RAHATSIZLIK VEREN KOMÞU, EVDEN NASIL ÇIKARTILIR?

RAHATSIZLIK VEREN KOMÞU, EVDEN NASIL ÇIKARTILIR?

Gayrimenkul hukuku uzmaný Avukat Elifnaz Özer, rahatsýzlýk veren komþunun kanunlara dayanarak evden nasýl çýkartýlabileceði ile ilgili olarak bilgiler verdi.

Ýnsanlarýn toplu olarak yaþamakta olduðu sitelerde, toplu olarak uyulmasý beklenen bir takým kurallar mevcuttur. Bu kurallarýn bir kýsmý site yönetim planýna eklenmiþ, bir kýsmý hayatýn olaðan akýþý sebebiyle zaten uyulmasý beklenilen kurallar olmasý nedeniyle eklenmemiþtir.

Sitelerde belirlenen toplu yaþam kurallarýna uyulmamasý halinde, Kat Mülkiyeti Kanunu uyarýnca çekilmezlik hali meydana gelebilecektir. Bu durumda çekilmezlik haline neden olan malik veya kiracýya müdahale edilebilecek ve hatta dava yoluna baþvurulmasý suretiyle baðýmsýz bölümün mülkiyetinin diðer maliklere devri istenebilecektir.

Hangi Durumlarda Çekilmezlik Halinin Varlýðýndan Söz Edebiliriz?

Kat Mülkiyeti Kanununun(KMK) Kat mülkiyetinin devri mecburiyeti 25.maddesinde çekilmezlik halinin neler olabileceði açýklanmýþtýr. Buna göre; Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düþen borçlarý ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diðer kat maliklerinin haklarýný, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkýnýn kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler.

KMK m. 25/3.fýkrasýnda ise;

Aþaðýdaki durumlarda, birinci fýkrada yazýlý çekilmezlik, her halde mevcut farz edilir:

a) Ortak giderlerden ve avanstan kendine düþen borçlarý ödemediði için hakkýnda iki takvim yýlý içinde üç defa icra veya dava takibi yapýlmasýna sebep olunmasý;

b) Ana gayrimenkulün bulunduðu yerin sulh hakimi tarafýndan 33 üncü madde gereðince verilen emre raðmen, bu kanunda yazýlý borç ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle öteki kat maliklerinin haklarýný ihlal etmekte devamlý olarak bir yýl ýsrar edilmesi;

c) Kendi baðýmsýz bölümünü randevu evi veya kumarhane veya benzeri yer olarak kullanmak suretiyle ahlak ve adaba aykýrý harekette bulunmasý.

Kat Mülkiyeti Kanunun ilgili maddesi uyarýnca kat maliklerinin hangi hal ve tavýrlarý sergilediði durumda çekilmezlik halinin varlýðýndan bahsedilebileceði açýklanmýþtýr. Burada sayýlanlar dýþýnda; diðer kat maliklerin haklarýnýn ihlal edilmesi, çevresine katlanýlmayacak derecede rahatsýzlýk vermesi ve bu durumlarda uyarýlmýþ olmasýna raðmen yapmýþ olduðu bu davranýþlara son vermemesi halinde çekilmezlik halinin varlýðýndan söz edilebilecektir. Bu kapsamda; diðer malikleri rahatsýz edecek þekilde gürültülü davranýþlarda bulunmak, sarhoþluk veya baþka nedenlerle insanlara sataþmak veya huzurlarýný bozacak davranýþlar sergilemek, çöplerini koridorda býrakýp çöp kutusuna atmamak, ortak kullaným alanlarýnda sigara tüketmek vb. sayýlabilecek hareketleri sürekli olarak yapmak çekilmezlik halini oluþturmaktadýr.

Çekilmezlik Halinin Varlýðý Durumunda Ne Yapýlmalýdýr?

Çekilmez hareketlerde bulunan kiþi baðýmsýz bölümün maliki ise öncelikle bu rahatsýz edici davranýþa son verilmesi konusunda ihtar edilmesi gerekmektedir. Ancak ihtara raðmen söz konusu davranýþlara devam etmesi halinde, KMK madde 25 uyarýnca;

“Bu gibi bir kat maliki hakkýnda, baðýmsýz bölümün mülkiyetinin hükme en yakýn tarihteki deðeri o kat malikine ödenerek bu mülkiyetin diðer kat maliklerine, arsa paylarý oranýnda devredilmesi için davanýn açýlmasý, aksi kararlaþtýrýlmýþ olmadýkça, diðer kat maliklerinin sayý ve arsa payý çoðunluðuyla karar vermesine baðlýdýr. Bu karara raðmen kat maliklerinden bir kýsmý bu davayý açmak istemezse, davayý öteki kat malikleri açar ve hâkim hüküm vermeden önce devir bedelinin ileride hak sahibine ödenmek üzere bankada üçer aylýk vadeli hesaba yatýrýlmasý ve makbuzunun ibrazý için davacýlara resen belirleyeceði uygun bir süre verir. Devir bedelinin süresi içinde yatýrýldýðýna iliþkin belge ibraz edildiðinde ve davanýn kabulü halinde hâkim, davalýnýn baðýmsýz bölümünün mülkiyetinin davayý açmýþ olan kat maliklerine arsa paylarý oranýnda devredilmesine ve devir bedelinin iþlemiþ faiziyle birlikte davalýya ödenmesine karar verir.”

Kat Mülkiyeti Kanununun ilgili maddesinde düzenlendiði gibi, çekilmezlik halinin varlýðý durumunda, ana gayrimenkulün bulunduðu yerin Sulh Hukuk Mahkemesinde kat maliklerinden herhangi biri veya yöneticiler hakimin duruma müdahalesini ve gerekli uyarýda bulunmasýný isteyebilir. Ancak baðýmsýz bölümün mülkiyetinin devrinin talep edilmesi söz konusu ise aksi kararlaþtýrýlmýþ olmadýkça diðer kat maliklerinin sayý ve arsa payý çoðunluðuyla karar vermesi gerekmektedir.

Baðýmsýz Bölümün Mülkiyetinin Devri Talepli Dava Süreye Tabi Midir?

Çekilmezlik hali sebebiyle baðýmsýz bölümün mülkiyetinin devrini dava yoluyla talep hakký için KMK m.25 uyarýnca belli bir süre öngörülmüþtür. Buna göre; “Bu maddedeki dava hakký, devir konusunda kat maliklerince alýnan dava açma kararýnýn öðrenilmesi tarihinden baþlayarak altý ay ve her halde dava hakkýnýn doðumundan baþlayarak beþ yýl içinde kullanýlmazsa veya dava sebebi ortadan kalkmýþsa düþer.”

Bu kapsamda; çekilmezlik hali sebebiyle mülkiyetin devri davasý için kat maliklerince dava kararý alýnmasý ve bu kararýn alýndýðýnýn öðrenilmesinden itibaren 6 ay içerisinde ve her halde 5 yýl içerisinde davanýn açýlmasý gerekmektedir. Bunun yaný sýra, çekilmezlik haline neden olan davranýþlara son verilmesi halinde de dava açýlamayacaðý düzenlenmiþtir.

Kiracýnýn Çekilmez Davranýþlara Neden Olmasý Durumunda Ne Yapýlýr?

Türk Borçlar Kanununun (TBK) 316.maddesinde; kiracýnýn kiralananý özenle kullanma komþulara saygý gösterme borcu düzenlenmiþtir. Buna göre;

“Kiracý, kiralananý, sözleþmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananýn bulunduðu taþýnmazda oturan kiþiler ile komþulara gerekli saygýyý göstermekle yükümlüdür. Kiracýnýn bu yükümlülüðüne aykýrý davranmasý durumunda kiraya veren, konut ve çatýlý iþyeri kirasýnda, en az otuz gün süre vererek, aykýrýlýðýn giderilmesi, aksi takdirde sözleþmeyi feshedeceði konusunda yazýlý bir ihtarda bulunur.

Konut ve çatýlý iþyeri kirasýnda, kiracýnýn kiralanana kasten aðýr bir zarar vermesi, kiracýya verilecek sürenin yararsýz olacaðýnýn anlaþýlmasý veya kiracýnýn bu yükümlülüðe aykýrý davranýþýnýn kiraya veren veya ayný taþýnmazda oturan kiþiler ile komþular bakýmýndan çekilmez olmasý durumlarýnda kiraya veren, yazýlý bir bildirimle sözleþmeyi hemen feshedebilir.”

Kanunun ilgili maddesi uyarýnca; kiracýnýn çekilmezlik hali olarak sayýlabilecek davranýþlar sergilemesi halinde, baðýmsýz bölüm malikine durumun bildirilerek kira sözleþmesinin feshedilmesi ve kiracýnýn tahliyesi saðlanabilir.

Bu durumda, baðýmsýz bölüm malikine durum bildirildikten sonra; kiracýya ilgili davranýþlarýna son vermesi için 30 gün süre verilerek aksi halde sözleþmesinin feshedileceðinin ihtarýnda bulunulmalýdýr. Ancak kiracýnýn kasýtlý olarak rahatsýz edici davranýþlar sergilemesi durumunda kanun süre vermeksizin kira sözleþmesinin derhal feshi imkanýný getirmiþtir.

KMK m.18 uyarýnca da hem baðýmsýz bölüm maliklerinin hem de kiracýlarýn birbirini rahatsýz etmeme yükümlülükleri mevcuttur. Buna göre;

“Kat malikleri, gerek baðýmsýz bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanýrken doðruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsýz etmemek, birbirinin haklarýný çiðnememek ve yönetim planý hükümlerine uymakla, karþýlýklý olarak yükümlüdürler.

Bu kanunda kat maliklerinin borçlarýna dair olan hükümler, baðýmsýz bölümlerdeki kiracýlara ve oturma (Sükna) hakký sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlý olarak faydalananlara da uygulanýr; bu borçlarý yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.”

Bu doðrultuda; kiracýnýn tahliyesinin kiraya veren baðýmsýz bölüm maliki tarafýndan sözleþmenin feshi suretiyle yapýlmasý istenebileceði gibi, diðer maliklerden herhangi biri veya yöneticiler de ana gayrimenkulün bulunduðu yer Sulh Hukuk Mahkemesinden hakimin duruma müdahalesini, kiracý ikaz etmesini ve hatta tahliyesini isteyebilirler.

Sonuç

Site gibi toplu yaþam alanlarýnda insanlarýn birtakým kurallara uymasý, birbirlerine saygý göstermesi gerekmektedir. Bu baðlamda, sitedeki diðer yaþayanlarý rahatsýz edici davranýþta bulunmak çekilmezlik haline neden olacaktýr. Bu halin varlýðýnda ise hakimden duruma müdahale etmesi ve hatta baðýmsýz bölümün mülkiyetinin devri ile rahatsýz edici davranýþta bulunan komþunun tahliyesi istenebilecektir. Zira unutulmamalýdýr ki; bir kiþinin özgürlüðü, baþkasýnýn özgürlüðünü sýnýrladýðý yere kadardýr.

Kaynakça

1-634 Sayýlý Kat Mülkiyeti Kanunu

(https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.634.pdf)

2-6098 Sayýlý Türk Borçlar Kanunu

(https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6098.pdf)

3-Av. Ayþe Deniz Oral-“Kötü komþunun evi hangi durumlarda sattýrýlýr?” Ýsimli makalesi

(https://www.aysedenizoral.av.tr/kotu-komsunun-evinin-satisi-samsun-avukat/)

4- Av. Ceren Yanýk -“Problemli Komþu Apartmandan Nasýl Çýkartýlýr?” Ýsimli makalesi

(https://avukatcerenyanik.com/2020/09/21/problemli-komsu-evden-nasil-cikartilir/)

Hazýrlayan

EHC Hukuk & Danýþmanlýk – Avukat Elifnaz Özer

Yorumlar

Top