BODRUM'DA KÝRALIK EV BULMAK ÝMKANSIZ HALE GELDÝ

BODRUM'DA KÝRALIK EV BULMAK ÝMKANSIZ HALE GELDÝ

Türkiye’nin çoðu þehrinde yaþanan kiralýk ev bulma sorunu, Muðla’nýn Bodrum ilçesinde büyük bir krize dönüþtü. Bodrum’da 12 ay boyunca yaþayan yerlilerin kiralýk ev bulmalarý imkânsýz hale geldi.

Þanslý olup bulabilenler ise ayný daireye önceki yýllara göre iki katý ücret ödemeyi kabul etmek zorunda. Öte yandan bazý ev sahipleri ilçede yaz sezonunda artan kiralar nedeniyle kira kontratlarýný mayýs ayýnda sona erecek þekilde yapmak istiyor. Böylelikle kýþýn 2 bin TL olan daireyi yaz sezonunda 10 bin TL’ye kiralamak istiyorlar. Bazýsý kýþýn boþ kalmasýný da göze alýyor.

Nüfus arttý, evler ayný kaldý

Bodrum’da yaþanan gayrimenkul krizi hakkýnda bilgi veren Gayrimenkul Danýþmaný Þule Alp, “Birçok büyükþehirde son 2-3 aydýr kiralýk daire sýkýntýsý yaþanýyor. Ev bulmak çok zor. Kiralar önceki yýllara göre yüzde 50 oranýnda arttý. Öyle ki Ýstanbul’un bazý þehirlerde bu oran yüzde 100’lere çýktý.  Bodrum’da da durum farklý deðil. Geçen yýl 2 bin TL olan bir daire þu an 4 bin TL civarýnda” dedi.

Yaþanan artýþýn birçok nedeni olduðunu aktaran Alp, “Pandemide inþaat sektörünün durmasýyla yeni yapýlar yapýlamadý. Eldeki stoklar eridi. Bodrum özelinde ise ilçenin nüfusu pandemide iki katýna çýktý. Yazýn üç katýna çýkýp 1 milyonu aþtýðý oldu. 12 ay yaþayanlarýn sayýsý arttý ama daire sayýsý ayný oranda artmadý. Bu nedenle de artýk evler yerlilere bile yetmez oldu” diye konuþtu.

Yaz geliri yetiyor

Ayrýca ilçede gayrimenkul sorunu yaþanmasýnýn bir diðer nedeni ise evlerin günlük, haftalýk kiralama yapýlmasý. Bu durumun büyük bir sýkýntý yarattýðýna dikkat çeken Alp, “Bir ay kiraya verilse en fazla 2 bin TL alýnacak daireden, günlük kiralama yapýlarak 200-300 TL gelir elde ediliyor. Bu da ayda ortalama en az 6-7 bin TL’yi buluyor. Bunu gören ev sahipleri de evi bir kiþiye vermek yerine günlük kiralama yapmayý tercih ediyor. Ancak bu durum ciddi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Öte yandan bu kiralamalarý yapanlar yasadýþý þekilde turizm faaliyeti gerçekleþtirerek haksýz rekabette bulunuyor” ifadeleri kullandý.

Mayýsta çýkma þartý

Bazý ev sahipleri þartlý kiralama yaptýðýný aktaran Alp, þunlarý söyledi: “Ev bulmak çok zor, þanslý olup bulabilenleri ise ev sahiplerinin þartlarý bekliyor. Bazý ev sahipleri, kira þartý olarak kiracýnýn mayýsta çýkmasýný istiyor. Böylelikle evi kýþýn aylýk kiralayýp yaz sezonunun açýldýðý mayýsta ise sezonluk kiralama yaparak yüksek gelir elde etmek istiyorlar. Örneðin 2 bin TL’lik bir ev sezonda aylýk 5-6 bin TL’ye, hatta bazý bölgelerde 10 bin TL’ye kadar kiralanabiliyor. Böyle olunca da kýþýn boþ kalmasýný bile göze alýyorlar.” 

Baþkan Aras: ‘Saatli bomba’

Konuya Bodrum Belediye Baþkaný Ahmet Aras da tepki gösterdi. Sosyal medya hesabýndan paylaþým yapan Aras “Bodrum’da günlük, haftalýk, hatta saatlik bile kiralanmaya başlayan konutlar, kimlik bildirimi yönünden oluşturduklarý asayiş riski, yasal konaklama tesisleri ile haksýz rekabete girerek turizm sektörüne darbe vurmalarý ve neden olduklarý büyük vergi kaybý nedeniyle sadece Bodrum için değil, bulunduklarý her yer için sakýncalýdýr.  Bodrum’u sýrtýnda taşýyanlar, sokakta kalmak üzere. Ve biz, bu durumun seyircisi değil, engelleyicisi olmaya kararlýyýz çünkü, içlerinde kimin yaşadýğý bile belli olmayan konut görünümlü saatli bombalar, bence Bodrum’da kesinlikle olmamalýlar” dedi.

Yorumlar

Top