RUS VE UKRAYNALILAR, GAYRÝMENKULE YATIRIM ÝÇÝN SIRAYA GÝRDÝ

RUS VE UKRAYNALILAR, GAYRÝMENKULE YATIRIM ÝÇÝN SIRAYA GÝRDÝ

Rusya ve Ukrayna arasýnda devam eden savaþ sürecinde Avrupa’nýn ambargo uyguladýðý Rusya’nýn üst gelir grubu vatandaþlarý, kapanan kapýlarýn ardýndan Türkiye’yi güvenli liman seçti. Antalya ve Ýstanbul’daki lüks ve markalý konut projelerine yatýrým için acentelerle görüþen Ruslar, para transferi sorunu çözülürse birikimlerini Türkiye’de gayrimenkule çevirmek için sýraya girdi

GÝGDER üyesi acentelerin verdiði bilgiye göre, sadece Ruslar deðil, Ukraynalý yatýrýmcýlar da yastýk altýndaki paralarýný gerek vatandaþlýk gerek yatýrým için gayrimenkul alarak Türkiye’ye aktarmaya çalýþýyor. Acenteler, “Güvenli yaþam ihtiyacý nedeniyle B planý artýk Türkiye. Yatýrým için üst gelir grubu yatýrýmcýlarýn gayrimenkule yöneldiði ülkemiz, savaþ sonrasýnda ise orta gelir grubunun göç akýný ile karþýlaþacak. Para transferi sorunu çözülürse piyasa ikiye katlanabilir” diyor


Rusya ve Ukrayna arasýnda devam eden savaþ; turizm, enerji, gýda ve ihracat gibi sektörler kadar ‘gayrimenkul’ sektörünü de etkileyecek. Türkiye’nin yabancýya en çok gayrimenkul sattýðý ülkeler sýralamasýnda Rusya’nýn Ýran ve Irak'ýn ardýndan 3’üncü sýrada gelmesi ve Ukrayna’nýn da talebi giderek artan pazarlar arasýnda yer almasý, bunun en önemli nedenlerinden biri.  

Savaþýn etkilerini yabancýya gayrimenkul satýþý piyasasý açýsýndan deðerlendiren GÝGDER Baþkaný Ömer Faruk Akbal, “Elbette öncelikle temennimiz, insanlýk adýna savaþlarýn yaþanmamasý ve tüm dünya ülkelerinin gündemine düþen bu talihsiz sürecin en kýsa zamanda sona ermesi. Bununla birlikte özellikle bu ülkelere hizmet veren üye firmalarýmýzdan son günlerde aldýðýmýz bilgiler doðrultusunda, savaþýn ardýndan her iki ülkeden Türkiye’ye gelen ciddi bir talep olduðunu tespit ettik” deðerlendirmesini yaptý. 

Her iki ülkenin Türkiye’yi dost olarak gördüðünü ve Türkiye’ye güvendiðini belirten Akbal, “GÝGDER araþtýrmasýna göre Rusya, %76,5 ile kýsa süreli tatil, %35,3 ile emeklilik, %23,5 ile saðlýk nedeniyle gayrimenkul satýn alan ülkeler arasýnda lider durumda. Antalya baþta olmak üzere Alanya, Marmaris, Bodrum gibi þehirlere de önemli ölçüde raðbet gösteriyorlar. Ancak bu tablo deðiþiyor. Artýk sadece tatil amaçlý deðil yatýrým ve yaþama amaçlý talepler artýyor. Rusya vatandaþlarýnýn uygulanan yaptýrýmlardan dolayý gidecek alternatifi çok fazla kalmadý. Ukrayna ile olan iyi iliþkilerimiz ise onlarýn da Türkiye’ye yönelmelerine olumlu etki edecek” diye konuþtu. 

Elit Ruslar þu anda Ýstanbul’da’

Rusya’ya karþý uygulanan sosyal, ekonomik ve kültürel tecritlerin sonucunda ülke yatýrýmcýlarýnýn özellikle Ýstanbul’a yönelmesinin beklendiðini kaydeden GÝGDER Baþkan Yardýmcýsý ve Tekçe Overseas Yönetim Kurulu Baþkaný Bayram Tekçe, Rus entelektüellerin, elit kesimi ile zenginlerinin þu anda Ýstanbul’da olduðunu belirtti.

Türkiye’de yabancýlarýn gayrimenkul edinimlerine dayalý oturum izni ve pasaport uygulamalarý ile yatýrým ve ticari faaliyetlerini yürütebilecekleri imkanlarýn sunulduðunu hatýrlatan Tekçe, “Ülkemizde aðýrlýklý olarak tatil amacýyla Akdeniz Bölgesi’nde konut satýn alan Rusya vatandaþlarýnýn ilgisi bundan sonraki süreçte Ýstanbul, Ankara ve Ýzmir gibi büyük þehirlere de gelecek. Bu þehirlerdeki markalý konut üreten inþaat firmalarýnýn Rusya pazarýna yönelik olarak tanýtým faaliyetlerinin baþlamasýný bekliyoruz” diye konuþtu. Tekçe, “Ukrayna’dan ise mülteci olarak gelen ya da örneðin eþine parasýný vererek Türkiye’ye gönderip kendisi savaþa devam eden insanlar var. Bu þekilde bir yabancý, bizden daire satýn aldý. Savaþtan çýkýnca da eþi gelecek. Bu tür bir eðilim de var. Hem Rus hem Ukraynalýlarýn B planý artýk Türkiye” dedi. 

‘Ruslarýn talebinde %70’lik artýþ bekliyoruz’ 

Alanya, Antalya, Ýstanbul ve Bodrum’da faaliyet gösteren Rest Property Yönetim Kurulu Baþkaný Nihat Tufan, Rusya’de devalüasyon nedeniyle orta gelir grubu müþterilerin talebinde düþüþ olduðunu, buna karþýn üst gelir grubunun Türkiye’deki gayrimenkuller için hýzla araþtýrma ve talep býrakma sürecinde olduðunu, telefonlarýnýn kitlendiðini açýkladý. 

Avrupa’da yaþayan ciddi bir Rus kitlesi olduðuna ve onlarýn da rahatsýz olduðunu hatýrlatan Tufan, “Bu kitle de artýk Avrupa yerine Türkiye’ye gelecek. Kazakistan’daki Ruslardan da talep bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte Ruslardan gelen gayrimenkul talebinde %70’lik bir artýþ bekliyoruz. Önceden tatil amacýyla alýmlarý çoktu, þimdi sýðýnacak bir ev için de alým talepleri var. Hava sahasýnýn onlara kapanmasý ve uygulanan ambargo ile bu açýdan Ýstanbul’a da talep arttý. Rusya’nýn Türkiye dýþýnda yatýrým yapabilecekleri Mýsýr ve Dubai var. Ancak Türkiye bu ülkelere göre daha ekonomik ve kaliteli yaþam, iklim, eðitim ve saðlýk imkanlarý ile fark yarattýðý için Türkiye’yi birinci hedef olarak görüyorlar” deðerlendirmesini yaptý. 

‘Savaþ sonunda Ukrayna’dan beklentinin üzerinde talep doðacak’

Ýnsanlarýn Rusya’dan panikle kaçmak istediðini, hatta ünlü markalarýn da ülkeden çýkmaya baþladýðýný hatýrlatan Tufan, “Ýnsanlar güvenli yaþayabilecekleri, paralarýný aktararak yatýrým yapýp vatandaþlýk alabilecekleri bir yer arayýþýnda. Paralarýný ellerinde dolar olarak tutuyorlar. En önemli sorun ise þimdilik transfer yapamamalarý” dedi. Savaþ sonunda Ukrayna’dan da beklenmeyen bir talep doðacaðýný ifade eden Tufan, “Yastýkaltý bir para var ve bu para da süreç içinde Türkiye’ye gelecek. Bunun için dükkan ya da daire farketmeden gayrimenkul bakýyorlar. Ortam rahatladýðý an ilk fýrsatta gelecek büyük bir potansiyel var” diye konuþtu. 

‘Türkiye ödeme sistemlerini yenilerse piyasa 2 misli büyür’

Alanya’da hizmet veren Stay Property Real Estate’in Kurucusu Halil Daye ise Ukrayna’daki bankalarýn da çalýþmaya kapalý olduðunu hatýrlatarak, “Ýnsanlar maalesef þu an ya paralarýna ulaþamýyor ya da ulaþanlar yaptýrýmlardan dolayý nasýl aktaracaklarýný bilemiyor. Yastýk altýndaki bu nakit paralarýn özel bankalara yatýrýlmasýnda þu anda sýkýntý var. Türkiye’de bürokrasi ve özel bankalarýn kiþilere parayý nereden getirdiðinin sormasý uygulamalarý mevcut. Ancak transferde týkanýklýðý çözecek bir sistem getirilirse gayrimenkul piyasasý geçen yýla oranla % 200 daha artacak. Bankalarda þu anda buna yönelik çözüm çalýþmalarý yavaþ yavaþ baþladý. En kötü ihtimalle Rus rublesinin Türkiye’de çevrilebilir, geçer bir para birimi olarak kullanma þansýmýz olursa o bile özel sektörü baya bir rahatlatacaktýr” deðerlendirmesinde bulundu.

‘Konut ile sýnýrlý deðiller, ofis ve arsaya da talep var’

Ukrayna’dan daha önce konut satýn alan vatandaþlarýn ödeme erteleme talepleri konusunda yardýmcý olduklarýný söyleyen Daye, “Büyük yatýrýmcýlarýn talebi ise konut ile sýnýrlý deðil. Ofis ve arsa dahil her gayrimenkul ile ilgililer. Savaþ bitip sistem normale geldikten sonra Ukrayna ve Rusya piyasasýndan sadece Akdeniz deðil, Marmara ve Ege’ye de yayýlacak bir akým bekleniyor. Göçle iþlerini buraya aktarmak isteyen çok kiþi de olmasý dikkat çekici” diye konuþtu. 

‘Getiri saðlayan markalý konut tercih nedeni’

Alanya’da hizmet veren Ataberk Estate CEO’su Fatih Kabakçý ise son dönemde vatandaþlýk talebiyle konut alma talebinin arttýðýný vurgulayarak þöyle devam etti: “Rublenin deðer kaybetmesi, alt segmentteki müþterilerin alým güçlerinde sýkýntý yarattý. Bununla birlikte malum ambargolardan dolayý para gönderme veya ödeme yapmalarýyla ilgili problem yaþanýyor. Karayoluyla Türkiye’ye giriþler için Gürcistan’ýn Ruslara karayolunu kapatmasý da olumsuz etkiledi. Fakat tüm bu olumsuzluklara raðmen gayrimenkule olan talepler çok iyi. Vatandaþlýk almak için gayrimenkul talebinde önemli ölçüde artýþ var. Talepte ise üst gelir grubuna hitap eden markalý konutlar öne çýkýyor. Özellikle yatýrým amaçlý gayrimenkul alýmýnda lansmandan girerek birkaç yýl sonra getiri saðlayacaklarý projeleri inceliyorlar. Sosyal medya kanallarý ve internet web sayfamýz üzerinden bize ulaþýyorlar. Ödemeyle ilgili sýkýntýlarýn ise sezon öncesi Mayýs gibi biraz daha stabil bir hale gelebileceðini düþünüyoruz.”

‘Türkiye þu anda en güvenli liman olarak görülüyor’

Alanya’da Rusya’nýn yaný sýra Kazakistan, Daðýstan ve Ukrayna’dan da talep aldýklarýný belirten Elit Ýnþaat Grubu Ortaklarýndan Erhan Doðan, “Kültürlerimizin yakýnlýðý ve sahil bölgelerindeki tatil yapma ve sýcak denizlere inme imkaný sayesinde Rusça konuþan ülkelerin zaten Türkiye’ye olan ilgisi son 2 yýlda vardý. Avrupa’nýn kapýlarýný kapatmasý ile kapitallerinin ve yatýrýmlarýnýn önemli bir bölümünü þimdi Türkiye’ye getirmek istiyorlar” dedi.

Ruble deðerinin düþmesiyle orta gelir grubu Ruslarýn taleplerini iptal ettiðini ama üst gelir grubu Rus oligarklarýn ise Türkiye’ye taleplerini artýrdýðýný belirten Doðan, “Para transferi sorunu çözüldüðü takdirde çok önemli bir kitle, gayrimenkul sektöründe talep oluþturmak için hazýr bekliyor. Türkiye’yi güvenli liman olarak görüyorlar. Yabancýya satýþta sektör olarak bu yýl %30’a varan oranda talep artýþý yaþanabilir” diye konuþtu.

Yorumlar

Top