KENTSEL DÖNÜþÜME YENÝ FÝNANSMAN MODELLERÝ GEREKÝYOR

KENTSEL DÖNÜþÜME YENÝ FÝNANSMAN MODELLERÝ GEREKÝYOR

GÝSP (Gayrimenkul Ýçin Strateji Platformu) tarafýndan düzenlenen 'Kentsel Dönüþümde Yeni Finansman Modelleri' konulu Yuvarlak Masa toplantýsýnda, Ýstanbul'da beklenen deprem dolayýsýyla gündemden düþmeyen Kentsel Dönüþüm konusu, yeni finansman modelleri yönüyle tartýþýldý, somut çözüm önerileri sunuldu.

Gayrimenkulle ilgili her konuda çözüm önerileri geliþtirmek için çalýþan GÝSP, son toplantýsýnda Türkiye'nin deprem gerçeði karþýsýnda geliþtirdiði 'kentsel dönüþüm' için yeni finansman modellerini masaya yatýrdý.


Prof. Dr. Ali Hepþen (Ýstanbul Üniversitesi, Finans Ana Bilim Dalý) ve Dr. Levent Sümer (SMR Strategy)'in sunumlarý ile ve Hakan Gümüþ'ün (GÝSP Baþkaný) yönetiminde gerçekleþtirilen toplantýda, beklenen Ýstanbul depremine hazýrlýk için gereken kentsel dönüþümün yeni finansman modelleri her yönü ile tartýþýldý ve çözüm önerileri sunuldu.


Prof. Dr. Ali Yüksel, 'TÜÝK verilerine göre Türkiye'deki mevcut yapý stoðunun %90'ý, 2001 yýlý öncesinde yapýlmýþ, yani yapý denetim kriterlerine uygun deðil, bu konutlarýn ya yýkýlýp yeniden yapýlmasý ya da güçlendirilmesi gerekiyor, devletimizin Kentsel Dönüþüm ile ilgili alan bazlý yeni dönüþüm planlamasýna göre, yýlda 330.000 adet konut dönüþtürülecek ve bu dönüþüm 20 yýl sürecek, toplamda 6.600.000 yeni konut yapýlacak. Yýllýk maliyetin 50 milyar Türk Lirasý, 20 yýllýk toplam maliyetin 1 Trilyon Türk Lirasý olmasý hesaplanýyor ama bu kaynak nereden bulunacak konusu es geçiliyor. Belediyeler artýk þeffaflýktan ve baðýmsýz denetimden çekinmemeli, bu sayede, Avrupa Yatýrým Bankasý (JESSICA ?û Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) gibi kurumlardan düþük faizli ve uzun vadeli finansman bulunabilir. Geçtiðimiz dönem gündeme gelen Gayrimenkul sertifikalarý yalnýzca bir kez kullanýldý, bu sistem yaygýnlaþtýrýlabilir' dedi.


Konu ile ilgili söz alan Dr. Levent Sümer ise "Birkaç yýldýr piyasadaki yavaþlama artma eðiliminde ve görünüþe göre yabancýya satýþ hiçbir zaman durumu kurtarmaya yetmeyecek çünkü mevcut satýþlar içindeki oraný 1.000.000 satýþta 45.000 adet gibi oldukça küçük bir oran. Gayrimenkul piyasasýna kaynak bulabilmek için ülkemizin sahip olduðu finansman kaynaklarýna yönelmemiz en doðrusu olacaktýr. Bugün BES fonlarýmýzda 120 Milyar Türk Lirasý birikmiþ vaziyette ve bu kaynaðýn %10'luk kýsmý Gayrimenkul sektöründe deðerlendirilse 12 Milyar liralýk bir kaynak yaratýlmýþ olur. Bankalardaki mevduat 2,7 Trilyon TL, 200 Milyar TL vadesiz hesaplarda. 187 Milyar TL konut kredisi kullanýlmýþ, yani birbirini karþýlýyor. Bu vadesiz mevduat fonlar üzerinden kentsel dönüþüm finansmanýna aktarýlabilir. Ayrýca Merkez Bankasý verilerine göre Türkiye'deki yastýk altý birikimler 400 Milyar TL'yi geçmiþ durumda, bu kaynaðýn gayrimenkul piyasasýna aktarýlmasý için gereken düzenleme ve teþvikler hayata geçirilebilir, Altýn Sukuk ve Gayrimenkule dayalý bireysel emeklilik sistemi gibi modeller ile kaynak yaratýlabilir ve bu kaynak öncelikle mevcut satýlmayý bekleyen gayrimenkullerin eritilmesinde kullanýlabilir." diyerek farklý bir noktaya dikkat çekti.


Soru cevap þeklinde devam eden toplantýnýn kapanýþýnda söz alan GÝSP Yönetim Kurulu Baþkaný Hakan Gümüþ ise; 'Görüldüðü gibi deprem konusunda konuþmamýz gereken tek konu Kentsel Dönüþüm ve Kentsel Dönüþüm konusunda konuþmamýz gereken tek konu 'finansman'. Mevcut durumda banka kredileri ile kaynak yaratýlamayacaðý çok açýk, Gayrimenkule Dayalý Bireysel Emeklilik Sistemi, Azalan Ortaklýk, Gayrimenkule ödediðin oranda sahip ol, gibi sistemler kurulabilir, bu sistemlere vatandaþýn güvenmesi için Sermaye Piyasasý Kurumlarý ile birlikte farklý finansman ürünleri üretilmelidir, bu þekilde ihtiyaç duyulan kaynaklar bulunacaktýr.' diyerek sözlerini noktaladý.

Yorumlar

Top