TÜRKÝYE ÝMSAD ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

TÜRKÝYE ÝMSAD ÝNÞAAT MALZEMELERÝ SANAYÝ BÝLEÞÝK ENDEKSÝ SONUÇLARI AÇIKLANDI

Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi, yeni yýla düþüþle baþladý

Türkiye ÝMSAD tarafýndan hazýrlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi 2022 yýlý ocak ayý verileri açýklandý. Endeks sonuçlarýna göre Bileþik Endeks 1,58 puan gerilerken; Faaliyet Endeksi, Güven Endeksi ve Beklenti Endeksi de yeni yýla düþüþle baþladý.


Türkiye Ýnþaat Malzemesi Sanayicileri Derneði (Türkiye ÝMSAD) tarafýndan her ay düzenli olarak yayýnlanan Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi, yeni yýlýn ilk ayýnda geleneksel mevsimsellik düþüþlerinin ötesinde geriledi.


Bileþik Endeks’te 2021 yýlýnda gerçekleþen hýzlý toparlanmanýn ardýndan aralýk ayýnda baþlayan gerileme, 2022 yýlý baþýnda da sürdü. Ýnþaat Malzemeleri Sanayi Bileþik Endeksi ocak ayýnda 1,58 puan düþerek 75,35 puana indi. 2021 Aralýk ve 2022 Ocak aylarýnda Bileþik Endeks’te geleneksel mevsimsellik düþüþlerinin ötesinde gerçekleþen gerilemede, yeni ekonomi politikalarýnýn yarattýðý belirsizlikler, faaliyetlerdeki sert gerileme ve plansýz enerji kesintileri etkili oldu.


Faaliyetlerde 2020 Nisan ayýndan sonraki en yüksek daralma yaþandý 

Ocak ayý faaliyetlerinde özellikle iç satýþlar, üretim ve ihracat maliyetleri ile fiyat belirsizlikleri, sert gerilemenin kaynaðýný oluþturdu. Yeni ekonomi politikasýnýn yarattýðý belirsizlikler ve finansal dalgalanmalarýn etkisiyle endekste, 2020 Nisan ayýndan sonraki en yüksek daralma gerçekleþti. Faaliyet Endeksi ocak ayýnda bir önceki aya göre 3,8 puanlýk sert düþüþ kaydetti. Geleneksel mevsimsellik etkilerinin yaný sýra beklenmeyen enerji kesintileri ve kötü hava koþullarý da bu dönemde faaliyetleri önemli ölçüde sýnýrladý.


Yaþanan gerileme hemen hemen tüm faaliyet gruplarýna yansýrken, ihracat uzun bir süre sonra ilk kez iki ay üst üste düþtü. Yurtiçi satýþlarda da ocak ayýnda önemli ölçüde kayýp yaþandý.


Güven Endeksi yeni belirsizliklerle düþtü

Ekonomi politikasýnda yaþanan deðiþimin yarattýðý yeni belirsizlikler, Türk Lirasý’na iliþkin dalgalanmalar ve yüksek maliyet artýþlarýnýn olumsuz etkileri ile üretim faaliyetlerindeki sert düþüþ, ocak ayýnda Güven Endeksi’ne de yansýdý. Toparlanma sürecinde kýrýlgan kalarak 2021 yýlýný düþüþle tamamlayan Güven Endeksi, ocak ayýnda bir önceki aya göre 0,74 puan azaldý.


Bu etkilere paralel olarak, inþaat sektöründe ve inþaat malzemeleri sanayisinde güven seviyesi de düþtü. Ocak ayý verilerine göre güven seviyesi, yurtiçi pazarlarda sýnýrlý ölçüde azalýrken, ihracat pazarlarýna olan güven ise sýnýrlý ölçüde arttý.        

  

Yeni ekonomi politikasýna iliþkin belirsizlikler ortadan kalkana kadar güven seviyesinin zayýf kalmaya devam edeceði öngörülüyor. 


Hem ekonominin geneline hem de pazarlara iliþkin beklentiler zayýfladý  

Faaliyet Endeksi ve Güven Endeksi ile birlikte Beklenti Endeksi de ocak ayýnda geriledi. Beklenti Endeksi ocak ayýnda bir önceki aya göre 0,9 puan gerileyerek yeni yýla düþüþle baþladý.


Bu dönemde ekonomiye ve sektöre ait alt göstergeler gerilerken, iç pazar beklentilerinde düþüþ devam etti. Türkiye ekonomisine iliþkin beklentilerdeki düþüþ, piyasalardaki belirsizlikler ve dalgalanmalar, Beklenti Endeksi’nde aþaðý yönlü hareketin kaynaðýný oluþturdu.


Yüksek maliyet ve fiyat artýþlarý, önümüzdeki üç aya iliþkin alýnan yurtiçi sipariþlerde gerilemeye yol açtý. Gelecek üç aya iliþkin ihracat sipariþleri ise ocak ayýnda artýþ gösterdi. Sektörde yaþanan fiyatlama zorluklarý yýlýn ilk ayýnda da devam etti. 


Önümüzdeki üç aya iliþkin üretim beklentisi ise ocak ayýnda arttý. Yurtiçi sipariþlerdeki azalma üretim beklentisini sýnýrlarken, artan ihracat sipariþleri beklentiyi destekledi.


Yeni ekonomi politikalarýna baðlý belirsizlikler ile plansýz enerji kesintilerinin yarattýðý olumsuz hava deðiþmeden, beklentilerin de zayýf kalmaya devam edeceði öngörülüyor.

Yorumlar

Top