ÝMSAD, 2022’YE GÝRERKEN SEKTÖRDEKÝ GELÝÞMELERÝ DEÐERLENDÝRDÝ

ÝMSAD, 2022’YE GÝRERKEN SEKTÖRDEKÝ GELÝÞMELERÝ DEÐERLENDÝRDÝ

Türkiye ÝMSAD Baþkaný Tayfun Küçükoðlu: “2021’de 30 milyar dolara ulaþmasýný beklediðimiz ihracattaki büyüme 2022’de de sürecek”

Türkiye ÝMSAD Gündem Buluþmalarý’nýn 48’ncisi, ‘2022’ye Girerken Sektör Deðerlendirmesi’ baþlýðý altýnda gerçekleþtirildi. Ýnþaat malzemesi sanayisinin son 3 yýlý 21 milyar dolar ihracat ile tamamladýðýný belirten Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, “2021 yýlý ihracatýmýzýn yüzde 48’lik artýþla 30 milyar dolara ulaþmasýný ve tonaj açýsýndan da yüzde 9’luk bir büyüme saðlamayý bekliyoruz. 2022’de de ihracattaki büyümemizin devam edeceðini öngörüyoruz” dedi. 


Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði) tarafýndan 48’inci kez düzenlenen Gündem Buluþmalarý, Demirdöküm’ün katkýlarýyla 6 Ocak Perþembe günü online olarak gerçekleþtirildi. Dünya Gazetesi (NBE) Yönetim Kurulu Baþkaný Hakan Güldað’ýn moderatörlüðünü yaptýðý ‘2022’ye Girerken Sektör Deðerlendirmesi’ baþlýklý toplantýnýn konuþmacýsý Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu oldu. 


Ýnþaat malzemesi sanayicileri, iþ dünyasýndan isimler ve sektör profesyonelleri tarafýndan ilgiyle takip edilen toplantýda; ‘2021 yýlýný sektör nasýl geçirdi?’, ‘Yeþil Mutabakat sektörümüz açýsýndan neden önemli?’, ‘2021’de tedarik zincirinde neler oldu?’, ‘2021’de küresel ticaret her þeye raðmen bölgesel ticarete galip gelmiþti, 2022’de hangisi öne geçecek?’ baþlýklý konular ele alýndý. 


Önümüzdeki 10 yýla dijital ve yeþil dönüþüm damga vuracak


Toplantýnýn moderatörü Hakan Güldað, dünyada büyük bir dönüþüm yaþandýðýna dikkat çekerek, “Belki koronavirüs bu anlamda bir rol çaldý ama zaten daha öncesinde de bu büyük dönüþümün iþaretleri gelmeye baþlamýþtý. Sanki Covid-19 tüm dünyada bu konuda bir alarm iþlevi gördü. Bugün iki dönüþümle karþý karþýyayýz. Muhtemelen önümüzdeki 10 yýla dijital ve yeþil dönüþüm damga vuracak” diye konuþtu. 


Yenileme, 2022’de azalarak da olsa devam edecek


Konuþmasýna sektörün son dönemini deðerlendirerek baþlayan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, “Ýnþaat malzemesi sanayisi 2021’i yüzde 20’lik bir büyüme ile tamamlayacak. Ýnþaat sektörünün ise yýlý büyüme kaydetmeden tamamlayacaðýný görüyoruz. ‘Bu yüzde 20’lik büyüme nereden geldi’ diye baktýðýmýz zaman, bunun yüzde 10’unun yenileme, yüzde 10’unun da ihracat tarafýndan geldiðini görüyoruz. Buradan 2022’ye bakmaya baþladýðýmýzda ise Covid-19 etkisinin azalmasýyla beraber yenileme alýþkanlýklarýnýn devam edeceði ama 2020 ve 2021’deki kadar etkin olmayacaðý kanaatindeyiz. Ýnþaat sektörünün büyüme hareketine baþlayacaðýný, ihracattaki büyümemizin de devam edeceðini öngörüyoruz” dedi.  


Ýhracatta büyük artýþ


Sektörün ihracatýnýn son dönemde hýzla arttýðýný vurgulayan Tayfun Küçükoðlu, “2021’deki ihracat geliþmeleri baþýndan bu yana güçlü bir yükseliþ gösteriyor. Son 3 yýldýr, yani 2018, 2019 ve 2020’de yaklaþýk 21 milyar dolarlýk ihracat gerçekleþtirdik. Bunun yanýnda ortalama 7 milyar dolarlýk ithalatýmýz oldu. 2020’de ihracatta 60 milyon tonla rekor kýrdýk. 2021’e geçtiðimiz zaman 21 milyar dolarlýk ihracatýmýzýn yüzde 48’lik artýþla 30 milyar dolara ulaþacaðýný ve tonaj açýsýndan da yüzde 9’luk bir büyüme saðlayacaðýmýzý düþünüyoruz” diye konuþtu. 


Ýhracatta sektörümüzün büyümesinde üç temel faktör var


Ýnþaat malzemesi sanayisinin büyümesinde üç temel faktör olduðunu vurgulayan Tayfun Küçükoðlu, konuþmasýna þöyle devam etti: “Bu faktörlerden ilki pandemi nedeniyle ülkemizin coðrafi olarak kazandýðý stratejik öneminin daha da artmasý, ikincisi sektörümüzün çok güçlü rekabet potansiyeli, üçüncüsü ise emtia, enerji ve lojistikte döviz bazýndaki fiyat artýþýnýn birim ihracat fiyatýmýzý artýrmasýdýr. 3 temel faktörün ihracatýmýzýn rekor seviyeye çýkmasýnda önemli kaldýraç olduðunu söyleyebiliriz. Her zaman söylediðimiz gibi geleceðe yönelik öngörülerimizi ancak bugünü doðru deðerlendirebilirsek yapabiliriz. Dolayýsýyla emtia, enerji ve lojistik fiyatlarýnda oluþabilecek bir dengelenmenin ihracatýmýza olasý etkisini de göz ardý etmemeliyiz. Sektörümüzün rekabet gücü ve ülkemizin coðrafi konumunun önemi burada en önemli stratejik avantajlarý oluþturuyor. Bu avantajlarý büyüterek geleceðe taþýmamýz gerektiðine inanýyoruz. 


Küresellikten bölgeselliðe doðru bir dönüþüm olacak


Bölgesel ticaret konusundaki son geliþmeleri de deðerlendiren Tayfun Küçükoðlu, sözlerini þöyle tamamladý: “Pandemi dönemiyle beraber ticaret savaþlarýnýn çok daha netleþtiðini, emtialarýn ülkelerin birbiriyle rekabetinde de kullanýldýðýný görüyoruz. Dolayýsýyla tedarik zincirindeki alternatif lojistik çözümleri arama, alternatif tedarik bölgeleri oluþturma gibi konular kalýcý olacak. Þimdi AB kendi içinde Yeþil Mutabakat ile beraber çevresinde bir alan oluþturuyor. RCEP ile beraber 15 ülkenin oluþturduðu dünya ticaretinin üçte birini kapsayan en büyük bölgesel ticaret anlaþmasý yapýlýyor. Son 30 yýla damgasýný vuran ve inanýlmaz bir süratle gerçekleþen globalleþmenin yerini bölgeselleþmeye býraktýðýný, küresellikten bölgeselliðe doðru bir dönüþüm olacaðýný ve ülkemizin öneminin daha fazla artacaðýný çok net söyleyebiliriz. Orta ve uzun vadeli baktýðýmýz zaman gelecek 10 yýlda muazzam geliþmeler yaþayabileceðimizi öngörüyoruz.”

 

Türkiye ÝMSAD 48. Gündem Buluþmalarý’nýn tamamýný aþaðýdaki linkten izleyebilirsiniz... 

https://youtu.be/w99FJLuuOOE

Yorumlar

Top