PWC TÜRKÝYE, GAYRÝMENKUL SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜNÜ ELE ALDI

PWC TÜRKÝYE, GAYRÝMENKUL SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜNÜ ELE ALDI

PwC Türkiye’nin hazýrladýðý‘Mekansal Bakýþ Açýsýyla Türkiye'de Gayrimenkul Yatýrýmýnýn Yükselen Alanlarý’ raporu, küresel karþýlaþtýrmalý analiz ve öne çýkan trendler ýþýðýnda Türk gayrimenkul sektörünün mevcut görünümünü ortaya koyuyor. Alternatif alan ve temalarla sektörde potansiyel yatýrýmcý fýrsatlarýný öne çýkarýyor. Bu kapsamda rapor, son dönemde ivmelenen sürdürülebilirlik ve ESG faktörleri, artýþ gösteren ihracat, e-ticaret ve turizmdeki yurtiçi potansiyeller vebölgesel kalkýnma yatýrýmlarý ýþýðýnda Türk gayrimenkul sektöründeki ihtiyaç ve fýrsatlarý somut bir þekilde ele alýyor.

PwC Türkiye, ülkemizin büyüyen gayrimenkul sektöründeki genel görünümü ‘Mekansal Bakýþ Açýsýyla Türkiye'de Gayrimenkul Yatýrýmýnýn Yükselen Alanlarý’ adlý raporunda detaylarýyla ele aldý. Raporda; sektöre dair temel istatistikler, küresel karþýlaþtýrmalý analizler ve öne çýkan trendlerle birlikte yatýrýmcýlar için önemli fýrsatlarýn altý çizildi.

 

Türkiye'nin büyüyen gayrimenkul pazarýnýn, makroekonomik zorluklara raðmen artan þehirleþmeden kaynaklanan güçlü talep ve düþük arz ile öne çýktýðýný vurgulayan PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroðlu, þunlarý söyledi: “Son yýllarda taleplerin deðiþmesiyle birlikte, önceden gayrimenkul pazarý için daha az önemli olarak görülen pek çok alanda büyük yatýrým fýrsatlarý göze çarpýyor. Bu raporda, temel itici faktörleri tespit edip, bunlarýn Türk gayrimenkul sektörüne etkilerini detaylý olarak ele aldýk. Sürdürülebilirlik ve ESG politikalarý ile pandemi sonrasý hibrit çalýþma modelleri gayrimenkul pazarýný yeniden þekillendirmeye baþladý. 2022, ofis alanlarýndaki dönüþümün hýzlanmasý açýsýndan da önemli bir yýl.”

 

Sektörün itici güçleri

Raporda Türk gayrimenkul sektörünün temel itici faktörleri þöyle sýralandý: 

 

  • Sürdürülebilirlik ve ESG politikalarý

Önümüzdeki 10 yýlda yeþil bina yatýrýmlarýnýn, geliþmekte olan pazarlar için düþük karbon regülasyonlarý çerçevesinde önemli bir fýrsat alaný olmasý bekleniyor. Yeþil binalar; yüksek satýþ getirisi saðlamasý ve daha yüksek talep görmesi ile sürdürülebilir bir gelir akýþý yaratmasýnýn yaný sýra, enerji tüketimini, dolayýsýyla da iþletme maliyetlerini azaltýyor. Bu nedenle yeþil binalar, standart binalara göre çok daha düþük riske ve yüksek deðere sahip varlýklar olarak nitelendiriliyor. 

  • E-ticaretin yükseliþi

E-ticaret talebindeki artýþ, deðer zincirinde yer alan depolar, veri merkezleri, lojistik ve daðýtým merkezleri gibi özelleþmiþ gayrimenkul alanlarýnýn sayýsýnýn ve hacminin artmasýný saðladý. E-ticaret tedarik zincirinin hemen her aþamasýnda yüksek potansiyele sahip bir endüstriyel gayrimenkul alaný yer alýyor. 

 

  • Yükselen turizm

Dünyanýn en popüler tatil destinasyonlarýndan biri olan Türkiye, güçlü gayrimenkul ve inþaat sektörlerinin de yardýmýyla turizm sektöründe öncü konumdadýr. Bu güç, uluslararasý lüks otel zincirleri için de büyük fýrsatlar barýndýrýyor. Ülkenin saðlýk altyapýsý ve insan kaynaðýnýn derinliði de göz önüne alýndýðýnda, sunduðu gayrimenkul fýrsatlarý açýsýndan saðlýk turizmi, yüksek potansiyelli bir yatýrým alaný olarak öne çýkýyor. 

 

  • Artan ihracat

Türk ekonomisi, imalatta V þeklinde bir toparlanma sergiledi. Artan ihracatla birlikte sanayi tesislerine duyulan ihtiyacýn da yükselmesi, Türkiye’deki sanayi bölgelerinde yeni gayrimenkul yatýrým fýrsatlarý doðuruyor.

 

  • Bölgesel kalkýnma yatýrýmlarý

Bilgi ekonomisi ve sanayide artan rekabetle birlikte, özel sektördeki oyuncularýn yaný sýra devlet destekli arayüz kurumlarý da bölgesel kalkýnma alanýnda büyük yatýrýmlar yapýyor. Bu özellikli kurumlar, orta-uzun vadede deðeri artacak yeni gayrimenkul fýrsatlarýna iþaret ediyor. 

 

  • Yeni çalýþma þekilleri

Pandeminin getirdiði kýsýtlarla birlikte, geleneksel ofislere olan talep azalýrken, esnek ve uzaktan çalýþma modellerinin benimsendiði yeni bir çalýþma düzeni hayata geçti. Yöneticiler, önümüzdeki 5 yýlda daha az ofis alanýna ihtiyaç duyacaklarýný düþünürken; 2022 yýlýnda gayrimenkul stratejisinin hibrit çalýþma stratejisi ile uyumlu hale getirilmesi hýz kazanacak.

 

  • Yatýrýmcý dostu teþvikler 

Türkiye, yabancý yatýrýmý ülkeye çekmek amacýyla çok kapsamlý sektörel yatýrým teþvik programlarý sunmayý sürdürüyor. 

 

  • Mega projeler

Yakýn dönemde tamamlanan veya yapýmý devam eden Galataport Ýstanbul, Ýstanbul Finans Merkezi, Tersane Ýstanbul (Haliçport) ve Yarýmada Ýzmir gibi mega projeler; ulusal ve bölgesel ekonomik aktiviteyi artýrýrken, yakýndaki projelerin deðerini de yükseltiyor. 

 

Yorumlar

Top