HILTI'DEN ÞANTÝYELER ÝÇÝN INOVATÝF ÇÖZÜM

HILTI'DEN ÞANTÝYELER ÝÇÝN INOVATÝF ÇÖZÜM

Þantiyelerdeki dijitalleþmenin öncüsü Hilti, Yapý Bilgi Modellemesi (BIM) ve yarý otonom mobil tavanda delim robotu Jaibot ile inþaat sektörüne yüksek katma deðer sunuyor

Dünyanýn en küçük ülkelerinden Lihtenþtayn Prensliði’nde doðan ve bugün yaklaþýk 10 bin ürünüyle inþaat el aletleri sektörünün jenerik markasý olan Hilti, dijitalleþmenin gücünden yararlanarak sektöre katma deðer saðlayan inovatif çözümler sunmaya devam ediyor. 6 kýtada 120’den fazla ülkede faaliyet gösteren Hilti, inþaat projelerinde iþ takibinin dijital olarak kesintisiz bir biçimde sürdürülmesini saðlamak amacýyla hayata geçirdiði Yapý Bilgi Modellemesi (BIM) ile iþ süreçlerindeki hata payýný önemli ölçüde azaltýyor. Özellikle büyük inþaat projelerinde yaþanan zaman ve bütçe aþýmlarýnýn önüne geçebilmek için teknoloji yatýrýmlarýný sürdüren Hilti, BIM verileriyle tasarladýðý yarý otonom mobil tavanda delim robotu Jaibot ile de þantiyelerdeki üretkenliðin önemli ölçüde artmasýný saðlýyor. Geliþtirdiði ürün ve sistemlerle dijitalleþmenin þantiyelerdeki öncüsü ve sektörün çözüm ortaðý olmayý hedeflediklerini belirten Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Özgecan Iþýltan, þantiyelerdeki üretkenlik, takip, güvenlik, hýz ve iþgücü eksikliði sorunlarýnýn giderilmesinde BIM ve Jaibot’un önemli rol oynayacaðýný söylüyor.


Ýnþaat sektöründe faaliyet gösteren firmalarýn sürdürülebilir bir verimlilik saðlayabilmesi için nitelikli çalýþan, hatasýz veri kaydý, þeffaf ve saðlýklý bir bilgi akýþý gibi pek çok unsuru bünyesinde barýndýrmasý gerekiyor. Ýþ süreçlerindeki hata oranýný en aza indirerek zamandan ve bütçeden tasarruf etmenin yolu ise artýk dijitalleþmeden geçiyor. Bu bakýþ açýsýyla dijitalleþmeyi inþaat sektörüne ve þantiyelere taþýyan Hilti, iþ süreçlerinde veri takibinin hatasýz bir biçimde sürdürülmesini saðlayan yeni anlayýþý Yapý Bilgi Modellemesi (BIM) ile projelerin yapýmý sýrasýnda pek çok kiþi tarafýndan sürekli güncellenen bilgilere bütünsel ve kesintisiz bir biçimde ulaþýlmasýný ve bu verilerin dijital olarak takip edilebilmesini saðlýyor. Ýnþaat sektöründeki hata payýný azaltan, üretkenliði ve verimliliði artýrarak projelerin zamanýnda teslim edilmesini saðlayan bu sistem, proje sahibine iþgücü ve veri takibi konusunda hýz ve þeffaflýk sunuyor. Daha önce yapýlan ölçümlerden elde edilen bilgilere göre çözümler sunarak sahada harcanan zamandan tasarruf etmeyi kolaylaþtýran BIM ile maliyetler de önemli ölçüde azaldýðýndan proje sahipleri kazançlý çýkýyor.


Sahada harcanan zaman ve emekten tasarruf

Ýnþaat sektörünün verimliliðini ve üretkenliðini artýrmak için dijitalin gücünden yararlanmak gerektiðini söyleyen Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Özgecan Iþýltan, “Hilti olarak, teknolojik yatýrýmlarýmýzla süreçleri, ekipleri ve verileri akýllýca birbirine baðlayarak þantiyelerdeki dijitalleþmeyi bir adým ileriye taþýyoruz. Hayata geçirdiðimiz yeni anlayýþýmýz BIM ile inþaat sektörüne katma deðer saðlamayý hedefliyoruz. Çalýþma disiplinlerine BIM’i dahil eden proje sahipleri, projenin çeþitli kollarýný yöneten birçok kiþi tarafýndan sürekli güncellenen karmaþýk bilgilere bütünsel ve kesintisiz bir biçimde ulaþabiliyor. Farklý noktalara daðýlmýþ dokümanlarý tek bir yerde toplayan BIM, bilgi akýþýndaki yavaþlýðýn ve tekrarlanmýþ veri giriþlerinin önüne geçiyor. Hata payý çok düþük olan bu veri dokümantasyonu þeffaf bir bilgi akýþý saðladýðý için baþarýlý iþ süreçlerini de beraberinde getiriyor. Bu sistemin en güzel özelliklerinden biri de sahada harcanan zaman ve emekten tasarruf etmeyi saðlamasý. Örneðin, projede belirlenmiþ delme yerlerini PLT ile doðrudan sahada göstererek, delim esnasýnda delinecek noktayý arama sürecini ortadan kaldýrýyor.” dedi.


“Müþterilerimizin çözüm ortaðý olmayý hedefliyoruz”

Hilti olarak hayata geçirdikleri ürün ve sistemlerle tasarým aþamasýndan lojistiðe, uygulamadan kontrol süreçlerine kadar sektörün her alanýna bütüncül bir hizmet sunmayý hedeflediklerini belirten Özgecan Iþýltan, sözlerine þöyle devam etti; “Sektörün bugünü ve geleceði olarak gördüðümüz BIM çözümlerimizle verimlilik, kontrollü malzeme kullanýmý, þeffaf raporlama süreçleri, kalite kontrol ve lojistik yönetimi, iþ saðlýðý güvenliði gibi iþ sahalarýnda sorunlu gördüðümüz noktalara deðinip, bir projenin yatýrým aþamasýndan bakým onarým aþamasýna kadar her noktasýnda çözümler sunuyoruz. Kurulduðumuz günden bu yana tedarikçi firmadan ziyade çözüm ortaðý olmayý hedefleyen bir þirket olarak, BIM yaklaþýmýnda sunduðumuz hizmetlerle bu ortaklýðý bir adým daha öteye taþýmak istiyoruz.”


Yarý otonom mobil robot Jaibot ile þantiyelerde yeni dönem

Hayata geçirdiði yarý otonom mobil tavanda delim robotu Jaibot ile þantiyelerde yepyeni bir dönem baþlatan Hilti, bu inovatif çözümüyle de þantiyelerdeki üretkenlik, güvenlik ve iþgücü eksikliði sorunlarýný ortadan kaldýrmayý hedefliyor. Özellikle fazla sayýda delim gibi fiziksel olarak zorlayýcý iþlerde iþçilere yardýmcý olmak için tasarlanan Jaibot, çalýþanlar tarafýndan uzaktan kumanda ile yönlendirilebiliyor. Görevlerini, BIM verilerine göre kusursuz bir biçimde yerine getiren Jaibot, kablosuz yapýsý, uzmanlýk gerektirmeyen çalýþma disiplini ve tek bir kiþi tarafýndan tabletle kontrol edilebilme özelliðiyle þantiye ve inþaat alanlarýndaki iþ yükünü hafifletiyor. Kendisini iç mekanda doðru bir þekilde konumlandýrabilen Jaibot, þantiyelerde görev tanýmý içerisindeki yerleri toz kontrolü yaparak deliyor ve uygulamaya uygun þekilde iþaretlemeyi tamamlýyor. Jaibot ile fiziksel olarak zorlayýcý ve riskli iþler kolay ve güvenilir bir hale dönüþüyor. Devrim niteliðindeki robotik çözümü Jaibot ile þantiyedeki farklý iþ kollarý arasýnda olasý uyuþmazlýklardan doðacak zaman kayýplarýnýn önüne geçmeyi planladýklarýný belirten Iþýltan, böylelikle daha fazla projenin zamanýnda ve bütçe dahilinde teslim edilmesini saðlamayý hedeflediklerinin altýný çiziyor.


Mekanik, elektrik ve sýhhi tesisat projeleri için ideal çözüm

Jaibot’un, Hilti’nin dijitalleþme yatýrýmlarý ve inþaat sektöründeki verimliliði artýrma hedefiyle tasarladýðý yeni nesil ürünlerden biri olduðunu vurgulayan Iþýltan; “Hilti olarak, yýllardýr ürettiðimiz makinelerin yaný sýra teknolojik geliþmeler alanýnda da ciddi Ar-Ge yatýrýmlarý yapýyoruz. Bu kapsamda týpký BIM gibi Jaibot da kullanýcýlarýmýzýn çözüm ortaðý olma yolunda bize çok önemli bir yol arkadaþý olacak. Görevlerini BIM verilerine dayanarak yürüten Jaibot, dijital dünyadan gelen teorik verileri yüzde yüz kesinlikle sahaya aktarabiliyor. Uzman becerileri gerektirmeyen, tamamen kablosuz ve kullanýmý oldukça kolay olan bu sistem mekanik, elektrik ve sýhhi tesisat projeleri için ideal bir çözüm oluyor.” açýklamasýnda bulundu.

Yorumlar

Top