GAYRÝMENKUL YATIRIMI, FAÝZDEN ÇOK KAZANDIRIYOR

GAYRÝMENKUL YATIRIMI, FAÝZDEN ÇOK KAZANDIRIYOR

KPMG Türkiye, ‘Sektörel Bakýþ 2021 – Gayrimenkul Raporu’nu yayýmladý. Rapora göre; faizden daha yüksek getiri saðlayan gayrimenkul sektörü, 2021 ile birlikte toparlanma sürecine girdi ancak dengeler oturmadýðý için istenen ivmeye henüz ulaþýlamadý. Türkiye’nin izlediði ekonomik dengelenme ve düþük faiz politikasý konuta olan talebi artýrdý.

Rapora göre; faizden daha yüksek getiri saðlayan gayrimenkul sektörü, 2021 ile birlikte toparlanma sürecine girdi ancak dengeler oturmadýðý için istenen ivmeye henüz ulaþýlamadý. Yine de ümitli olmak için nedenler var; büyümenin motoru inþaat sektörünün GSYH’den aldýðý payýn 2021’de yüzde 5,8’e çýkmasý, bunlardan biri… Ayrýca 2021’in ilk altý ayýnda, alýnan inþaat ruhsatý kapsamýndaki konut sayýsýnýn son dört yýlýn en yüksek seviyesine çýkmasý da olumlu geliþmeler arasýnda… Rapora göre; Türkiye’nin izlediði ekonomik dengelenme ve düþük faiz politikasý konuta olan talebin artmasýna neden oldu. Bu da Avrupa’nýn en yüksek reel fiyat artýþýný getirdi.  Bu artýþta pandemiyle deðiþen ev anlayýþýnýn da etkisi olurken, hýzlanan þehir hayatý, yazlýklarýn þöhretini elinden aldý

KPMG Türkiye Gayrimenkul Sektör Lideri Özgür Sývacý, rapora iliþkin yaptýðý deðerlendirmede, “Pandemiyle birlikte ekonomik aktivitenin yavaþlamasý hane halkýnýn gayrimenkul yatýrýmlarýna olan talebini de etkiledi. 2021’de baþlayan yeni normalleþme süreci, sektörde toparlanmanýn yolunu açtý. Ancak çok fazla deðiþken var ve dengeler henüz oturmadý” dedi. Bugün, klasik ekonomik döngüler içinde konut sektörünün faiz getirisinden daha yüksek bir getiri saðladýðýna dikkat çeken Sývacý, “2021 ile birlikte güçlü bir toparlanma sürecine girildi ancak dengelerin oturmamýþ olmasý nedeniyle talep tarafýnda temkinli iyimser duruþu destekliyor. Talep koþullarýndaki temkinli görünüme raðmen küresel konut fiyatlarýndaki artýþ trendi ise devam ediyor. Bunun yanýnda iþ dünyasýnda da yaþanan kaçýnýlmaz deðiþim ve benimsenen yeni iþ modelleri sektördeki ezberlerin bozulmasýna yol açtý. Sektör dengelerin oturmasýný ve bu yenilenme sürecine ayak uydurma gayretinde” þeklinde konuþtu. 

Avrupa’nýn en yüksek reel fiyat artýþý 

Sývacý þöyle devam etti: “Ülkeler, salgýn döneminde büyük ekonomik çöküþlerin önüne geçmek adýna farklý para ve maliye politikalarý devreye aldý. Bu farklýlýklar ülkeler arasý ayrýþmalarýn temel sebebi olarak öne çýkýyor. Örneðin, ülkemizde, kredi destekli ekonomik dengelenme politikasý ve beraberinde gelen aþýrý düþük kredi faizleri 2020’de konut talebini önemli ölçüde artýrarak reel fiyat artýþýnýn yüzde 13’ün üzerinde gerçekleþmesine yol açtý. IMF’nin araþtýrmasýna konu olan 63 ülkenin 49’unda reel anlamda fiyat artýþý izleniyor. Yýllýk fiyat deðiþimi analizini daha güncel olan Eurostat verileriyle yaptýðýmýzda ise son bir yýlda yüzde 32’lik artýþla konut  fiyatlarýnýn en fazla arttýðý ülke Türkiye oldu. Bu durumun temel nedeninin geçtiðimiz yýl yürütülen düþük faiz politikasý paralelinde güçlenen talep ve ardýndan gelen enflasyonist baskýnýn bir sonucu olduðunu da ifade etmek gerekiyor.  

Pandemiyle ev anlayýþýnýn deðiþmesi fiyatlarý artýrdý 

Fiyatlarýn rekor düzeyde artýþýnda, özellikle pandemide beklentilerin ve yaþam koþullarýnýn deðiþmesi ön planda bulunuyor. Yüksek metrekareye, müstakil evlere, az katlý yerleþim yerlerine olan talep artarken, kentsel dönüþümün de kirada talepleri canlý tuttuðu ifade edilebilir. Artan maliyetler, yeni konut üretimini azaltýrken, girdi maliyetlerinde ve kredi faizlerindeki yükseliþ de fiyatlara yansýdý. Yeni dönemde konut arzýndaki artýþýn da etkisi ile fiyat artýþ hýzýnda azalma yaþanmasý bekleniyor. Kira artýþ hýzýnda da kentsel dönüþüm uygulamalarýnýn ve talebin kýþ aylarýnda azalmasýyla birlikte benzeri bir azalma görülebilir. 

Hýzlanan þehir hayatýyla yazlýklar tekrar “out” oldu 

Özellikle yýllarca ölü yatýrým kabul edilen yazlýklara yönelik ilgi ise en dikkat çekici geliþmelerden biri oldu. Hareket kýsýtlýlýðýnýn getirdiði sýkýntýlý durumlara karþý, insanlar evden çalýþmanýn da getirdiði rahatlýkla tatil bölgelerindeki yazlýklara yöneldi. Buralarda da fiyatlar rekor derecesinde artýþ gösterdi. Normalleþmenin ardýndan þehir hayatýnýn ve sosyalleþmenin artmasýyla bu eðilim terk edilirken fiyatlarda düzeltme yaþanabileceði beklentiler arasýna dahil edilebilir. 

Girdi maliyetlerine raðmen üretim canlanma trendinde 

Girdi maliyetleri, yeni dönemde sektörün en çok konuþulacak gündem maddelerinin baþýnda yer alýyor. Ancak stoklarýn erimesiyle üreticilerin harekete geçtiði gözleniyor. Bu da yeni ruhsat sayýlarýnýn artmasýndan anlaþýlýyor. Genel duruma bakýlýnca; sektörde yeni konut yapýmýnda son üç yýlda (2017-2020) azalma meydana geldi. Söz konusu tarihler arasýnda tamamlanan konut sayýsý, baþlanan konut sayýsýndan fazla gerçekleþti. Ruhsat stokunun erimeye baþlamasýyla bu yýldan itibaren inþaat ruhsatlarýna talep yeniden canlandý. TÜÝK tarafýndan yayýmlanan yapý izin istatistiklerine göre yapý ruhsatlarýnda 2021 yýlýnýn ilk altý ayýnda bir önceki yýlýn ayný dönemine göre bina sayýsý yüzde 88,4, yüzölçümü yüzde 45,3, bina deðeri yüzde 93,7, daire sayýsý ise yüzde 49,8 arttý.

Büyümenin motoru yeniden devreye girebilir 

Türkiye inþaat sektörü, GSYH’den aldýðý pay itibarýyla öncü sektörler arasýnda yer alýyor. Dönem dönem yüzde 8’leri aþan payýyla “büyüme motoru” konumuna gelen sektörde birkaç yýldýr yaþanan kýrýlganlýk ise bu payýn düþmesine yol açýyor. Geçtiðimiz 10 yýllýk periyotta GSYH’den ortalama yüzde 7 pay alan sektör, 2020 yýlýný yüzde 5 payla kapattý. 2021 yýlýnýn ilk çeyreði ile birlikte pandemi sürecindeki daralmasýný toparlayan sektörün payý yüzde 5,8’e ulaþmýþ durumda.” 

Raporda öne çýkan bazý baþlýklar ise þöyle sýralanýyor:

  • 2021’in ilk altý ayýnda, alýnan inþaat ruhsatý kapsamýndaki konut sayýsý son dört yýlýn en yüksek seviyesinde. Ruhsatlara yönelik bu ilgiye bakarak, önümüzdeki dönemde konutta yeni inþaatta artýþ görülebileceði ifade edilebilir. Yapý ruhsatý verilen yapýlarýn 2021 yýlýnýn ilk altý ayýnda toplam yüzölçümü 65,4 milyon m2 olurken bunun 38,5 milyon m2’si konut, 14,4 milyon m2’si konut dýþý ve 12,5 milyon m2’si ise ortak kullaným alaný olarak gerçekleþti.
  • Ýnþaat maliyet endeksi, bu süreçte sektörde yaþanan maliyet artýþýný gözler önüne seriyor. Haziran 2021 öncesinde bir ay hariç on beþ ay boyunca yükselen gösterge, an itibarýyla yüzde 42,5 seviyesinde. Endeksteki yýllýk artýþ oraný Mayýs 2020’de yüzde 5,8 seviyesindeydi. Sektörde maliyetlerde yaþanan bu artýþ, fiyatlarda da kendini doðal olarak gösteriyor. 2021 yýlý Haziran ayýnda bir aylýk yüzde 2,7 oranýnda artan konut fiyat endeksinde yýllýk artýþ oraný yüzde 29,2. Bu deðer, enflasyondan arýndýrýldýðýnda ise reel artýþ yüzde 9,9 olarak ölçülüyor.
  • Satýþlar tarafýnda 2020 yýlýnda izlenen manzara 2021 yýlý için geçerli deðil. Düþük kredi faizlerinin desteklediði ortamda tarihi zirveler görülen satýþlarda hýzlý bir geri çekilme yaþanýyor. Verilere aylýk deðil yýllýk bazda bakýlacak olursa; 2021 yýlýnýn ilk yedi ayýnda konut satýþlarýnýn yüzde 23 daraldýðý görülüyor. Bu hareketin temel sebebi ise ipotekli yani kredili konut satýþlarýnýn ayný dönemde yüzde 69 azalmýþ olmasý.
  • Kredi imkanlarýnýn geniþlemesi 2020 yýlýnýn ilk yedi ayýnda satýþlarýn neredeyse yarýsýnýn konut kredileri aracýlýðýyla yapýlmasýna yol açmýþtý. Bu oran, 2021 yýlý için yüzde 19 seviyesinde.
  • Bu süreçte, TL’de yaþanan deðer kaybý yurt dýþý yerleþiklerin ülkemizdeki gayrimenkul alýmlarýnýn da artmasýna yol açtý. 2020 yýlýnýn ilk yedi ayýnda satýlan gayrimenkullerin yüzde 2’si yabancýlar tarafýndan satýn alýnýrken bu yýl ayný oran yüzde 3,8’e yükselmiþ durumda.
  • Mevsim etkilerinden arýndýrýlmýþ inþaat sektörü güven endeksi temmuz ayýnda yüzde 4,7 oranýnda artarak 86,3 oldu. Endekste eþik deðer 100 olmasýna ve bu deðerin altý olumsuz görünüme iþaret etmesine karþýn toparlanma eðilimi olumlu olarak deðerlendirilebilir.
  • 2021 yýlýnýn ilk çeyreði itibarýyla ülkemizdeki 447 AVM’de 13,6 milyon metre kare alan arz ediliyor. 2007-2017 döneminde AVM sayýsý ve metrekare arzý itibarýyla üçe katlanan pazardaki arz hem piyasanýn doymasý hem de buna baðlý olarak geliþen diðer sonuçlarla birlikte yatay seyrine devam ediyor. AVM pazarýnda da toplam hacmin üçte birinden fazlasýný barýndýrana Ýstanbul merkez olma konumunu sürdürüyor.
  • Avrupa Ýstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre son bir yýlda yüzde 32’lik artýþla konut fiyatlarýnýn en fazla arttýðý ülke Türkiye oldu. Avrupa Birliði genelinde ise 2021’in birinci döneminde bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 6,1’lik artýþ kaydedilirken, Türkiye’den sonra konut fiyatlarýnýn en fazla arttýðý ülkeler yüzde 17 ile Lüksemburg, yüzde 15,3 ile Danimarka ve yüzde 12 ile Litvanya oldu.
  • Konut fiyatlarýnda olduðu gibi AB ülkeleri arasýnda en fazla kira fiyat artýþýnýn olduðu ülke Türkiye. Eurostat’ýn verilerine göre 2020 ile 2021 arasýnda Türkiye genelinde kiralar yüzde 9,4 oranýnda arttý. Türkiye’yi yüzde 5’lik artýþla Avusturya, yüzde 4,1’lik artýþla da Letonya takip ediyor. Türkiye’de kira fiyatlarý daha çok büyük illerde arttý.

Yorumlar

Top