TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD AYLIK SEKTÖR RAPORU AÇIKLANDI

Öngörülemeyen enerji kesintileri, öngörülemeyen kayýplara neden oldu

Türkiye ÝMSAD, yapý sektörü ve ekonomi çevreleri tarafýndan dikkatle izlenen aylýk sektör raporunu açýkladý. ‘Türkiye ÝMSAD Ocak 2022 Sektör Raporu’nda, plansýz enerji kesintileri ve kýsýtlamalarýn inþaat malzemeleri sanayisini olumsuz etkilediðine dikkat çekilerek, sektörün kaybýnýn sadece kesinti yapýlan günlerle sýnýrlý kalmadýðý vurgulandý. Kýsýtlama ve kesintilerin önümüzdeki günlerde de uygulanmasý durumunda; 2021 yýlýnda inþaat malzemeleri sanayisinde yakalanan üretim artýþýnýn sürdürülebilirliðine olumsuz etkilerinin olabileceðine, dolayýsýyla bu kesintilerin mutlaka bir plan dahilinde olmasýna ve önceden bir takvim açýklanmasýnýn önemine dikkat çekildi.  

 

Ýnþaat malzemesi sektörünün çatý kuruluþu Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan hazýrlanan ‘Ocak 2022 Sektör Raporu’nda þu tespitler yer aldý: Ocak ayý içinde yapýlan plansýz enerji kesintileri ve kýsýtlamalar, diðer sektörlerde olduðu gibi inþaat malzemeleri sanayisini de olumsuz etkiledi. Sanayi elektriði ile doðalgazda uygulanan kesinti ve kýsýtlamalarýn önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor. Ýnþaat malzemeleri sanayisinin birçok alt sektörü enerji yoðun çalýþtýðýndan, kesinti ve kýsýtlamalar göreceli olarak diðer sanayi sektörlerine göre inþaat malzemeleri sanayisinde daha yüksek kayýplar oluþturdu. Çünkü inþaat malzemeleri sanayisinde birçok sektör, elektrik ve doðalgaz ile çalýþan yüksek ateþ fýrýnlarý kullanýyor. Üretimin kesilmesi halinde yaþanan soðuma sonrasýnda fýrýnlarýn yeniden devreye alýnmasý ise haftalar alabiliyor. Bu nedenle kayýplar, enerjinin kesildiði veya kýsýtlandýðý günlerle sýnýrlý kalmayýp, “Domino Etkisiyle” artýyor. Özellikle yýlsonunda yaþanan yüksek enerji zamlarý ve ocak ayýndaki kesintiler sonrasý; inþaat malzemeleri sanayisinin en önemli risklerinin enerji ve emtia tedariði olduðu görülüyor. Bu risklerin yönetilebilmesi, enerji ve emtia tedariðinin kesintisiz ve öngörülebilir bir maliyetle olmasýný gerektiriyor.


Haftalýk üretim kaybý ortalama 6,4 milyon ton

2020 yýlýnda 282,5 milyon ton üretim yapan inþaat malzemeleri sanayisi, 2021 yýlýnda üretimini yüzde 18 artýrarak 334 milyon tona yükseltti. 2021 yýlýnda haftada ortalama 6,4 milyon ton üretim yapýldýðý deðerlendirildiðinde, plansýz enerji kesintilerinin oluþturduðu haftalýk üretim kaybý daha net ortaya çýktý. Fýrýnlarda yaþanan kayýplarýn yaný sýra, tedarik zincirindeki kopmalar ve üretimdeki kaymalar da ilave kayýplar olarak deðerlendirildi.

Plansýz enerji kesintileri ve kýsýtlamalar, ihracat tarafýnda da önemli kayýplara neden oldu. Ýnþaat malzemeleri sanayisi 2021 yýlýnda, haftalýk ortalama 1,25 milyon ton ile 64,79 milyon ton ihracat rakamýna ulaþmýþtý. Haftalýk ihracat gelirinin yaklaþýk 600 milyon dolar olduðundan yola çýkýlarak, enerji kesintileri nedeniyle üretimin durduðu ya da yavaþladýðý dönemlerde ciddi kayýplar yaþandý. Bunlara ek olarak ihracatta gecikmelerin yarattýðý reklamasyon maliyetleri ve müþteriler nezdindeki tedirginlik de yaþanan diðer olumsuz geliþmeler oldu.


Takvim açýklanmasý önemli 

Küresel alanda yaþanan enerji sýkýntýlarý da dikkate alýndýðýnda; kýsýtlama ve kesintilerin önümüzdeki günlerde de uygulanmasý durumunda, bunun mutlaka bir plan dahilinde olmasý ve önceden bir takvim açýklanmasý kayýplarýn minimum seviyede kalmasýný, firmalarýn da, tedarik, üretim, iþgücü ve ihracat planlarýný buna göre yaparak kayýplarýný en aza indirmesini, dolayýsýyla 2021 yýlýnda inþaat malzemeleri sanayisinde yakalanan üretim artýþýnýn sürdürülebilir olmasýný saðlayabilir. 


Ýnþaat malzemesi sanayi üretimi 2021 yýlý Kasým ayýnda yüzde 9,6 arttý        

Ýnþaat malzemeleri sanayi üretimi kasým ayýnda geçen yýlýn kasým ayýna göre yüzde 9,6 arttý. Kasým ayýnda üretimdeki artýþ yeniden hýz kazanýrken, inþaat malzemelerine yönelik iç ve dýþ talepte artýþ eðilimi de devam ediyor. 

Eylül ve ekim aylarýnda çok sayýda alt sektörde aylýk üretim gerilemeleri yaþanmýþken kasým ayýnda sadece iki alt sektörde üretim düþüþü yaþandý. Tuðla ve kiremit ile demir çelik radyatör üretimleri kasým ayýnda gerileyen sektörler oldu.

2021 yýlýnýn ilk 11 ayýnda ise geçen yýlýn ayný dönemine göre üretim artýþý yüzde 20,9 olarak gerçekleþti. Yýl genelinde iç talebin canlý kalmasý ve dýþ pazarlardaki önemli talep artýþý, üretim artýþýnda etkili oldu.  

2021 yýlýnýn ilk 11 ayýnda 22 alt sektörün tamamýnda üretim 2020 yýlý ayný dönemine göre arttý.       

Ayný dönemde biri hariç tüm alt sektörlerin üretimi ayný zamanda çift haneli ve yüksek oranlar ile arttý. En yüksek üretim artýþý, yüzde 50,8 ile seramik saðlýk gereçlerinde gerçekleþti. Tuðla ve kiremit üretimi yüzde 34,4, kilit ve donaným eþyasý üretimi yüzde 30,9, seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 31,9, ýsýtma ve soðutma donanýmlarý üretimi yüzde 29,7 ve plastik inþaat malzemeleri üretimi yüzde 29,8 büyüme kaydetti.

Yýlýn ilk 11 ayýnda diðer alt sektörlere göre daha yavaþ üretim artýþý gösteren ürünler; çimento, hazýr beton ile metalden kapý ve pencereler olarak öne çýktý. 


Yeni alýnan iþler, inþaat sektörü için umut veriyor

Geleneksel olarak yýlýn ilk aylarýnda yeni alýnan iþ sipariþleri, mevsimselliðin de etkisiyle gerilerken, ocak ayýnda sürpriz þekilde artýþ gösterdi. Yeni alýnan iþler seviyesindeki bu artýþ eðilimi, önümüzdeki aylara yönelik olarak yeni inþaat baþlangýçlarý için sektörümüze umut veriyor.

Yorumlar

Top