ÝZODER: ENERJÝDE DIÞA BAÐIMLILIÐI AZALTMAK ÝÇÝN YALITIM SEFERBERLÝÐÝ BAÞLATILMALI

ÝZODER: ENERJÝDE DIÞA BAÐIMLILIÐI AZALTMAK ÝÇÝN YALITIM SEFERBERLÝÐÝ BAÞLATILMALI

Enerji tüketiminin her geçen gün arttýðýna dikkat çeken ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu, enerjide dýþa baðýmlýlýðý azaltmak için kalýcý çözümlere odaklanýlmasý ve yalýtým seferberliðinin bir an önce baþlatýlmasý gerektiðini vurguladý.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlýðý tarafýndan açýklanan Enerji Dengesi Raporu’na göre 2020 yýlýnda ülkemizin enerji tüketiminin 2019 yýlýna göre yüzde 3,0 oranýnda artarak yaklaþýk 112,9 milyon TEP olarak gerçekleþtiðine dikkat çeken ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu, “Enerji ihtiyacýmýz giderek artýyor. Türkiye olarak enerji ihtiyacýmýzýn yüzde 70’inin ithal ediyoruz. Enerji tüketimi arttýkça makro düzeyde ülkemizin enerji ithalatý faturasý da maalesef yükseliyor. Bu tutar, 2021 yýlý Kasým ayýnda, geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 160,3 artarak 6 milyar 597 milyon 433 bin dolara yükseldi. Son 5 yýlda enerji ithalatýna yapýlan toplam ödeme 213 milyar dolarý geçti. Sektörlere göre enerji tüketimi incelendiðinde; yüzde 32,7’lik pay ile konut ve hizmet sektörlerinden oluþan bina sektörü ve yüzde 32,3’lük pay ile sanayi sektörü öne çýkýyor.” dedi.

 

Binalarda enerji verimliliði için yalýtým þart

Binalarda tüketilen enerjinin yüzde 80’inin ýsýtma ve soðutma amaçlý tüketildiðini belirten Eruslu, “Kýþ koþullarýnýn etkisini yakýndan hissettiðimiz þu günlerde konutlarýn ýsýtma ihtiyaçlarý öne çýkmaktadýr. Isýtma ihtiyacýmýzýn artmasý faturalarýn da kabarmasýna yol açýyor. Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) tarafýndan açýklanan Gelir ve Yaþam Koþullarý araþtýrmasýna göre “yalýtýmsýzlýktan dolayý ýsýnamama” en çok karþýlaþýlan konut ve çevre problemi oldu. Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 39,3'ü konutunda izolasyondan dolayý ýsýnma sorunu, yüzde 36,9'u sýzdýran çatý, nemli duvarlar, çürümüþ pencere çerçeveleri vb. problemleri yaþarken, yüzde 26,1'i trafik veya endüstrinin neden olduðu hava kirliliði, çevre kirliliði veya diðer çevresel sorunlarla karþýlaþtý. Oysa ýsý yalýtýmýyla hem ýsýnýp hem de faturalarý yarý yarýya indirmek mümkün.” ifadelerini kullandý.

 

Mevcut binalar için bir an önce ýsý yalýtýmý seferberliði baþlatýlmalý

ÝZODER Baþkaný Emrullah Eruslu açýklamalarýný þöyle sürdürdü:

Ülkemizde mevcut bina stokumuzun sadece yüzde 20’si ýsý yalýtýmý ile ilgili mevzuatlarýn kapsamýnda. Yüzde 80’lik mevcut bina stokumuza yönelik tedbirler almadan, arzulanan enerji verimliliði hedeflerine ulaþýlmasý mümkün deðil.  ÝZODER olarak, tüketicinin alým gücünü desteklemek amacýyla uzun süredir üzerinde çalýþtýðýmýz yalýtým kredisi kampanyasýnýn hayata geçmesini bekliyoruz. Bu çerçevede vatandaþlarýmýza yönelik olarak düþük faizli, uzun vadeli kredi seçenekleri ve KDV iadesi vb. teþvikler içeren bir kampanyanýn acilen hayata geçirilerek ülkemizde ýsý yalýtýmý seferberliðinin baþlatýlmasý gerektiðine inanýyoruz.” 

 

Konutlarýmýzý ýsýtmak için çok enerji harcýyoruz

Ülkemizde, mevzuatlarda tanýmlanan asgari þartlarý saðlayan binalarýn, birim metrekarede yýllýk 120-150 kW seviyesinde enerji tüketecek þekilde tasarlandýðýna dikkat çeken ÝZODER Baþkaný Eruslu, “Geliþmiþ ülkelerde ise bu deðerler metrekare baþýna 30-50 kW seviyelerine çekilmiþ durumdadýr. Dolayýsýyla bu ülkelerle mukayese edildiðinde ülkemizde yeni yapýlan bir bina 2,4 ila 5 kat daha fazla enerji tüketmektedir. Aramýzdaki bu farkýn kapatýlmasý için 2008 yýlýndan beri iyileþtirmediðimiz mevzuatlarýmýzýn geliþtirilmesi için esaslý ve cesur adýmlarý atmamýz gereklidir. Dernek olarak hayata geçirdiðimiz “Tek Yol U Dönüþü Kampanyamýzla” mevzuatlarýn iyileþtirilmesi konusuna dikkat çekiyoruz. Ortak hedefimiz Türkiye’deki binalarýn daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapýya kavuþmasý olmalý. Enerji verimliliðinde geliþmiþ ülkelerle aramýzdaki mesafeyi kapatacak esaslý adýmlarý atarak enerji limitlerimizi belirlememiz gerekiyor. Bu çalýþmalar kapsamýnda ülkemiz için neredeyse sýfýr enerji verimli bina tanýmý yapýlmalý ve hedef olarak ortaya konulmalýdýr.” dedi.

 

Kentsel dönüþüm fýrsatýný iyi deðerlendirmeliyiz

Türkiye’de, verimsiz mevcut bina stokunun yalýtýmla enerji verimli ve çevre dostu yapýlara dönüþtürülebilmesi için ‘kentsel dönüþüm’ gibi çok önemli bir fýrsat olduðunu söyleyen Eruslu, “Ulusal Kentsel Dönüþüm eylem planý uyarýnca 6,7 milyon hanenin kentsel dönüþüme tabi olacaðýný ve bu binalarýn 50-80 yýl boyunca kullanacaðýný düþündüðümüzde enerji verimliliði ile ilgili mevzuatlarýmýzý bir an önce geliþtirmemizin ne denli önemli olduðu ortaya çýkmaktadýr.” vurgusunu yaptý.

 

Sanayide enerji verimliliði için yalýtým þart

Emrullah Eruslu, sanayide ise enerji tüketiminin aðýrlýklý kýsmýnýn proses ve alan ýsýtmasýnda kullanýldýðýný belirterek, endüstriyel proseslerde yapýlacak olan ýsý yalýtýmý uygulamalarýnýn, saðlamýþ olduklarý enerji verimliliði ile kendini çok kýsa sürede geri ödeyeceðini söyledi.

 

ÝZODER Baþkaný sözlerini þöyle sürdürdü: “Öte yandan Avrupa Yeþil Mutabakatý (AYM), uluslararasý ticaret arenasýnda rekabetçi olmak isteyen tüm sanayi tesislerinin enerji verimliliði projelerini hayata geçirmeye ve karbon ayak izlerini azaltmaya itmektedir. Dolayýsýyla endüstriyel tesislerde yapýlacak tesisat yalýtýmý uygulamalarý saðladýklarý enerji verimliliði ve sera gazý salýmlarýndaki azalma ile sürdürülebilirlik anlamýnda öne çýkacaktýr. Hayata geçirilecek olan tesisat yalýtýmý uygulamalarý ayrýca üretim maliyetlerindeki enerji yükünün azaltýlmasýna ve uluslararasý pazarlarda fiyat avantajý saðlayarak rekabetçi çözümler sunarak mali sürdürülebilirliðe de katký saðlayacaktýr. 

 

Yalýtým uygulamalarý ile düþük karbonlu ve enerji verimli üretime geçtiðimizde, coðrafi yakýnlýk avantajý ile ülkemizin AB ülkelerine olan ihracatýnýn artmasý da saðlanacaktýr. Yalýtým bu yönüyle bakýldýðýnda makro düzeyde ülke ekonomisinin geliþtirilmesi için daha da vazgeçilmez bir unsur haline gelmiþtir.”

 

Yorumlar

Top