'TÜRKÝYE'NÝN PETROLÜ TURÝZMDÝR'

'TÜRKÝYE'NÝN PETROLÜ TURÝZMDÝR'

Turizmin bilinçli planlanýp yatýrýmcýlara sunulduðunda yýllýk 30 milyar dolar gelir elde etmek mümkün. Ulusal Ýktisadi Düþünce Kuruluþu Baþkaný (ULÝKAD) Ömer Niziplioðlu, Türkiye’nin turizm alanýnda atmasý gereken adýmlar hakkýnda bilgi verdi.

Türkiye’de petrol kaynaðýnýn olmadýðýný bu nedenle Türkiye'nin petrolünün turizm olduðunu belirten ULÝKAD Ömer Niziplioðlu, “Ülkemizde, dünyada eþi benzeri olmayan tarihi yapýlarý, inanç eserlerini, kültür varlýklarýný, denizi, daðý, termal vardýr. Bu deðerleri bitmeyen petrol gibi görmeliyiz. Ülkemiz turizmde dünyada açýk ara birinci olmayý hak ettiðini bilerek hareket etmeliyiz” dedi.

Nasýl canlandýrýlabilir?

Niziplioðlu, Akdeniz’in sýcak deniz olmasý nedeniyle turizm havzasý olduðunu ancak burada sadece Antalya’dan gelir elde edildiðini hatýrlattý. Mersin, Adana ve Hatay’ýn Antalya ile mukayese edilemeyecek kadar geride olduðunun altýný çizen Niziplioðlu, “Antalya turizm bölgesi ilan edilirken diðer üç ilin yazlýk site mesken yerleþim bölgesi ilan edilmesinden kaynaklanýr. Bu tür yapýlaþmanýn ülke ekonomisine katkýsý yok denecek kadar azdýr, ayrýca bu illeri inanç, kültür, tarih turizmi olarak 12 ay sunabiliriz.

Onlarca antik kentlerin yaný sýra dünyanýn ilk kilisesi San Pierre, Anadolu’nun ilk camisi Habibi Neccar, Noel Baba'nýn kilisesi Aziz Nikolas Aziz Paul Kilisesi bu bölgededir.

Bölgenin gastronomisi baþlý baþýna cazibe merkezidir. Tüm dünyanýn turizm havzasý olarak kabul ettiði, bu sahil bandý daha doðru planlamalý; ikinci Antalya, Güney Fransa veya Dubai yapmanýn yollarýný aramalýyýz. Samandað sahili 14 km uzunluðundadýr, dünyanýn 12. en uzun plajýdýr.

Samandað, Yayladað, Yumurtalýk, Karataþ, Anamur, Silifke, Tarsus, Taþucu turizm bölgesi ilan edilerek yatýrýmcýlara sunulmalýdýr” diye konuþtu.

Gemi turizminin canlandýrýlmasý gerektiðini de ifade eden Niziplioðlu, Doðu Akdeniz gemi turizm destinasyonuna Adana, Mersin ve Hatay’ýn dahil edilmesi gerektiðini belirtti. Mýsýr, Lübnan, Kýbrýs ve Ýsrail'e giden turistlerin Türkiye’ye de gelmesinin saðlanmasýnýn gerektiðini, bunun için bir gemi limaný yapýlmasýnýn yeterli olacaðýný söyledi. 

‘Kýþ turizminden faydalanamýyoruz’

Ülkemizde turizm denince ilk önce deniz turizminin geldiðini, kýþ turizminin ikinci planda kaldýðýný ancak kýþ turizme aðýrlýk verilmesi gerektiðini aktaran Niziplioðlu, “Daðý olmayan Hollanda atýk malzemeden dað yapýp kayakçýlara sunarken Dubai alýþveriþ merkezlerine kayak pisti yaparak kayak imkaný oluþturulmaya çalýþýlmýþtýr. Ülkemizdeki 274 tane 3000 metre yüksekliðe sahip dað varken biz bu daðlarý yeterince deðerlendiremiyoruz kýþ ve kayak turizmine açamýyoruz” ifadelerini kullandý.

Bulgaristan Bansko kayak merkezindeki otel sayýsýnýn Türkiye’de tüm daðlardaki otel sayýsýndan iki kat fazla olduðunu belirten Niziplioðlu, “Ýsviçre, Ýtalya ve Fransa Alplerden çok yüksek gelir elde ederken, ülkemizin bu kadar dað zengini olmasýna raðmen gelirimiz çok kýsýtlýdýr. Ayrýca kayaðýn yüksek gelirli turizm olduðu unutulmamalýdýr.

Bu daðlar aðýrlýkla kýrsal bölgededir. Kýþ-kayak turizmini iyi planlarsak bu bölgelerin ekonomisine önemli katký saðlayabiliriz. Avrupa kayak merkezlerine alternatif kayak merkezleri yaratmalý bu daðlarý eðlence merkezine dönüþtürmeliyiz. 274 daðýn en azýndan 5-10 tanesini deðerlendirmeliyiz” diye konuþtu. 

‘Yeni yaylalarý açmalýyýz’

Niziplioðlu’na göre turizm konusunda aðýrlýk verilmesi gereken bir alan yaylalar. Özellikle Karadeniz’deki yaylalarýn mevcuttakilere ek olarak 4-5 tanesinin daha turizme açýlmasý gerektiðini, Karadeniz’i bu þekilde býrakmanýn ekonomik olarak kayýp olduðunu kaydeden Niziplioðlu, “Buralar özellikle sýcaðý sevmeyen Ortadoðu misafirlerin talep ettiði bölgedir. Dünya artýk denizden baþka turizm alternatifleri arýyor, doðaya yöneliþ var. Ýsviçre, Alplerdeki yaylalardan milyarlarca dolar kazaným saðlarken, biz de Karadeniz'de özellikle daðlarýn yaylalarýndan gelir elde etmeliyiz, Ayrýca yöresel ürün satýþýyla bölge halký da ekonomik olarak kalkýnmasý hedeflenmelidir” dedi.

‘Termal açýdan zengin’

Niziploðlu, Türkiye’nin termal açýdan zengin kaynaklara sahip olduðuna dikkat çekti. Çekya, Romanya ve Avusturya gibi ülkelerin termal su turizmi ile önemli gelir elde ettiðini belirten Niziplioðlu, “Ýllerimizi turizm bölgesi ilan etmeli ve çok iyi planlamalýyýz. Ayný zamanda saðlýk turizmini de dahil edilerek daha etkin olmasý saðlanmalýdýr” diye konuþtu.

Fuarlara öncelik verilmeli

Ülkemizde 77 adet antik kent var. Ayný zamanda tarihi binlerce yýllýk geçmiþi olan kültür illerimiz var. Niziplioðlu’na göre Mardin, Gaziantep, Þanlýurfa ve Nevþehir gibi illerde daha fazla yatýrým yapýlmalý. Uluslararasý müsabaka, yarýþ ve etkinliklerin yapýlabileceði uluslararasý standartlarda, spor alanlarý oluþturabilirse önemli bir gelir kaynaðýna ulaþýlacaðýný dile getiren Niziplioðlu, “Yeterli konaklama, yeme, içme tesisin bulunduðu Ýstanbul ve Antalya'ya yapýlacak büyük kongre ve fuar alanlarý ile gelirlerin artýrýlabilir. Ülkemiz doðu ile batýnýn buluþtuðu noktadadýr. Konum ve mesafe nedeni ile tercih sebebidir. Dünyada turizmde en çok parayý harcayan kiþi iþ insanlardýr, bu misafirleri ülkemize çekmeliyiz.” 

30 milyar dolar gelir

Turizm gelirlerinin artýrmak için atýlacak adýmlarý sýralayan Niziplioplu, þunlarý söyledi: “Hatay, Adana, Mersin turizme açýlýrsa her il için 3 toplamda 9 milyar dolar,  gemi turu bu illere çekilebilirse 1 milyar dolar, kýþ turizmi için 5-6 daðý kayak merkezine dönüþtürebilirse 4-5 milyar dolar, yayla turizmi için Karadeniz’deki 5-6 yayla turizme açýlýrsa 2 milyar dolar, termal turizm için 8 il termal bölgesi ilan edilirse 3 milyar dolar, kültür ve tarih turizmiyle 3-4 il belirlenirse 2 milyar dolar, spor turizmi için spor alanlarý nitelikli hale getirilirse 3 milyar dolar, fuar ve kongre turizmi için alan oluþturulursa 4-5 milyar dolar olmak üzere her yýl 30 milyar dolar ek gelir elde edilebiliriz.”

Yorumlar

Top