YÜKSEK FAÝZ ÝNÞAAT SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKÝLÝYOR

YÜKSEK FAÝZ ÝNÞAAT SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKÝLÝYOR

Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB), her ay merakla beklenen inþaat ve bununla baðlantýlý imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen geliþmeleri ortaya koyan “Hazýr Beton Endeksi” 2021 Aðustos Ayý Raporu’nu açýkladý. Temmuz ayýnda faaliyetteki bayram tatili kaynaklý gerilemeden sonra aðustosta bir yükselme yaþanýrken Beklenti Endeksi pozitif tarafta devam ediyor. Güven Endeksi’nde sýnýrlý bir artýþ görülmekle birlikte, pandemi koþullarýndaki iyileþme ve ekonomik normalleþmeye raðmen inþaatta uzun dönemli toparlanma için gerekli koþullarýn ortaya çýkmadýðý görülüyor.

Türkiye Hazýr Beton Birliði (THBB) her ay açýkladýðý Hazýr Beton Endeksi ile Türkiye’de inþaat sektörü ve baðlantýlý imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen geliþmeleri ortaya koymaktadýr. Ýnþaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve ayný zamanda üretiminden sonra kýsa bir süre içinde stoklanmadan inþaatlarda kullanýlan hazýr betonla ilgili bu Endeks, inþaat sektörünün büyüme hýzýný ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazýr Beton Endeksi’nin 2021 Aðustos Ayý Raporu’nu açýkladý. Rapora göre, temmuz ayýnda faaliyetteki bayram tatili kaynaklý gerilemeden sonra aðustosta bir yükselme söz konusudur. Beklenti Endeksi pozitif tarafta devam etmiþtir. Güven Endeksi’nde sýnýrlý bir artýþ görülmekle birlikte, pandemi koþullarýndaki iyileþme ve ekonomik normalleþmeye raðmen inþaatta uzun dönemli toparlanma için gerekli koþullarýn ortaya çýkmadýðý görülmektedir. Ayný zamanda Güven Endeksi’nin diðer endekslere göre düþük kalmasý, inþaat sektörü özelinde güven tesisinin diðer sektörlere kýyasla çok daha zor olduðuna iþaret etmektedir.

Hazýr Beton Endeksi Aðustos Ayý Raporu verilerine göre beklenti dýþýndaki diðer endeksler, pandemi sonrasýnda Türkiye ekonomisinde toparlanmanýn etkilerinin görüldüðü geçen yýlýn aðustos ayýna kýyasla yüksek görünmektedir.

Raporun sonuçlarýný deðerlendiren THBB Yönetim Kurulu Baþkaný Yavuz Iþýk, “Ekonomideki geniþleme göstergelerine raðmen inþaatýn görece geri kalmasýnýn temel nedeni, yüksek faiz olarak görülebilir. Temmuz ayýnda ipotekli ilk el konut satýþlarý 5 bine kadar gerilemiþ görünmektedir. Geçen yýlýn ocak-temmuz döneminde 128 bin olan ipotekli ilk el satýþlarý bu yýlýn ayný döneminde 33 bine düþerek %74 gerilemiþtir.” diye konuþtu.

Ýnþaat sektörü için planlý ve sürdürülebilir bir büyümeye ihtiyaç var

Ýkinci çeyrekte %21,7 büyüyen Türkiye ekonomisindeki sektörler içerisinde inþaatýn, tarýmdan sonra en düþük pozitif büyüme oranýna sahip olan sektör olduðunu belirten Yavuz Iþýk, “13 çeyrektir inþaat sektörü %3’ten yüksek bir büyüme performansý ortaya koyamamaktadýr. Ýnþaat sektörünün 2009 küresel krizi öncesinde çeyrekler bazýnda ortalamada %9,8 ve kriz sonrasýnda 2010-2017 döneminde %11 olan büyüme rakamý, 2018’den bugüne -%4’e inmiþtir. Bu boyutta bir düþüþ, inþaat sektörü için planlý ve sürdürülebilir bir büyüme ihtiyacýný ortaya koymaktadýr.” dedi.

Yorumlar

Top