YAZLIK EVLERDE ISI VE SU YALITIMI HEM BÝNANIZI HEM BÜTÇENÝZÝ KORUYOR

YAZLIK EVLERDE ISI VE SU YALITIMI HEM BÝNANIZI HEM BÜTÇENÝZÝ KORUYOR

Pandemi nedeniyle büyük þehirlerde yaþayanlarýn mevsim itibarýyla yazlýk evlere yöneldiðine dikkat çeken ÝZODER; yazlýk binalarýn ýsý ve su yalýtýmý uygulamalarýyla hem yaza hem de kýþa hazýr hale getirilmesi gerektiðini vurguladý.

Covid-19 salgýnýnýn etkisiyle ülkemizde yazlýk bölgelere ilginin arttýðýný ifade eden ÝZODER (Isý Su Ses ve Yangýn Yalýtýmcýlarý Derneði) Baþkaný Levent Gökçe, “Pandemi nedeniyle büyük þehirlerde yaþayanlar mevsim itibarýyla yazlýklarýna yönelirken, birçok þehirde de müstakil evlere ilginin arttýðýný görüyoruz. Salgýn döneminde ailece vakit geçirilen güvenli bir yuva olarak görülen yazlýk evlere bakýþýn deðiþtiði bu dönemde, konut sahipleri, tadilat ve yalýtým planlarý da yapmaya baþladý. Yazlýk bölgelerdeki binalarýn hem yaza hem kýþa hazýrlýklý olmasý için konut sahiplerinin tadilat yasaklarýnýn sona erdiði ekim ayý ve sonrasýný iyi deðerlendirmeleri gerekiyor. Çünkü özellikle nemli bölgelerde kýþ boyunca iyi korunamadýðý için yýpranan yazlýk evlerin, yazýn yeniden elden geçirilmesine ihtiyaç duyuluyor” dedi.


Isý yalýtýmýyla hem yaz hem kýþ enerji tasarrufu


Isý yalýtýmýyla koruma altýna alýnan evlerde ayný zamanda kýþýn ýsýtma, yazýn da soðutma amacýyla harcanan enerji tüketiminde yüksek oranlarda tasarruf saðlandýðýný belirten Levent Gökçe, “Isý yalýtýmý sadece kýþ aylarýnda soðuk havaya karþý deðil, yaz aylarýnda da sýcaða karþý alýnabilecek en etkili önemlerin baþýnda geliyor. Yazýn klimalarýn devreye girmesiyle, ýsý yalýtýmýyla korunamayan konutlarda enerji tüketimi daha da artýyor. Kýþýn da yalýtýmsýz evlerde doðalgaz tüketimi yüksek oluyor. Dolayýsýyla alacaðýmýz ýsý yalýtýmý önlemleriyle hem yaz hem kýþ mevsiminde daha saðlýklý ve konforlu bir yaþam sürerken, enerji savurganlýðýnýn da önüne geçmemiz mümkün” diye konuþtu.


Yazlýk evlerinizi su yalýtýmý ile koruyun


Yapýyý oluþturan ana unsurlar demir ve betonu binanýn ömrü boyunca koruyan su yalýtýmýnýn hayati önem taþýdýðýný vurgulayan Levent Gökçe, þöyle konuþtu: “Son yýllarda ÝZODER’e yapýlan baþvurular arasýnda yapýlarda su yalýtým problemleri konusu da öne çýkýyor. Özellikle sayfiye yerlerinde yýlýn büyük bir kýsmý içerisinde yaþam olmadan kalan yapýlarda, yaðmur suyu ve topraðýn neminden kaynaklý çatýlarda ve bina giriþ katlarýnda sorunlar gözleniyor. Bu sorunlara karþý en etkili çözüm su yalýtýmý uygulamasý yaptýrmaktýr. 1 Haziran 2018 tarihinde yürülüðe giren yönetmelik dikkate alýnarak, gerekli önlemlerin bina inþaatý sýrasýnda alýnmasý sorunu baþtan çözecektir. Halihazýrda yaþanan sorunlara iliþkin de mutlaka yönetmelikte ve ilgili standartlarda yapýlan tanýmlara uygun detay çözümleri ile sonuç almak mümkün olacaktýr. Ayrýca su yalýtýmý yapýlmamýþ, dolayýsýyla korozyona uðramýþ binalarýn depremden olumsuz etkilenmesiyle ortaya çýkan sonuçlar ise ne yazýk ki hem can güvenliði hem de mal güvenliði açýsýndan çok ciddi sonuçlar ortaya koymaktadýr.”

Yorumlar

Top