GÝGDER'DEN GAYRÝMENKULDE YABANCIYA SATIÞIN NABZINI ÖLÇEN ÝLK ENDEKS:GÝGDEKS

GÝGDER'DEN GAYRÝMENKULDE YABANCIYA SATIÞIN NABZINI ÖLÇEN ÝLK ENDEKS:GÝGDEKS

GÝGDER, marka ve pazarlama þirketi AGS Global iþbirliðiyle gayrimenkul sektörünü ilk kez yabancýya konut satýþ endeksi ‘GÝGDEKS’ ile tanýþtýrdý. Endeks, GÝGDER üyelerinin satýþ fiyatýndan satýþ yöntemine ve güncel sektör beklentilerine kadar pek çok soruya verdikleriyanýtlarýn raporlanmasýna dayanýyor.

GÝGDEKS verilerine göre, yabancýya ortalama konut satýþ fiyatý Nisan-Mayýs-Haziran döneminde 194.602 dolar iken Temmuz-Aðustos-Eylül döneminde ise 196.037 dolar oldu. Böylece Ocak’ta 161.500 dolar olan baz fiyata göre deðer % 21 arttý.


Verilere göre, Temmuz-Aðustos-Eylül döneminde satýþlarýnda kredi kullandýrmadýðýný belirten firmalarýn oraný yüzde 90 gibi yüksek bir seviyede gerçekleþirken yýlýn son çeyreði için olumlu beklentileri olan firmalarýn oraný %36,7 oldu. Bu oran Nisan-Mayýs-Haziran döneminde %91’di. Sektörde yabancýya satýþtaki olumlu beklentiler konusunda temkinlilik eðilimi artýyor.

 

Gayrimenkul Yurt Dýþý Tanýtým Derneði (GÝGDER)marka ve pazarlama þirketi AGS Global iþbirliðiyle gayrimenkul sektörünü ilk kez yabancýya konut satýþ endeksi ‘GÝGDEKS’ ile tanýþtýrdý. Endeks, GÝGDER üyelerinin satýþ fiyatýndan satýþ yöntemine ve güncel sektör beklentilerine kadar pek çok soruya verdikleri yanýtlarýn düzenli olarak raporlanmasýna ve gerçekçi bir eðilim ortaya koymasýna dayanýyor.


GÝGDEKS’in tanýtýmý amacýyla bugün düzenlenen basýn toplantýsýnda endeks çalýþmasýyla ilgili bilgi veren GÝGDER Baþkaný Ömer Faruk Akbal, GÝGDER olarak AGS Global ile gerçekleþtirdiðimiz GÝGDEKS araþtýrmasý, 30 üye firmamýzýn geride býraktýðýmýz çeyrekte yabancýya gayrimenkul satýþlarýnýn adet, ciro ve ortalama satýþ fiyatý bazýnda nabzýný tutarken, gayrimenkul ihracatýna iliþkin güncel konularda yabancýya markalý gayrimenkul satýþ ekosisteminin paydaþlarýnýn görüþlerine de eriþme fýrsatý sunuyor” dedi.


Endeksin sektörün hedeflerine ulaþmasýnda bir denetleme görevi göreceðini ifade eden Akbal, “GÝGDEKS, Türkiye’de yabancýya gayrimenkul satýþýnýn ortalama birim fiyatýný ortaya çýkaran, fiyat beklentilerini ise gerçekçi biçimde ortaya koymayý mümkün kýlacak, yabancýya satýþýn nabzýný tutacak ve hedeflere ulaþýp ulaþmadýðýmýzý test edebilmeye imkan verecek,eþsiz bir veri seti diye konuþtu.


Yabancýya satýþta son çeyrekte ortalama fiyat 196.037 dolara çýktý


Verileri aktaran Akbal, “Ocak 2021'de 410 yabancý yatýrýmcýyla gerçekleþtirdiðimiz araþtýrmada yabancýya ortalama konut satýþ fiyatýný 161.500 dolar olarak tespit etmiþtik. Bu fiyatý baz deðer (100 puan) olarak kabul edersek, Nisan-Mayýs-Haziran döneminde 194.602 dolar ile 120,5 puana yükselen GÝGDEKS, geride býraktýðýmýz çeyrekte yükseliþini sürdürerek 196.037 dolar ile 121,4 baz puana ulaþtý. Baþka bir deyiþle yabancýya ortalama konut satýþ fiyatýnda Ocak ayýndaki bazfiyata oranla yaþanan deðer artýþý %21 oldu” diye konuþtu. 

Türkiye’de yabancý yatýrýmcýya bir konutun ortalama satýþ deðerini 2025’te 225 bin dolara yükseltmeyi ve katma deðeri hakettiði yere getirmeyi planladýklarýný ifade eden Akbal, “Temmuz ayýnda açýkladýðýmýz ‘Gayrimenkul Ýhracatý 2025 Eylem Planý’nda kamuoyuna aktardýðýmýz hedeflere bizi ulaþtýracak adýmlarý bir bir uygulamaya geçirdiðimiz bir dönemdeyiz.Böyle bir süreçte ne kadar yol aldýðýmýzý, her 3 ayda bir yayýnlayacaðýmýz GÝGDEKS veri setleriyle takip edeceðiz” deðerlendirmesinde bulundu.


Satýþlarýnda banka kredisi kullandýrdýðýný belirtenlerin oraný düþüþte


GÝGDEKS verilerine göre, son çeyrekte yabancýya konut satýþlarýnda banka kredisi kullandýrdýðýný belirtenlerin oranýnda anlamlý bir düþüþ gözüküyor. Nitekim, bir önceki çeyrekolan Nisan-Mayýs-Haziran döneminde kredi kullandýrdýðýný belirtenlerin oraný %30 olurken, yaz aylarý itibarýyla oran yüzde 10'a gerilemiþ durumda. Bir diðer deyiþle, satýþlarýnda kredi kullandýrmadýðýný belirtenlerin oraný yüzde 90 gibi yüksek bir seviyede. Bu oranlar, yabancýya satýþ konusunda geliþmiþ Ýngiltere gibi gayrimenkul pazarlarýndaki neredeyse her 2 satýþtan 1'ine ulaþan oranlarla karþýlaþtýrýldýðýnda kat edilecek çok mesafe olduðuna iþaret ediyor.


Sektörde temkinlilik eðilimi artýyor


Araþtýrmaya katýlan sektör temsilcileri, “Yabancýlara konut satýþ adet ve cirolarý düþündüðünüzde önümüzdeki 3 ay için öngörünüz nedir?” sorusuna Nisan-Mayýs-Haziran döneminde %91 oranýnda ‘Artýþ bekliyorum’ yanýtýný verirken, bu oran Temmuz-Aðustos-Eylül döneminde %36,7 olarak gerçekleþti. Sektörde yabancýya satýþtaki olumlu beklentiler konusunda temkinlilik eðilimi artýyor.GÝGDER Baþkaný Ömer Faruk Akbal, “Bir önceki çeyrekteki olumlu sektör beklentileri, son çeyrekte gelen olumlu verilerle realize oldu. Ancak son dönemde uygulamaya geçen otomatik deðerleme sisteminin yabancýya gayrimenkul satýþlarýna olan olumsuz etkileri, sektörde yýlýn son çeyreðiyle ilgili beklentilerde çekimserlik yarattý” dedi. Akbal, bu noktada GÝGDEKS’in Temmuz-Aðustos-Eylül aylarýný kapsayan çeyrek verilerine göre, GÝGDER üyesi sektör paydaþlarýnýn tamamýna yakýnýnýn(%93,3), otomatik deðerleme firmasý atanmasý uygulamasýnýn satýþlarýný olumsuz etkilediðini ifade ettiðini kaydetti. 

 

Otomatik deðerleme firmasý atanmasý ile yaþanan zarar 15 günde 478 milyon TL  

 

GÝGDEKS sonuçlarýna göre, deðerleme yöntemindeki deðiþiklik nedeniyle GÝGDER üyelerinin sadece 15 günde 478 milyon TL kaybý olduðu görülürken, firma baþýna kayýp 18 milyon TL’ye kadar ulaþtý.


Konuyla ilgili deðerlendirmede bulunan Akbal, “Bugün Türkiye’de uluslararasý yatýrýmcýlara satýlan her 100 gayrimenkulden yaklaþýk 25’ini GÝGDER’in gerçekleþtirdiðini göz önüne aldýðýmýzda, 478 milyon TL’lik bu kaybýn tüm sektöre yansýmasýnýn tümevarýmla 1.8 milyar TL’yi rahatlýkla bulabileceði somut bir veri üzerinden görülüyor. Teminat amaçlý hazýrlanan raporlardaki deðerler ile gayrimenkulün piyasa fiyatý arasýnda ortalama %30 ile baþlayýp %45’e kadar varabilen deðer farklýlýklarý nedeniyle yabancý alýcýlarýn güveninin kýrýlmasý, yaþanan maddi zararýn boyutunu yükseltmekle kalmadý, ayný zamanda itibar kaybýna da neden oldu.Çözüm noktasýnda acil bir hamle yapýlmazsa, sektörün yaþadýðý zarar katlanarak önümüzdeki 2-3 ay içinde satýþlar hýzla düþecektir. Bu durumda yýl sonunda 50 bin adetlik satýþ hedefimizin tutmasý çok zor görünmekle birlikte önümüzdeki yýl 30 bin adetleri dahi yakalamakta zorlanýrýz” diye konuþtu.


Hileli raporlarý engelleyebilecek çözümleri

Bakanlýðýmýza sunduk’


Sektörün kanayan bu yarasýný durdurabilmek için GÝGDER olarak uygulamanýn çýkýþ nedeni olan ‘hileli rapor düzenlenmesinin engellenmesi’ adýna alternatif yeni çözümler geliþtirdiklerini, bunlarý Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý’na aktardýklarýný kaydeden Akbal, “Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý ile görüþmemiz olumlu geçti, sayýn bakanýmýz Murat Kurum da konuyu yakýndan takip ediyor. Bu konuda olumlu geliþmeler kaydedebilirsek, kýsa sürede kamuoyu ile paylaþmayý umuyoruz” dedi.


Akbal, GÝGDER olarak Bakanlýk ile paylaþtýklarý çözüm önerilerini þöyle anlattý: “Piyasadaki hileli satýþ fiyatlarýný tespit edebilmek veya firmalara yönelik þüpheleri ortadan kaldýrmak için ilk olarak deðerleme þirketleri, ana tedarikçi olan satýþ ofislerinin fiyatlarýný esas alabilir. Bu kapsamda firmalardan satýþ sözleþmelerini talep edebilir ve buradaki deðerleri referans alabilir. Ýkinci çözüm ise, yabancýya satýþ yapan firmalarýn Bakanlýðýn belirleyeceði ‘baðýmsýz denetim kuruluþlarýnca’ verilecek denetim raporuyla ilerlemelerini saðlayarak daha saðlýklý bir kontrol mekanizmasý oluþturmak. Böylece alýcýlarýn ödeme yaptýklarý gerçek tutarlar, baðýmsýz bir kurum tarafýndan da saptanarak yanýltýcý uygulamalarýn önüne geçilebilir. Böylece tüm sektör topyekun zarara uðramadan,iþini yanlýþ biçimde yapanlarýn belirlenerek sistem dýþý býrakýlacaðý bir adli denetim sistemi kurulabilir.


‘GÝGDEKS sektörde önemli bir açýðý dolduracak’

Bugün ilk 2 çeyrek verilerinden oluþan GÝGDEKS’i tanýtmalarýný takiben GÝGDEKS verilerinin bundan sonra düzenli olarak, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarýnýn ilk haftasýnda yayýnlanacaðýný aktaran AGS Global Yönetim Kurulu Baþkaný Ahmet Güler ise þu deðerlendirmede bulundu:


“GÝGDER için daha önce saha çalýþmasýný yaptýðýmýz, ‘Rekabet ve Ýlham: Türkiye’de Yabancý Gayrimenkul Yatýrýmlarýnýn Geleceðini Ýhracat Odaklý Yeniden Düþünmek’ adlý araþtýrmamýz, Türkiye’de yabancý yatýrýmcýlarýn gayrimenkule ilgisini ölçen ‘ilk kapsamlý çalýþma’ydý. Gayrimenkul sektörünün bilimsel dayanaða sahip araþtýrmalara ve veri bazlýanalizlere artýk daha çok ihtiyacý var. Ancak gerçekçi eðilimleri ortaya koymaya yarayan veriler geliþtirerek sektöre iliþkin saðlýklý deðerlendirmeler ve isabetli öngörüler yapabiliriz. Alanýndaki ilk çalýþma olan GÝGDEKS, bu açýdan yine sektörde önemli bir açýðý dolduracak.” 

Yorumlar

Top