ENFLASYONA KARÞI KONUT RAÐBET GÖRÜYOR

ENFLASYONA KARÞI KONUT RAÐBET GÖRÜYOR

TÜÝK’in açýkladýðý veriye göre konut satýþlarý aralýk ayýnda, bir önceki yýlýn ayný dönemine göre yüzde 113,7 arttý. 226.5 bin konut satýþýnýn gerçekleþtiði aralýk ayýnda, pandemi sonrasý temmuzda gerçekleþen satýþ sonrasý Türkiye tarihinin ikinci en yüksek aylýk satýþ rakamýna ulaþýldý. Sonuç þaþýrtýcý olmamakla birlikte enflasyon karþýsýnda TL’de yaþanan deðer kaybý sonrasý yatýrýmcýlarýn varlýklarýnýn deðerini koruma arayýþýnda konuta raðbet ettikleri görülüyor. Bu, ayný zamanda piyasanýn canlýlýðýna dikkat çekiyor.

Ýpotekli konut ortalamanýn altýnda

Türkiye genelinde ipotekli konut satýþlarý aralýk ayýnda bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 209,3 artýþ göstererek 45 bin 260 oldu. 2021’de toplam konut satýþlarý içinde ipotekli satýþlarýn payý yüzde 19,7 olarak gerçekleþti. Ancak detaylara baktýðýmýzda, özel bankalarýn yüksek konut kredi faizleri sebebiyle ipotekli satýþlarýn toplam içerisindeki payýnýn yüzde 20.0 ile tarihsel ortalamalarýn altýnda kaldýðý görülüyor.

Birinci el ortalamanýn üstünde

Birinci el konut satýþ sayýsý aralýk ayýnda bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 108,0 arttý, 76 bin 747 oldu. Birinci el satýþlarýn toplam içerisindeki payý ise yüzde 33.88. Bu, son dönemdeki ortalamalarýn yüzde 30.94 ile üzerine çýktýðýný gösteriyor.

Yabancýya satýþ tarihi zirvesinde, 10 milyar dolar döviz girdisiyle rekor kýrdý

Türkiye genelinde 2021’de yabancýlara 58 bin 576 konut satýlýrken, aralýk ayýnda tarihi zirvesine çýktý ve 7841 konut satýþý gerçekleþti. Yabancýlara yapýlan konut satýþlarýnýn ilk sýrasýnda 26 bin 469 konut satýþý ile Ýstanbul var. Ýstanbul’un ardýndan 12 bin 384 konut satýþý ile Antalya, 3 bin 672 konut satýþý ile Ankara geldi.

Yabancýya satýþta artan döviz kurunun yabancý konut alýcýlarý için bir avantaj olmasýnýn yaný sýra markalý konut firmalarýnýn yeni pazarlara açýlmasý ve bu iþtahýn artarak devam etmesi önemli. Dünya genelinde konut fiyatlarýnýn dolar bazýnda %20 ye yakýn artmasý ve Türkiye’de konut fiyatlarýnýn dolar bazýnda hala çok cazip olmasý yabancý talebini artýrdý diyebiliriz. 

 Genel satýþ durumu nasýl oldu?

12 aylýk satýþlarýn geneline baktýðýmýzda sonuç þaþýrtýcý deðil. Her ne kadar inþaat maliyetlerinin arttýðý, konut kredi faizlerinin yüksek seyrettiði ve konut fiyatlarýnýn arttýðý bir yýl geçirmiþ olsak da, enflasyon karþýsýnda konuta yatýrým ilgi görüyor ve piyasanýn canlýlýðýný da gösteriyor. Konut, yatýrýmcý için enflasyon ve ekonomik belirsizliklere karþý güvenli bir liman olmayý sürdürüyor. Yabancýya satýþ açýsýndan da döviz kurunun bir avantaj olmasý ve aþýlama çalýþmalarýnýn etkisi büyük. Dolayýsýyla tarihi zirvesine ulaþarak rekor kýrmasý kaçýnýlmaz bir sonuç.

Önümüzdeki dönemde de hem yurt içi konut talebinin hem de yurt dýþý konut talebinin canlý olmasýný beklemekteyiz. 

Kamu bankalarýmýzýn birinci el konut üretimini desteklemek için konut kredi faizlerinin aylýk 1,20 seviyesinde tutmasý yeni konut üretimi açýsýndan hayati önemdedir. Yeni konut üretimini desteklemek ve konut arzýný bir miktar arttýrmak için KGF destekli üretim kredileri de elzem gözükmektedir. Artan maliyetler sektörün iþletme sermayesi ihtiyacýný artýrmýþtýr.

Yorumlar

Top