YABANCILAR, EV ALMAKTAN VAZGEÇTÝ: 300 MÝLYON TL'LÝK ÝPTAL

YABANCILAR, EV ALMAKTAN VAZGEÇTÝ: 300 MÝLYON TL'LÝK ÝPTAL

Deðeri 100-150 bin dolar olan evleri 250 bin dolar gibi gösteren satýcýlar nedeniyle oluþan haksýz kazancýn ve hileli vatandaþlýðýn önüne geçilmesi için 20 Eylül’de devreye giren yapay zekâ tabanlý uygulama sayesinde deðeri üzerinde gösterilen evler tespit edildi. Kaparo veren yabancýlar, almayý planladýklarý evler, 250 bin dolarýn altýnda çýkýnca vatandaþlýk elde edemeyeceklerini anladýklarý için ev almaktan vazgeçti. Bu nedenle yaklaþýk 300 milyon TL’lik konut satýþý iptal edildi.

Hileli vatandaþlýk

Yabancýlara konut satýþý hakkýnda bilgi veren Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan “250 bin dolara gayrimenkul alan yabancýlara vatandaþlýk hakký veriliyor. Ancak bunu suiistimal eden þirketler var. Deðeri 100-150 bin dolar civarýnda olan evleri 250 bin dolara satýlmýþ gibi gösteriyorlar. Bu þekilde hem haksýz kazanç elde edilirken hem de yabancýlar hileli vatandaþlýk sahibi oluyordu. Ancak bunu ortadan kaldýrmak için için 2 Kasým 2020’de getirilen “Yabancýlarýn Taraf Olduðu Ýþlemlerde Düzenlenecek Deðerleme Raporlarýna Ýliþkin Usul ve Esaslar” 1 Ekim'de uygulanmaya baþlandý. Ardýndan hileli iþlemleri engelleyecek yapay zekâ tabanlý bir uygulama oluþturuldu” dedi.

Deðerinden fazla gösterilmiþ

Getirilen uygulama sayesinde birçok hileli iþlemin tespit edildiðini aktaran Özsan, “Suriye, Pakistan, Afganistan ve Irak gibi ülke vatandaþlarýnýn alacaðý evler, 250 bin dolar gösterilmiþ. Ancak eksper raporlarýnda yer alan deðerlemeler, satýcýyla anlaþýlan deðerlemenin altýnda kaldýðý ortaya çýktý. Bunu fark eden yabancýlar, Türk vatandaþlýðý alamayacaklarýný anlayýnca alýmdan vazgeçmeye baþladý. Bu nedenle 1 Ekim'den itibaren yaklaþýk 300 milyon TL’lik konut satýþý iptal edildi” diye konuþtu.

‘Kýsýtlama getirilmeli’

Yabancýlara konut satýþýnda belli kýsýtlamalarýn olmasý gerektiðini dile getiren Özsan, “Türkiye’ye döviz girmesi açýsýndan yabancýlara konut satýþý çok önemli ancak kendi vatandaþlarýmýzýn kiralýk ve satýlýk ev bulamadýðý bir dönemde yabancýlara satýþlara dikkat etmek gerekiyor.  Daha önce konut bedeli, 1 milyon dolardý bu 250 bin dolara düþürülmüþtü. Þimdi bir de inþaat stoklarýnýn erimesi nedeniyle önümüzde 3-5 yýl konut ihtiyacý yaþanýrken neden yabancýlara satýþ yapýlýyor? Beylikdüzü, Esenyurt gibi bölgelerdeki bazý sitelerde tamamen yabancýlara yönelik satýþ yapýlýyor. Bunlara izin verilmemeli, yabancýya satýþta site toplamýna göre yüzde 5-10 oranýnda kýsýtlama getirilmeli” ifadelerini kullandý.

‘Ev deðil ofis satalým’

Özsan yabancýya konut satýþý yerine ofis ve dükkan satýþýnýn yapýlmasý gerektiðine dikkat çekerek, þunlarý söyledi: “Konut bulunmazken, eldeki sýnýrlý konutlarý da yabancýlara vermek doðru deðil. Ancak þu anda ofis ve dükkânda büyük arz fazlasý var. Bu arz fazlasýnýn eritmek için yabancýlara ofis ve dükkân satýlabilir. Böylelikle hem daha yüksek gelir elde edilir hem de vatandaþlarýn ev bulma sorunu çözülür.”

Suriyeliden Çinliye…

Türkiye’yi tercih eden yabancýlarýn ülkeleri hakkýnda da bilgi veren Özsan, “Suriye, Pakistan, Afganistan ve Irak gibi ülkeler ilk sýralarda ancak geçen günlerde Çinliler bir ajans üzerinden Vadi Ýstanbul'dan 20 daire birden aldý. Nedeni ABD'ye gitmek… TC pasaportu olduðunda vize alabiliyorlarmýþ. Çinli ajans 100 daire satýþý için de ön görüþme yapýnca Vadi Ýstanbul'da konut fiyatlarý uçtu. Türkiye vatandaþlarýnýn konut bulamadýðý bugünlerde bu durum önemli bir sýkýntý yaratýyor” dedi.

Yorumlar

Top