ÝLAVE FÝYAT FARKI DÜZENLEMESÝ SEKTÖR ÝÇÝN HAYAL KIRIKLIÐI OLDU

ÝLAVE FÝYAT FARKI DÜZENLEMESÝ SEKTÖR ÝÇÝN HAYAL KIRIKLIÐI OLDU

Ýnþaat sektörünün son dönemde en büyük sýkýntýsý olan öngörülemez düzeydeki maliyet artýþlarýnýn telafisi konusunda kamu projelerine ilave fiyat farký ödenmesi ile ilgili düzenlemenin de yer aldýðý “Torba Yasa”, TBMM Genel Kurulu’nda 19 Ocak 2022 tarihinde kabul edilmiþtir. Ýlave fiyat farký düzenlemesi ile ilgili açýklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliði Baþkaný M. Erdal Eren, “Düzenleme, inþaat sektörü ile onun doðrudan ve dolaylý etkisi altýndaki çok sayýda alt sektöre önemli biçimde tesir eden soruna çare olmaktan uzak kalmýþ, sektörün en önemli beklentisi olan tasfiye hakkýna da yer verilmemiþtir. Bu çerçevede sektörümüzün içinde bulunduðu durumu, Kanunu onaylayacak Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn dikkatlerine bir kez daha sunuyorum.

Ýnþaat sektörümüzün son dönemde en büyük sýkýntýsý olan öngörülemez düzeydeki maliyet artýþlarýnýn telafisi konusunda Türkiye Müteahhitler Birliði’nin (TMB) uzun ve yoðun çabalarý ile Meclis gündemine gelen ve kapsamýnda kamu projelerine ilave fiyat farký ödenmesi ile sözleþmenin devrine iliþkin düzenleme içeren “Torba Yasa”, TBMM Genel Kurulu’nda 19 Ocak 2022 tarihinde kabul edildi.

 

Kabul edilen ilave fiyat farký düzenlemesi ile ilgili açýklama yapan TMB Baþkaný M. Erdal Eren, salgýnýn baþýndan bu yana yüzde 278’i bulan inþaat girdi maliyet artýþlarýna iþaret ederek, “2021 yýlýný kapsamasý yönündeki taleplerimize karþýn, düzenlemenin 11. maddesinde kamu ile iþ yapan müteahhitlere ödenecek ilave fiyat farký için dönem 01.07.2021- 31.12.2021 olarak belirlenmiþtir. Bu tarih aralýðý, artýk nefesi tükenmiþ olan meslektaþlarýmýzýn en az iþ yaptýklarý ve son iki ayý da kýþta olan altý aydýr” dedi.

 

‘Cumhurbaþkanýmýzýn dikkatlerine bir kez daha sunuyorum’

Dikkate alýnmasý gereken en önemli unsur olarak baþlamamýþ veya yüzde 50’den az ilerlemiþ iþler için tasfiye hakký getirilmesi önerilerinin düzenlemede yer almadýðýna dikkat çeken Eren, þöyle devam etti: “Ayrýca düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüþmeler sýrasýnda verilen önerge, TOKÝ dýþýnda benzer nitelikli iþveren idarelere üstyapý projeleri gerçekleþtiren meslektaþlarýmýzda hayal kýrýklýðý yaratmýþtýr. Sonuç olarak çýkarýlan düzenleme, inþaat sektörü ile onun doðrudan ve dolaylý etkisi altýndaki çok sayýda alt sektöre önemli biçimde tesir eden soruna çare olmaktan uzak kalmýþ, sektörün en önemli beklentisi olan tasfiye hakkýna da yer verilmemiþtir. Bu çerçevede sektörümüzün içinde bulunduðu durumu, Kanunu onaylayacak Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn dikkatlerine bir kez daha sunuyorum.”

Yorumlar

Top