KÝRALAR NEDEN BU KADAR YÜKSELDÝ?

KÝRALAR NEDEN BU KADAR YÜKSELDÝ?

Türkiye genelinde kiralýk daire bulmak zorlaþýrken bazý þehirlerde kiralar geçen yýla göre yüzde 40 oranýnda arttý. Ancak istenen ücretleri ödemeyi kabul edenlerin bile ev bulmalarý garanti deðil. Öyle ki birçok bölgede boþ daire bulabilmek için onlarca kiþinin bulunduðu listeleri isim yazdýrmak gerekiyor. Peki, kiralar neden bu kadar yükseldi?

Stoklar eridi

Kiralarda yaþanan artýþ hakkýnda bilgi veren Tüm Giriþimci Emlak Müþavirleri Derneði (TÜGEM) Kurucu Baþkaný Hakan Akdoðan “Kiralarýn artmasý aslýnda 2020 yýlýnda artacaðýna bir iþaret verilmiþti bize. 2020’de pandeminin yoðun olduðu dönemde kamu bankalarýnýn baþlattýðý konut kredi kampanyalarý vardý. O dönem, zaten mevcut olan stoklarý çok ciddi bir þekilde eritti. Stoklar eridi ama yerine yeni üretim yapýlamadý. Çünkü pandeminin etkisiyle hem inþaat sektöründe yavaþlama ve ayný zamanda tabi ki maliyetlerin de buna etkisi oldu. Þimdi o stoklarý bitirdik ama maliyetler ve pandemi kýsýtlamalarý yüzünden yeni konut üretiminde çok ciddi bir yavaþlama oldu” dedi.

Deprem korkusu etkiledi

Bunlarýn ardýndan yýl içinde yaþanan depremlerin kentsel dönüþümde de hareketlilik baþlattýðýna dikkat çeken Akdoðan, “Avcýlar, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla, Beylikdüzü gibi ilçelerde yaþayanlarda bu sefer yeni konut bulma ihtiyacý doðdu bu hareketlilikle beraber. Yine ardýndan konut kredileri þu an yüksek, insanlar ev almak yerine kiralamayý tercih ediyorlar. Ardýndan bir de öðrencilerin bu dönem eðitimin yüz yüze yapýlacaðýnýn açýklanmasýyla beraber okuduklarý þehirlere dönmesiyle onlarýn da ev ihtiyacý doðdu. Ayrýca pandemi kýsýtlamalarýndan dolayý düðünler yapýlamýyordu, evlilikler erteleniyordu. Þimdi düðünler de yapýlmaya baþlandý ve evli çiftlerin de ev ihtiyacý meydana geldi. Günün sonunda bu geliþmelerin ardýndan bu fiyat artýþlarýyla karþý karþýya kaldýk” ifadelerini kullandý.

Alýþýk olmadýðýmýz bir dönem

Emlak sektörü olarak alýþkýn olunmayan bir dönemden geçildiðini aktaran Akdoðan, “Özellikle bazý bölgelerde, öðrencilerin de yoðun olduðu ya da þehrin en kalabalýk olduðu bölgelerde sýra var. Ev kiralamak isteyenler ihtiyaçlarýný söyleyip, isimlerini onlarca kiþinin bulunduðu listelere yazdýrýyorlar ve haftalarca sýra bekliyorlar” dedi.

Suiistimal eden ev sahipleri var

Bu dönemi fýrsat bilen bazý ev sahiplerinin durumu suiistimal ettiðini belirten Akdoðan, þunlarý söyledi: “Kira artýþ zammý en fazla tüketici fiyat endeksi kadar olabilir. Fakat o da en fazla. Siz kira kontratýnýn üstüne daha yüksek bir rakam dahi yazsanýz da kesinlikle bu rakam geçerli olmaz. Burada þöyle de bir durum var eski kiracýlarý çýkaralým yeni kiracý alalým. Mal sahiplerimizin böyle bir haklarý yok. Bir kiracýyý çýkarabilmek için bir takvim yýlý içerisinde ödemeden dolayý en az iki kere haklý ihtar çekmesi gerekiyor. Veyahut o dairenin kendisi tarafýndan kullanýlmasý gerektiðini hukuki olarak ispatlamasý gerekiyor. Bu dairenin kullaným amacýnýn dýþýnda kullanýlmasý gerekiyor veya bu daireye çok ciddi bir þekilde zarar verilmiþ olmasý gerekiyor. Eðer mülk sahibi bunlarý ispat edebilirse ve sadece bu haklý sebepler oluþursa kiracýyý tahliye edebilir.

Yorumlar

Top