MÜTEAHHÝTLER, FÝYAT FARKI DÜZENLEMESÝNDE ÜÇ MADDELÝK BEKLENTÝ AÇIKLADI

MÜTEAHHÝTLER, FÝYAT FARKI DÜZENLEMESÝNDE ÜÇ MADDELÝK BEKLENTÝ AÇIKLADI

Kamu projeleri yürüten müteahhitlerin uzun zamandýr beklediði fiyat farký düzenlemesinin görüþüldüðü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantýsýna katýlan Türkiye Müteahhitler Birliði Baþkaný M. Erdal Eren, eksik yanlarýna iþaret ettiði düzenlemenin mevcut haliyle yasalaþmasý durumunda sektörde çok sayýda iflasýn ortaya çýkacaðýna ve bunun ekonominin genelinde sorunlar yaratacaðýna dikkat çekti. Eren, yaþanan sorunun telafi edilmesi için “ilave fiyat farkýnýn 2021 yýlý tamamý için uygulanmasýný, bu yýl da enflasyonda düþüþ maliyetler paraleline gelene kadar devam etmesini ve hiç baþlamamýþ veya az ilerlenen iþler için þartsýz tasfiye hakký tanýnmasýný” talep etti. Müteahhitlerin taleplerine karþýn fiyat farký düzenlemesi sadece 01.07.2021- 31.12.2021 dönemini kapsayacak þekilde ve tasfiye hakký düzenlenmeden Komisyon tarafýndan kabul edildi. Kanun teklifinin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’na sunulmasý bekleniyor.

Kamu projeleri yürüten müteahhitlerin girdi maliyetlerinde yaþadýðý öngörülemez yüksek artýþlara iliþkin olarak uzun zamandýr beklediði fiyat farký düzenlemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüþüldü. Ýlave fiyat farký ödenmesini teminen hazýrlanan kanun deðiþikliði teklifinin görüþüldüðü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda davetli olarak konuþan Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB) Baþkaný Erdal Eren, düzenlemedeki eksik yanlara iþaret ederek firmalarýn yaþadýðý soruna tatmin edici bir çözüm getirilmemesi durumunda sektörde çok sayýda iflasýn ortaya çýkacaðýna dikkat çekti. Mevcut sorunun telafi edilmesi için üç maddelik bir öneride bulunan Eren, bu kapsamda fiyat farký uygulamasýnýn öngördüðü 6 ay yerine 2021 yýlý tamamý için hayata geçirilmesini, ilave fiyat farkýnýn bu yýl da ilgili endeks deðiþimleri piyasa hareketleri ile eþitleninceye kadar devam etmesini ve hiç baþlamamýþ veya %50’den az ilerlenmiþ iþler için þartsýz tasfiye hakký tanýnmasýný talep etti.

 

Mayýs 2020’den Aralýk 2021’e dek ortalama girdi maliyetleri yüzde 277 artarken firmalara sözleþmelere dayalý olarak ödenen fiyat farkýnýn %120 olduðuna iþaret eden TMB Baþkaný Erdal Eren, “2021 yýlýnda da malzeme fiyat artýþ oraný yüzde 146 iken ÜFE’deki artýþ yüzde 78. Neredeyse yüzde 100’ün üzerinde bir maliyet artýþýndan bahsediyoruz. Þunu da vurgulamalýyýz ki; batmakta olan müteahhit sadece kendi servetini batýrmýyor, tedarikçilerini de beraberinde batýrýyor ve çalýþtýrdýðý iþçiler de iþsiz kalýyor. Türkiye’de inþaat sektörü istihdamýn yüzde 7’sini oluþturuyor” dedi.

 

‘En az iþ yapýlan dönemi kapsýyor’

Anadolu’nun her yerinden çok sayýda müteahhitin kendilerine ulaþtýrdýðý talepleri aktaran Eren, þöyle devam etti: “Yasa teklifinde yýlýn son altý ayýnda yapýlan iþler için özel bir fiyat farký uygulamasý düþünülmüþ. Halbuki artýk nefesi tükenmiþ olan meslektaþlarýmýzýn en az iþ yaptýklarý ve son 2 ayý da kýþta olan altý aydan bahsediyoruz. O nedenle ilave fiyat farkýnýn Ocak 2021’den itibaren uygulanmasý hiç deðilse zararlarýn bir kýsmýnýn karþýlayabilir. Ýkinci olarak; uygulama 31 Aralýk 2021’de bitiyor ancak 5 Ocak’ta çimentonun fiyatýnýn daha da arttýðýný görüyoruz. Bu fiyat farký uygulamasýnýn, enflasyonda düþüþün maliyetler paraleline geldiði tarihe kadar bir þekilde devam ettirilmesini bekliyoruz.”

 

‘Tasfiye hakký ile kamu üstündeki yükler de azaltýlýr’

Aktardýðý ilk iki talebin kabul görmesi halinde ilgili projelerin devam edebileceðini, ancak düzenleme mevcut haliyle yasalaþýrsa müteahhitlerin yarýsýndan fazlasýnýn tüm mal varlýklarýný kaybetme endiþesiyle teminatlarýný yakmayý göze aldýðýný belirten TMB Baþkaný Eren, þunlarý kaydetti: “Bu da yine kamu yatýrýmlarýnýn durmasý anlamýna gelir. Bizim önerimiz sözleþmelerine daha yeni baþlamýþ, iþi henüz yüzde 50’nin altýnda olan meslektaþlarýmýza tasfiye imkanýnýn da bu yasanýn içine konmasýdýr. O zaman gücü tükenmiþ, artýk sermayesini yitirme noktasýna gelmiþ, batma noktasýna gelmiþ meslektaþlarýmýz hiç deðilse canlarýný kurtarýrlar, iþler tasfiye edilir. Biliyorsunuz bazý ihaleler çok acil deðil, bu durumda baþlamamýþ veya yeni baþlamýþ olan kamu yatýrýmlarýnýn belki de uzun bir süre ihale edilmemeleri yoluyla kamu üstündeki yükler de azaltýlýr”.

 

Müteahhitlerin taleplerine karþýn düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ilave fiyat farký ödenecek dönem 01.07.2021- 31.12.2021 tarihleri arasýný kapsayacak þekilde kabul edildi. Kanun teklifinde ayrýca tasfiye hakký düzenlenmeyip sadece devir ile ilgili hükümlere yer verildi. Düzenlemenin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’na sunulmasý bekleniyor. 

 

TMB Baþkaný Eren, giriþimlerini son ana kadar sürdüreceklerini belirtirken, TBMM ve Sayýn Cumhurbaþkaný tarafýndan düzenlemede iyileþtirme yapýlmasý yönünde umutlarýný korumaya çalýþtýklarýný kaydetti. Müteahhitler TMB çatýsý altýnda daha önce de Hazine ve Maliye Bakanlýðý nezdinde yoðun giriþimlerle fiyat farký düzenlemesini gündeme getirmiþ; Baþkan Eren, Komisyon toplantýsý öncesinde de AKP Grup Baþkan Vekili Mustafa Elitaþ ile Plan ve Bütçe Komisyonu Baþkaný Cevdet Yýlmaz’ý ziyaret ederek kamu müteahhitlerinin sorunlarýný paylaþmýþtý.

Yorumlar

Top