dan Prof. Tiziana Rosetto üstleniyor.


Birleþmiþ Milletler'in Sürdürülebilir Kalkýnma Hedefleri'ne yönelik uluslar ve disiplinlerarasý bir araþtýrma projesi olan Yarýnýn þehirleri (Tomorrow's Cities) projesi kapsamýnda, Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araþtýrma Enstitüsü Deprem Mühendisliði Ana Bilim Dalý bünyesinde bir Ýstanbul Kent Ofisi kuruluyor.


Projenin amacý; orta gelir seviyesi ve altýndaki ülkelerde, kriz yönetimi anlayýþýndan, çoklu afet tehlikeleri altýnda kentlerin karþý karþýya bulunduðu riskleri göz önünde bulunduran planlama ve karar alma mekanizmalarýna geçiþi kolaylaþtýrýcý çözümler sunmak.


Proje kapsamýnda ''Yarýnýn Ýstanbul'u'' baþlýðý altýnda Ýstanbul'un çoklu afet risklerine dayanýklý bir kent olmasý ve dezavantajlý gruplarýn olasý afetlerden korunabilmesi için sivil toplum, belediyeler, üniversiteler, meslek odalarý gibi çok sayýda paydaþýn iþbirliði içinde çalýþacaðý geniþ bir platform kurulmasý hedefleniyor.


Yarýnýn þehirleri projesinin genel yönetimi Edinburgh Üniversitesi tarafýndan gerçekleþtiriliyor. Ýstanbul üzerine yapýlacak çalýþmalarýn yönetimini ve koordinasyonunu ise Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araþtýrma Enstitüsü Deprem Mühendisliði Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Eser Çakve University College London'dan Prof. Tiziana Rosetto üstleniyor.


Boðaziçi Üniversitesi'nin yaný sýra, Orta Doðu Teknik Üniversitesi, TED Üniversitesi ve Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi de projenin Ýstanbul ayaðýnýn resmi paydaþlarý olarak yerlerini alýyor. Projenin yönetim ve koordinasyonu için Ýstanbul'da Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araþtýrma Enstitüsü Deprem Mühendisliði bünyesinde bir Ýstanbul kent ofisi kurulacak.


Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araþtýrma Enstitüsü Deprem Mühendisliði Bölümü Ana Bilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Eser Çaktý, Yarýnýn þehirleri projesiyle geliþmekte olan ülkelerdeki kentlerde kriz yönetiminden bilgi temelli risk planlama ve karar verme mekanizmalarýna geçiþi saðlayacak altyapýnýn oluþturulmasýnýn amaçladýðýný aktardý.


Prof. Dr. Çaktý, Ýstanbul'un yanýnda proje için seçilen diðer üç kentte de (Nairobi-Kenya, Katmandu-Nepal, Kito-Ekvador) benzer merkezler kurulacaðýný ve bu merkezlerde ülkelerin önde gelen bilim insanlarý, sivil toplum ve meslek kuruluþlarý ve yerel ve ulusal yönetimlerle sürdürülebilir kentsel kalkýnma için birlikle çalýþacaklarýný da ekledi.


Ýstanbul için üç ana çalýþma temasý belirlendiðini belirten Prof. Dr. Eser Çaktý þu bilgileri verdi:

'' Bu temalardan ilki afet yönetimi ile ilgili sorunlarý vaka çalýþmalarý üzerinden ortaya koymak ve geçmiþ olaylarda yaþananlarý anlamak. Ayrýca sosyologlar, kent planlamacýlarý, ve ekonomistlerin katkýlarýyla kentsel dönüþüm ile ilgili sorunlar da bu aþamada deðerlendirilecek.Ýkinci temada daha çok mühendislik çalýþmalarý yapýlacak. Deprem yer hareketi modellemeleri, farklý bina tiplerine ait yapýsal davranýþýn ve risklerin incelenmesi, belli kentsel altyapý sistemlerinin modellenmesi bu temadaki çalýþmalardan bazýlarý.


Üçüncü tema ise çýktýlarýn bir bilgi platformunda bir araya getirilip çeþitli çoklu tehlike ve risk senaryolarýnýn, kentin geliþim süreçlerinde ne tür etkilere yol açabileceðini görmek. Bu platform çeþitli paydaþlar tarafýndan eriþilip kullanýlabilecek þekilde tasarlanacak. Toplumu oluþturan ve afetlerden etkilenecek mahalle, okullar, belediyeler, özel þirketler, medya gibi tüm yapýlarýn bakýþ açýsýný deðiþtirecek ve hepimizin hayatýný etkileyen önemli gruplarda bir risk kültürü ve bilinç oluþturulmasýna katký saðlamak istiyoruz'' .


Proje hakkýnda bilgi için: https://tomorrowscities.org/city/istanbul

Yorumlar

Top