TÜRKÝYE ÝMSAD’DAN ‘DÜNYA ÞEHÝRCÝLÝK GÜNÜ’ AÇIKLAMASI

TÜRKÝYE ÝMSAD’DAN ‘DÜNYA ÞEHÝRCÝLÝK GÜNÜ’ AÇIKLAMASI

Türkiye ÝMSAD Baþkaný Tayfun Küçükoðlu: “Yaþam kalitesi yüksek þehirler için enerji verimli ve güvenli yapýlara sahip olmamýz þart”

Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði), ‘8 Kasým Dünya Þehircilik Günü’ dolayýsýyla yaptýðý açýklamada; uzun vadeli bir planlama ile þehirlerde yaþam kalitesini destekleyen güvenli ve enerji verimli yapýlarýn artýrýlmasý gerektiðini vurguladý. Enerji maliyetinin tüm dünyada arttýðýna dikkat çeken Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, “Tüm þehirlerimizde depreme dayanýklý, enerji verimli yapýlarýn sayýsýný artýrmak için sürdürülebilir binalara odaklanmalýyýz. Küresel iklim krizi enerji kaynaklarýmýzýn sürdürülebilir olmasý için þehirlerimizde verimliliði zorunlu kýlýyor. Tüm dünyada ciddi bir þekilde artan maliyetler hem üreticiyi hem de tüketiciyi bu konuda daha duyarlý hale getiriyor. Yaþadýðýmýz binalarda enerji tüketimini azaltmak ve gelecek nesillere daha saðlýklý, yaþam kalitesi daha yüksek þehirler býrakmak adýna enerjiyi verimli kullanmak zorundayýz” dedi. 

Dünya genelinde petrol, doðal gaz ve kömür fiyatlarýnýn yükselmesi nedeniyle enerjide büyük oranda dýþa baðýmlý olan Türkiye’nin de enerji faturasýnýn artacaðýný belirten Türkiye ÝMSAD Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, þunlarý söyledi: “Enerji maliyetlerindeki artýþ, enerjinin büyük kýsmýnýn binalarda kullanýldýðý ülkemizde, hane halkýnýn daha yüksek bedel ödemesine neden olacak. Dolayýsýyla sadece sanayide üretim aþamasýnda deðil evlerimizde tüketim noktasýnda da birlikte hareket etmeli ve bu konuya yönelik ortak bir bilinç oluþturmalýyýz. Bu bilinç sayesinde hem hane bütçesine hem de ekonomimize ciddi oranda tasarruf saðlayabiliriz. Ayný zamanda dünyamýzý korumak, gelecek nesillere daha saðlýklý þehirler býrakmak adýna enerjiyi verimli kullanmak zorundayýz.” 

Enerji verimliliði konusunda kendimizi geliþtirebileceðimiz çok fazla alan olduðunu vurgulayan Tayfun Küçükoðlu, “Ülke olarak 2019’da ithal ettiðimiz enerji miktarý 41 milyar dolar. Toplam kullandýðýmýz enerji 58 milyar dolar seviyesinde. Yaklaþýk yüzde 70’ini ithal ettiðimiz bu enerjinin en büyük kýsmý konut ve hizmetler bölümünde kullanýlýyor. Toplam enerjinin yüzde 35’i konut ve hizmetlerde, yüzde 34’ü sanayide, kalan kýsmý ulaþtýrma, tarým ve hayvancýlýk ile enerji dýþý alanlarda tüketiliyor. Yani enerji en fazla konut ve hizmetler alanýnda tüketiliyor, bunun karþýlýðý da yaklaþýk 20 milyar dolar. Biz inþaat malzemeleri sanayicileri olarak, konut ve hizmetler tarafýndaki bu 20 milyar dolar seviyesinde tüketilen enerjinin yüzde 30 ila 40’ýný tasarruf edebiliriz. Bunun için gerekli yeteneklere, altyapýya, her türlü enerji verimli enstrümanlarý hayatýmýza geçirerek enerji tasarrufu elde etme imkanýna sahibiz. Bu tasarruf miktarý hem iklimin korunmasý hem de ülkemiz ekonomisinin cari açýðýnýn doðru yönetilmesine hem de daha iyi þehirlerde yaþamaya katký saðlayacak bir seviyede” diye konuþtu. 

Pandemiyle birlikte hayatýmýza giren maske, mesafe ve temizlik kavramlarý sonrasý yeni þehircilik anlayýþýyla birlikte mobil, modüler, temassýz bina ve konut imalatlarýnýn gündemde olduðunu belirten Tayfun Küçükoðlu, “Ýç ortam hava kalitesi pandemi döneminde öncelikli hale geldi. Binalarýn havalandýrýlmasýnýn yanýnda enerji verimliliðine büyük etkisi olan baþta ýsý yalýtýmý olmak üzerre, ýsýtma,  soðutma, piþirme, aydýnlatma, taþýma ve atýk yönetimi en önemli inþaat uygulamalarý oldu. Bu yüzden yeni þehircilik anlayýþý için özellikle Avrupa baþta olmak üzere eski binalarda enerji verimliliði arttýrma çalýþmalarýnýn giderek hýz kazanmasý bu konulardaki yatýrýmlara aðýrlýk verilmesini gerekli kýlýyor” dedi. 

Yaþam kalitesi yüksek þehirlere sahip olabilmek adýna bir diðer önemli konunun güvenli yapýlar olduðunun altýný çizen Tayfun Küçükoðlu, kentlerde artan nüfusun altyapý, güvenlik, saðlýk ve konut açýðý gibi yeni sorunlarý beraberinde getirdiðine dikkat çekti. Tayfun Küçükoðlu, “Öncelikle, deprem kuþaðýnda bulunan ülkemizde riski depremin deðil güvensiz yapýlarýn oluþturduðu bilinciyle hareket etmeli, þehirlerimizi bu gerçeklik çerçevesinde kurgulamalýyýz. Kentsel dönüþüm sürecini iyi deðerlendirerek tüm þehirlerimizde önceliði can ve mal güvenliðine vermeliyiz. Akýllý þehirler, akýllý altyapý ve üstyapýlarla; deprem, yangýn, sel ve diðer doðal afetlere karþý toplumun güvenliði saðlanmalý” diye konuþtu. 

Kaynaklarýn akýlcý ve etkin kullanýmý günümüzde daha önemli hale geldiðini ifade eden Tayfun Küçükoðlu, “Enerji verimli, çevre dostu binalara eðilimin hýz kazandýðý bu süreçte, þehirlerimizi sürdürülebilir malzemelerle inþa etmemiz büyük önem taþýyor. Dolayýsýyla sýnýrlý kaynaklarýmýzý daha iyi kullanarak ‘az ile çok’ anlayýþý ile hareket etmeliyiz. Uzun vadeli bir planlama ile þehirlerimizde yaþam kalitesini destekleyen sürdürülebilir yapýlarýn sayýsýný artýrmak için inovatif ürünler geliþtirerek, daha saðlýklý, daha iþlevsel ve doðayla dost þehirlerin inþasý için çalýþmalýyýz” þeklinde konuþtu.

Yorumlar

Top