LÜKS SEMTLERDE SATILIK KONUT BULMAK ZORLAÞTI

LÜKS SEMTLERDE SATILIK KONUT BULMAK ZORLAÞTI

Ýstanbul’da gayrimenkullerin satýþ ve kira fiyatlarýndaki artýþlar özellikle lüks semtlerde oransal olarak çok daha yüksek seyrediyor. Fiyatlarýn artmasýnýn talebi azaltmadýðýný söyleyen Lüks Konut Uzmaný Sezgi Bilge ”Etiler, Ulus,Levent, Erenköy,Moda gibi bölgelerde konut arayýþýnda olan potansiyel alýcýlar rakamlar yükselse de alým yapmak istiyor ancak satýþa çýkan gayrimenkul sayýsý çok az. Alýcý var satýcý yok. Bu kýsýr döngü fiyatlarý daha da yükseltiyor” dedi.

Ýstanbul Avrupa Yakasý’nýn tercih edilen Etiler, Ulus, Bebek, Levent semtleri ile Ýstanbul Anadolu yakasý Suadiye Erenköy , Fenerbahçe, Moda semtlerinde ayný ilginç durum yaþanýyor. Bu bölgelere talep çok, gayrimenkul yok. Gayrimenkullerin yüksek fiyatlarýna raðmen bütçesini hazýrlamýþ alýcýlar bu gerçekle yüzleþince þaþýrýyorlar. Satýlýk gayrimenkul azlýðý, olan satýlýklarýn fiyatlarýný iyice þiþirmiþ durumda. Ýhtiyaç sahibi alýcýlar bu el yakan fiyatlara raðmen mecburen alým yapýyorlar.

Parasý olan da bulamýyor

Mevcut gayrimenkullerini satýp baþka bir gayrimenkul almayý planlayanlar alacak konut bulamamaktan endiþeli olduðu için satma kararýndan vazgeçebiliyor. Ýnsanlar oluþan durum karþýsýnda hem þaþkýn hem de mutsuz. Bu semtler için yeterli bütçesi olmayanlar gibi cebinde hazýr parasý olanlar da ev bulamýyor. Çünkü satýþta olan gayrimenkul sayýsý çok az.

Yeni inþaat ruhsatý baþvurularýnda artýþ var

Bu durum lüks semtlerde yeni konut üretiminin canlanmasýna sebep oldu. 2020 ve 2021 yýllarýnda gayrimenkul stoklarýnýn hýzla tükenmesi özellikle Kadiköy Baðdat caddesi’nde müteahhitlerin neredeyse durmuþ olan kat karþýlýðý taleplerini canlandýrdý.

2020 yýlýnda 128 Ýnþaat ruhsatý alýnmýþken 2021 de bu sayý 241’e yükseldi. 2022 yýlýnda ise bu sayýnýn 500 seviyelerine çýkacaðýný öngörüyorum.

Ýnþaat firmalarýndan talep çok

Hemen hemen her gün farklý inþaat firmalarýndan talep alýyoruz. Bu canlanmanýn etkileri sokaklara da yansýdý.

Eski binalarýn çoðunun boþaltýldýðýný ve yýkým kararý alýndýðýný görüyoruz. 2022 yýlý üretimin canlandýðý bir yýl olarak baþladý ve tahminimizde bu durum 2023 yýlýnda da devam edecek.

Çare kentsel dönüþüm

Arz talep dengesizliði fiyat artýþýný etkileyen önemli sebeplerden biriydi. Üretimdeki canlanma ile birlikte talepleri karþýlayacak gayrimenkullerin daha rahat bulunabilir olmasýnýn etkisi, hýzlý fiyat yükseliþinin yavaþlamasýna sebep olacaktýr.

Yenilenebilecek binalarýn kýsýtlý olmasý, kentsel dönüþümün yavaþ ve dengeli ilerlemesini saðlayacak ve kentsel dönüþümün ilk uygulandýðý yýldaki gibi bir yoðunluk yaþanmayacaktýr.

Fiyatlar düþmez ama yükselme hýzý azalýr

Satýþ fiyatlarýnýn düþmeyeceði kesin, sadece agresif artýþta üretimle birlikte bir yavaþlama olacaktýr. Kiralýk fiyatlarý ise 2023 yýlýna kadar artmaya devam edecektir. Satýlýk gayrimenkullerin azlýðý kiralýk gayrimenkuller için de geçerli. Bina yenilenmelerinde kiralýk ihtiyacý daha da artmýþ durumda. Bir çok malik, kiralýk gayrimenkul bulamadýðýndan ve ya fiyatlarýn çok yüksek olmasýndan kaynaklý geçici süreliðine güneyde bulunan evlerinde kalmayý tercih ediyor. 2023 yýlýnda bu sene baþlamýþ olan üretimin tamamlanacaðýný ve böylelikle kiralýk gayrimenkullerin biraz daha makul fiyatlara geleceðini düþünüyorum.

Yorumlar

Top