INDER: GAYRÝMENKULE GÜVENLER, ÝKÝNCÝ ZÝRVE YAPTIRDI

INDER: GAYRÝMENKULE GÜVENLER, ÝKÝNCÝ ZÝRVE YAPTIRDI

Yýllýk konut satýþlarýndaki beklentimiz hemen hemen gerçekleþti. Yeterli konut arzýnýn olmamasýna raðmen tarihin ikinci büyük en yüksek seviyesinde gerçekleþen yýllýk satýþ miktarýna ve Aralýk 2021 dönemindeki satýþlarýn normalin iki katýna çýkmasýna dikkat çekmek istiyorum.

Aylýk bazda bir önceki yýlýn ayný ayýna göre %113,7 artarak 226 bin 503 olmasýnýn ilk nedeni dövizdeki riskli dalgalanmalardan kaçan yatýrýmcýlarýn gayrimenkule yönelmesidir. Diðer taraftan 2021 yýlý içinde yapýlan satýþ sözleþmelerinin, 2022 yýlýndaki enflasyon yükünden arýndýrmak için yýlýn son ayýnda resmiyete geçmesidir. Bir diðer sebep ise 2021 yýllýk enflasyonuna göre gayrimenkul fiyatlarýnýn 2022’de revize edileceðini bilen konut alýcýlarýn erteledikleri taleplerini öne almalarýdýr.

Yabancýlara yapýlan konut satýþlarýnýn 2021 yýlýnda bir önceki yýla göre %43,5 artarak 58 bin 576 olmasý ve tarihi seviyeye ulaþarak rekor kýrmasý da sektörümüz için þaþýrtýcý olmadý. Özellikle son aylarda dövizde yaþanan artýþ, gerek vatandaþlýk almak isteyen yabancýlarý gerekse kültür ve turizm cenneti olan ülkemizde gayrimenkul yatýrýmý yapmak isteyen yabancýlarýn talebini hýzlandýrdý. 2022 ekonomik þartlarýn geçen yýldan daha iyi seviyeye gelmesi, diðer bir ifade ile dövize yapýlan yatýrýmlarýn dövizdeki bir düzleþme ile birlikte gayrimenkul sektörüne döneceðine yönelik beklentiler; 2022 yýlýndaki yabancý satýþýnýn daha da iyi olacaðýný gösteriyor. Yabancý satýþlarýn bu yýl en az 70 bin seviyelerine çýkacaðýný ve ülkemizin daha fazla döviz kazanacaðýný öngörüyoruz. Yeni bir rekor beklentisi oluþturmak için yabancý satýþlarýn ihracat kapsamýna alýnmasýnýn faydalý olacaðýný düþünüyoruz. Bu kapsamda gerçekleþtirilecek projelere Eximbank kredilerinin yansýmasý, bu beklentimizin gerçekleþme olasýlýðýný artýracaktýr.

Ýlk satýþlarýndaki artýþýn temel sebebi ise konut üreticilerinin sunduðu projelerdeki fiyatlarýn ikinci el fiyatlarýna göre daha makul olmasý ve daha uygun vade/faiz içeren finansman modellerine sahip olmasýdýr. Konut üreticilerinin sunduðu özel finansman modellerini tercih etmeyenler, yine konut üreticilerinin sübvanse ettiði banka faizlerine yönelmesi de Aralýk 2021 döneminde ipotekli konut satýþlarýnýn bir önceki aya göre artýþ göstermesini saðlamýþtýr. Özellikle 2022 yýlýna birinci el satýþlar için faiz, KDV, harç gibi konularda özel destek verilmesi, ilk el satýþlarýn toplam satýþlar içindeki payýný yüzde 31’den yüzde 50 seviyelerine çýkaracaktýr.  Bunun en önemli etkisi ise üretimin artmasý, buna baðlý olarak istihdam ve ekonomiye doðrudan katkýsýnýn GSMH’ya olumlu etkisi olacaktýr.  

Devletin öncülük ettiði düþük faiz oranlarýnýn özel sektöre yayýlmasý durumunda, ipotekli satýþlarýn toplam satýþlar içindeki oranýnýn yýllýk bazda yüzde 19,7 seviyesinden yüzde 30 seviyelerine çýkmasýný saðlayabilir. Temennimiz, geliþmiþ ülkelerde olduðu gibi yüzde 50’lerin üzerinde olmasýdýr.

Yorumlar

Top