‘ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ HAFTASI’NDA TÜRKÝYE ÝMSAD’DAN AÇIKLAMA

‘ENERJÝ VERÝMLÝLÝÐÝ HAFTASI’NDA TÜRKÝYE ÝMSAD’DAN AÇIKLAMA

Türkiye ÝMSAD Baþkaný Tayfun Küçükoðlu: “Gelecekte var olmak için sýnýrlý kaynaklarýmýzý daha verimli kullanarak ‘az ile çok’ yapmalýyýz”

Enerji Verimliliði Haftasý’ dolayýsýyla açýklama yapan Türkiye ÝMSAD Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, “Geleceðimizi, sanayimizi, binalarýmýzý ve ticaretimizi þekillendirecek uzun vadeli planlarýn devreye alýndýðý bir süreçte ‘az ile çok’ yapabilmenin önemi daha da artýyor. Sýnýrlý kaynaklarýmýzý daha verimli kullanarak, az kaynak ile daha çok iþ ve ürün üretmeliyiz. Gelecekte var olmanýn ve sürdürülebilir baþarýnýn temel kuralý, ‘az ile çok’ anlayýþýný her alanda daha ileriye taþýyabilmektir” dedi. 


Türkiye ÝMSAD (Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði) Yönetim Kurulu Baþkaný Tayfun Küçükoðlu, ‘10-16 Ocak Enerji Verimliliði Haftasý’ dolayýsýyla yaptýðý açýklamada; günümüzde enerji verimliliðinin öneminin daha da arttýðýný belirterek þunlarý söyledi: “Kaynaklarýn akýlcý ve etkin kullanýmý günümüzde daha önemli hale geldi. Bugün sadece sanayide, üretim aþamasýnda deðil evlerimizde tüketim noktasýnda da birlikte hareket etmeli ve bu konuya yönelik ortak bir bilinç oluþturmalýyýz. 


Bugün tüm dünyada yükselen rekabet nedeniyle ‘az ile çok’ yapabilmenin önemi daha da artýyor. ‘Az ile çok’un anlamý; sýnýrlý kaynaklarýmýzý daha iyi kullanarak, az kaynak ile daha çok iþ ve ürün üretebilmektir. Enerji, ham madde, insan ve sermaye gibi… Gelecekte var olmanýn ve sürdürülebilir baþarýnýn temel kuralý, ‘az ile çok’ anlayýþýný her alanda, durmadan daha ileriye taþýyabilmektir. 


Enerji verimli, çevre dostu yapýlara eðilimin de hýz kazandýðý bu süreçte, binalarýmýzý sürdürülebilir malzemelerle inþa etmemiz büyük önem taþýyor. Bu bilinç sayesinde hem hane bütçesi hem de ekonomimize ciddi oranda katký saðlayabiliriz. Ayný zamanda gelecek nesillere daha saðlýklý bir dünya býrakmak adýna enerjiyi verimli kullanmak zorundayýz. 


Yüksek gibi görünen yatýrým maliyetini kýsa sürede karþýlayan enerji verimliliði uygulamalarýyla, sanayi tesislerimizde ve binalarýmýzda uzun yýllar enerji savurganlýðýný önlemek elimizde. Yeni binalarýn yaný sýra mevcut binalarda saðlanacak enerji verimliliðiyle ülkemizin cari açýðýný da düþürülebiliriz. Bugün teknolojik imkanlarýmýz ve üretim kapasitemizle, Avrupa’da öne çýkan ‘sýfýr enerjili evler’in ötesinde, deðil enerji tüketen, üreten evler yapabiliriz. Hem yenilenebilir enerji kaynaklarýmýz hem de bunlarý projelendirme imkanlarýmýzla gereken yeteneklere sahibiz. Kaynaklarýmýzý ihtiyacýmýz doðrultusunda en verimli þekilde kullanabilmek adýna geç kalmadan gerekli hamleleri yapacaðýmýza inanýyorum. 


Doðal gazýn büyük kýsmý konutlarda tüketiliyor

Türkiye Doðal Gaz Daðýtýcýlarý Birliði (GAZBÝR) 2020 Doðal Gaz Sektör Raporu'na göre; Türkiye, 2020'de dünyada en fazla doðal gaz tüketiminin gerçekleþtiði 7'nci ülke oldu. Konutlarda doðal gaz tüketimi 2020'de bir önceki yýla göre, yüzde artýþla 15,4 milyar metreküp seviyesine yükseldi. 2020’de en fazla doðal gaz tüketimi yüzde 32,3 ile konutlarda gerçekleþirken elektrik santrallerinin payý yüzde 28,6 ve sanayinin payý yüzde 26,7 oldu. Tüketimin kalan kýsmýný hizmet ve enerji sektörleri oluþturdu. Tüm bu veriler binalarda enerji verimliliðinin önemini ortaya koyuyor. Bugün geliþmiþ ülkelere göre gelirimiz daha düþük olmasýna raðmen enerji verimliliði konusunda geliþtiremediðimiz noktalar söz konusu. Tüm konutlarda ýsýtma ve soðutma amacýyla tüketilen enerjiden yüzde 50 tasarruf saðlama potansiyelimizi çok iyi deðerlendirmeliyiz.”


Binalarda enerji verimliliði için kullanýcýlar teþvik edilmeli

Binalarda ýsýtma ve soðutma amacýyla tüketilen enerjinin verimli kullanýlmasýna daha fazla önem verilmesi, vatandaþlarýn da evlerindeki enerji tüketimini sorgulamasý gerekiyor. Türkiye’deki tüm konutlar için 1 Ocak 2020 tarihi itibarýyla Enerji Kimlik Belgesi alýnmasý zorunlu hale getirildi. Yeni binalarýn ise iskan alabilmesi için en az C sýnýfý Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olmasý gerekiyor. 


Bu yýl ise 1 Ocak 2022 tarihi itibarýyla elektrikte kademeli tarife baþladý. Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu (EPDK) iki kademeden oluþan sistem için sýnýrý 150 kWh olarak belirledi. Konut aboneleri için aylýk 150 kWh’e kadar olan tüketim miktarlarý için nihai fiyat 1.37 TL/ kWh, aylýk tüketimlerin 150 kWh’ýn üstündeki kýsmý için 2.06 TL/ kWh olarak uygulanýyor. Bu uygulamaya ilave olarak binalarda enerji verimliliðini artýrmak için Enerji Kimlik Belgesi’ne göre kademeli teþvik uygulamasýna geçilmesinin de son derece yararlý olacaðýna inanýyoruz. Örneðin; A, B, C sýnýfý enerji kimlik belgesine sahip konutlarýn sýnýfýna göre deðiþen oranlarda indirimli tarifeden doðalgaz ve elektrik kullanabilmesinin orta uzun vadede daha da efektif bir uygulama olacaðýný düþünüyoruz.”

Yorumlar

Top