CUSHMAN & WAKEFIELD 'TÜRKÝYE PAZAR ANALÝZLERÝ 2021 YIL SONU' RAPORUNU YAYIMLADI

CUSHMAN & WAKEFIELD 'TÜRKÝYE PAZAR ANALÝZLERÝ 2021 YIL SONU' RAPORUNU YAYIMLADI

“Lojistik maliyetlerinin artýþý Türkiye’nin sektörde üs olma konumunu güçlendirirken, yabancý yatýrýmcýlar için cazip bir üretim merkezi haline dönüþtürüyor.”

Ticari gayrimenkul danýþmanlýk pazarýnýn küresel liderlerinden Cushman & Wakefield’ýn ofis, perakende, sanayi, lojistik, konut, otel ve öðrenci yurtlarý sektörlerine yönelik hazýrladýðý ‘Türkiye Pazar Analizleri 2021 Yýl Sonu’ raporu yayýmlandý.

Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekteki büyümenin ardýndan, üçüncü çeyrekte %21,7 oranýnda kayda deðer büyüme gerçekleþtirmiþtir. Üçüncü çeyrekte ekonominin yukarý yönlü seyretmesi ile iþsizlik oraný yýlýn ikinci yarýsýndan itibaren ilk yarýya kýyasla düþüþ göstermiþ olmasýna karþýn yýl sonunda yükselmesi beklenmektedir. Öte yandan, Aralýk ayýnda yýllýk enflasyon %36,08 olarak kaydedilirken, beklentiler 2022 yýlýnda zirveye ulaþmasý yönündedir. Yýl sonu büyüme oranlarýnýn ise pozitif yönlü olacaðý öngörülmektedir.

Artan baskýya raðmen lojistik sektörü ivme kazanmaya devam ediyor

Depo alaný kiralama faaliyetleri yýlýn son çeyreðinde bir önceki yýla göre %12 oranýnda artýþ kaydetmiþ olup yaklaþýk 54.156 m² olarak gerçekleþmiþtir. Salgýnýn etkisi ile beraber tedarik zincirinde oluþan baský neticesinde nitelikli depolara artan taleple beraber arzýn kýsýtlý olmasý birincil kiralarda bir önceki yýla oranla %16’lýk, bir önceki yarýya göre ise %10 oranýnda önemli bir artýþ kaydedilmiþtir ve bu eðilimin artarak devam etmesi beklenmektedir.

Nitelikli hazýr depolara olan talep artarken, þirketler gelecek planlarý dahilinde depolama alanlarýný arttýrma potansiyellerini düþünerek, kiralayacaklarý lojistik tesis içerisindeki potansiyel müsait alanlarý fazla olan depolara daha çok ilgi göstermektedir.

Lojistik maliyetlerinin artmasý ile çözüm arayýþý içerisinde olan uluslararasý yatýrýmcýlar, Türkiye’nin coðrafi konumunu ve maliyet yapýsýný bir fýrsat olarak deðerlendirmektedir. 2021 yýlýnýn ilk çeyreðinde dünya devi otomotiv þirketi Ford ve Volkswagen, piyasaya çýkaracaklarý yeni ticari araçlarý için Kocaeli'de üretim yapacaklarýný açýklamýþtýr.

Ertelenen alýþveriþ merkezi açýlýþlarý 2021’in son çeyreðinde gerçekleþti

Salgýn sürecindeki yeni Kovid-19 varyantlarý ve vaka sayýlarýndaki artýþ endiþeye sebep olsa da bu durumun fiziksel perakendeyi beklenilen kadar etkilemediði gözlemlenmiþtir. Kasým 2021’de bir önceki aya göre ziyaretçi sayýsý endeksinde %6,25’lik bir düþüþ gerçekleþmiþtir. Ancak, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre karþýlaþtýrýldýðýnda ise %38,9 artýþ kaydedilmiþtir.

Fiziksel perakendenin yükseliþe geçiþi ile genel ticaret içerisindeki payýný arttýrmasý Haziran ayýna etki etmiþ ve e-ticaretin aldýðý pay %15,2’ye düþmüþtür. Kýsýtlamalarýn kaldýrýlmasý ile birlikte ziyaretçi sayýlarýnda gözlemlenen artýþýn ciro endekslerine de yansýdýðý gözlemlenmektedir. Ekim 2021’de alýþveriþ merkezi ciro endeksi bir önceki yýla göre %60,7’lik bir oranda artarken, Kasým 2021’de ise %80.22 oranýnda ciddi bir artýþ gözlemlenmiþtir. Cirolarda gözlemlenen artýþ beraberinde 2019 yýlýndan beri gündemde olmayan ciro kirasýný tekrar gündeme getirmiþtir.

Yýlýn ikinci yarýsýnda ise enflasyon, kur dalgalanmasýnýn ve yeni varyantlarýn ortaya çýkmasýnýn yarattýðý baskýya raðmen, son çeyrekte 6 yeni AVM ile pazara 282.000 m²’lik yeni arz giriþi gerçekleþtirmiþtir. Böylece AVM arz giriþi 2021 yýlýnda 324.644 m² olarak gerçekleþirken, bir önceki yýla göre %5 oranýnda artýþ göstermiþtir.

Döviz kuru baskýsý kiralama iþlemlerindeki hareketliliði artýrdý

2021 yýlýnýn sonunda Ýstanbul ofis pazarýnda genel arz 6,46 milyon m² olarak ayný seviyede kalýrken, enflasyonun baskýsý ile birlikte yýlýn son çeyreðinde biriken ve bekletilen talep iþleme dönüþerek iþlem hacmi bir önceki çeyreðin neredeyse 2 katý oranýnda artmýþtýr. Böylece, kiralama iþlemleri bir önceki yýlýn ayný dönemine göre %32 oranýnda artýþ göstererek, toplamda 304.507 m² olarak kaydedilmiþtir.

Dördüncü çeyrekte gerçekleþen kiralama iþlemlerinin %90 oranýnda büyük çoðunluðunu yeni kiralama anlaþmalarý oluþtururken, ofis kiralarý aylýk metrekare baþýna ₺240 ile en yüksek Ýstanbul Levent’te gerçekleþti.

Yýlýn ilk yarýsýnda çoðunlukla uzaktan çalýþma sistemiyle ilerleyen firmalar, þirket kültürüne olan baðlýlýk ve aidiyet duygusunda yaþanan eksikliði beraberinde getirmesi ile birlikte ikinci yarýda hýzlýca karma çalýþma modeline uyum saðlayarak, büyük oranda ofise dönüþler gerçekleþmiþtir.

Dolar kurunda yaþanan dalgalanma ve artan enflasyon neticesinde merkezi iþ alaný (MÝA) ve çevresinde dolar bazýnda birincil kiralar düþerken, ikincil lokasyonlardaki ofis pazarýnda dolar bazýnda düþük kalan kiralarýn yükseldiði gözlemlenmiþtir.

Konut satýþlarýnda son 10 yýlýn ikinci rekoru

2020 yýlýnda Türkiye konut satýþlarý, bir önceki yýlýn ayný dönemine oranla %0,5 oranýnda azalmýþ olsa da son 10 sene içerisindeki ikinci rekorunu kýrarak 1,49 milyon kaydedilmiþtir. Bunun yaný sýra, geçen yýla oranla konut kredi faizlerini artmasý ile ipotekli satýþta önemli ölçüde düþüþ gerçekleþmiþ ve bir önceki yýla kýyasla %48,6 oranýnda düþüþ gerçekleþtirmiþti.

Yabancýlara satýþ ise bir önceki yýla kýyasla %43,5 oranýnda artarak 58.576 olarak gerçekleþmiþ olup, Ýstanbul, toplam konut satýþlarýnda olduðu gibi ilk sýrada yerini almýþtýr. 2021 yýlýnda; Ýran, 10.056 konut ile ilk sýrada yerini alýrken, Ýran’ý, sýrasýyla Irak (8.661), Rusya (5.379), Afganistan (2.762) ve Almanya (2.358) takip etmiþtir.

Yabancý ziyaretçilerdeki artýþ otel doluluklarýný ikiye katladý

Turizm sektörü, 2021 yýlýnda seyahat kýsýtlamalarýnýn kaldýrýlmasý ve aþýlanan kiþi sayýsýnýn artmasýyla birlikte iyileþme gösterirken, salgýn öncesi dönemin gerisinde kaldýðý gözlemlenmiþtir.

Türkiye 2021 yýlý otel doluluklarý bir önceki yýlýn ayný dönemine göre %45 artarak %52 kaydedilirken bu oran, Ýstanbul’da %55 olarak gerçekleþmiþtir. Ortalama gecelik satýlan oda bedeli ise artýþ göstererek, Türkiye’de ve Ýstanbul’da sýrasýyla €82 ve €91 olarak gerçekleþmiþtir.

Türkiye’ye gelen yabancý ziyaretçi sayýsý salgýnýn etkilerinin devam etmesine raðmen bir önceki yýla göre %88,08 oranýnda belirgin bir artýþla 30,97 milyon kaydedilmiþtir. Ýstanbul’a ise geçen yýla oranla %80,5 oranýnda artýþla 9 milyon gelen yabancý ziyaretçi sayýsý kaydedilmiþtir. 

Yurt sayýlarý azalýrken, öðrenci sayýsý artýyor

Türkiye geneli 2020-2021 öðretim yýlý içerisinde toplam öðrenci sayýsý geçen seneye oranla %4 artarak 8.24 milyon kaydedilmiþtir. Ayrýca, Türkiye geneli toplam yurt sayýsý ise, bir önceki seneye göre %4 oranýnda azalarak 5.179 olmuþ ve buna baðlý olarak toplam yurt kapasitesi de %3 oranýnda düþerek 1.14 milyona gerilemiþtir.

Yüz yüze eðitimin baþlamasý ile salgýn sürecinde kendi þehirlerine dönen üniversite öðrencileri üniversitelerinin bulunduðu þehirlere dönmüþ ancak talebi karþýlayacak yeterli konut ve yurt arzý olmadýðýndan pek çok sýkýntýyla karþý karþýya kalmýþtýr.

Yorumlar

Top