MAHKEMELER, EMLAK DAVALARIYLA DOLACAK

MAHKEMELER, EMLAK DAVALARIYLA DOLACAK

Son dönemde emlak piyasasýnda büyük bir hareketlilik var. Bazý þehirlerde kiralar yüzde 100 oranýnda arttý. Öte yandan ev sahipleri de sözleþmesi bitmeden kiracýlarýný çýkarýp daha pahalýya yeni kiracý bulma derdine düþtü

Ancak ev sahiplerinin buna hakký yok. Bu nedenle de oluþan anlaþmazlýklar taraflarý dava açmaya zorluyor. Ayrýca ev sahiplerinin 5 yýllýk kiracýlarý için döneme göre uygun bir kira talep etme hakký ile 10. yýlýn sonunda hiçbir sebep göstermeksizin tahliye davasý açma hakký var.  Ýki durumda da ev sahipleri ile kiracýlar davalýk olacaklar.

Daha da artacak

Davalarýn þimdiden açýlmaya baþladýðýný belirten Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan, “Birçok müþterimiz dava açmanýn yolunu soruyor. Hem kiracý olarak hem de ev sahibi olarak dava açmak isteyen birçok insan var. Bu durum piyasanýn gidiþatý nedeniyle artacak. Mahkemeler, emlak davalarýyla dolacak. Büyük bir iþ yükü demek” diye konuþtu.

Kontrat bitmeden çýkaramaz

Kontrat süresi dolmadan kiracýnýn tahliye edilemeyeceðini aktaran Özsan, “Ev sahibi kafasýna göre kiracýyý çýkaramaz. Çýkarabilmesi için kirayý ödemediði için temerrüde düþürülmesi ve sonrasýnda tahliye davasý açýlmasý gerekir. Kiracýya noterden ihtar gönderilip 30 gün süre de verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davasý veya icra takibi yoluyla yapýlacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir. Öte yandan evin içinde mal sahibinin izni olmadan büyük bir deðiþiklik yapýlmasý, evin amacý dýþýnda kullanýlmasý gibi durumlar olursa kiracý tahliye edilebilir. Son olarak tadilat, tamirat ve yýkým varsa kiracý tahliye edilebilir. Kaldý ki bu durum olsa bile kiracýnýn geri davet edilmesi gerekir. Eðer edilmiyorsa kiracýya 1 yýllýk kira bedeli ile taþýnma bedeli ödenir” ifadeleri kullandý.

10 yýl þartý bulunuyor

Özsan’ýn verdiði bilgilere göre 10 yýlýn sonunda mal sahibinin haklý gerekçe ileri sürmesine gerek olmadan kiracýsýný tahliye etme hakký bulunuyor. Bu hakkýn kullanýlabilmesi için de 3 ay önceden ihtarname gönderilmeli.

Erken fesihte tazminat

Özsan, kiracý, evle ya da ev sahibiyle herhangi bir sorun yaþamadýðý halde sözleþme bitmeden evden çýkmak istediði durumda ise izlenen yollar hakkýnda þunlarý söyledi: "Mal sahibinin 3 ay daha kira bedelini talep etme hakký doðar. Ancak mal sahibinin bu 3 aylýk bedeli talep edebilmesi için de 3 aylýk süre içerisinde yeni kiracý yerleþmemiþ olmasý gerekir.”

Yorumlar

Top